Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Oddworld: New 'n' Tasty review

Nog altijd even charmant.

Je loopt op je tenen langs een slapende Slig-wachter. Zolang je je hoofd koel houdt, is er niks dat je weerhoudt om alle Mudokons in het level te bevrijden. Onderweg kom je een schakelaar tegen. Het is té verleidelijk om er niet aan te trekken en te zien wat er gebeurt. Voor je er erg in hebt, ligt er een dode Mudokon naast je, geplet door een grote homp vlees. Die jij naar beneden hebt laten vallen. Oddworld: New 'n' Tasty heeft niets ingeleverd van zijn donkere humor.

Abe start net als in het originele Oddworld: Abe's Oddysee uit 1997 als schoonmaker in RuptureFarms. Deze vleesverwerkingsfabriek ziet de laatste tijd de inkomsten ernstig afnemen. De oorzaak ligt bij het bedrijf zelf, omdat deze met het oog op de winst de populatie van Scrabs en Paramites (de dieren die in de fabriek verwerkt worden) vrijwel heeft laten uitsterven. Met toeval hoort Abe het nieuwe plan van CEO Molluck the Glukkon: de Mudokons staan nu op het menu.

Het is nu aan Abe om te vluchten van deze plek des onheils en zoveel mogelijk slaven te bevrijden. Het feit dat de Zulag kampen waarin ze werken gelijk doen denken aan de Goelags uit de Sovjet-tijd, geeft al aan in wat voor omstandigheden ze zich bevinden.

Het is tragisch te zien hoe relevant het verhaal van Oddworld anno 2014 is. Je beseft tijdens het spelen dat je immers nog steeds leeft in een wereld waar een deel van de mensheid in erbarmelijke omstandigheden werkt en als slaaf behandeld wordt. De urgentie van Oddworlds kijk op de effecten van het verloederen van flora en fauna voor puur winstbejag is nog altijd herkenbaar.

De ernst van de zaak is extra merkbaar in de vorm van een scorebord dat constant bijhoudt hoeveel slaven je hebt bevrijd en hoeveel er zijn omgekomen. Dit geeft je de motivatie om zoveel mogelijk van de wereld te ontdekken. Doe je dit niet, dan loop je het risico er achter te komen dat minstens 50 Mudokons zijn gestorven. Ze hebben de prijs moeten betalen die op het ontsnappen staat.

Het is niet alleen Oddworlds moderne versie van het verhaal van Mozes dat de tand des tijds heeft doorstaan. Ontwikkelaar Just Add Water blijft met New 'n' Tasty loyaal aan het bronmateriaal, maar Abe's avontuur is ook voorzien van een modern sausje. Meest opvallend daarbij is de toevoeging van een quick save systeem. Waar de oude Oddworld alleen gebruik maakte van save points, daar zorgt New 'n' Tasty ervoor dat je tussen die verschillende punten ook nog even snel je game kan opslaan.

Dit blijkt een geschenk uit de hemel. De platformonderdelen van de game zijn bij vlagen namelijk ronduit frustrerend. Hier laat Oddworld zijn leeftijd het meeste zien. Het springen van richel naar richel is niet zo secuur als in moderne platformers. Hierdoor zie je Abe regelmatig met zijn hoofd tegen een muur aanspringen, in plaats van een richel die boven zijn hoofd hangt te grijpen. Het draagt dan wel weer bij aan Abe's onbeholpen persoonlijkheid.

Er zijn ook een paar opmerkelijke designkeuzes te vinden in Oddworld. Zo blijf je met de vraag zitten wat het nut is van een tutorial level dat zich afspeelt nadat je Abe's vaardigheden al allemaal hebt gebruikt. Ook het wachtwoordsysteem waarin je in een juiste sequentie handelingen moet verrichten, voelt ouderwets aan. Je moet gebruik maken van het Game Speak systeem waarmee je Abe kan laten fluiten en winden laten. Het is geen probleem als de juiste volgorde eerst wordt voor gedaan, maar op het moment dat je het moet raden begint dit vervelend te worden.

Maar Oddworld laat je wel een oogje dichtknijpen. Abe's gestuntel in zijn rol als atypisch redder blijft erg grappig en de manier waarop het verhaal in rijm tussen de levels door wordt verteld, is nog immer charmant. Je voelt mee met het lot van de Mudokons en dat is een prestatie op zich. De wijze waarop Just Add Water om is gegaan met de oorspronkelijke game, geeft zowel oude bekenden als nieuwkomers genoeg redenen om de wereld van Oddworld te (her)ontdekken.

Waar je Oddworld geen hand voor boven het hoofd kan houden, zijn de vele technische euvels die je in de game tegenkomt. Zo zijn er meerdere puzzels niet op te lossen. Je moet bijvoorbeeld een stel Slogs (een soort honden) wakker maken zodat je ze in een val kan lokken. Dit is niet mogelijk omdat ze in een slaapmodus blijven hangen. De game loopt ook nog wel eens vast. Dit werkt extra op de zenuwen als dit gebeurt wanneer de game wordt opgeslagen. Dit resulteert in een corrupte savefile en betekent dat je weer helemaal opnieuw mag beginnen.

Nu remakes vrijwel dagelijkse kost zijn, is het goed om op te merken dat er met Oddworld: New 'n' Tasty een paar generaties terug wordt gekeken. Er worden niet alleen een paar texturen opgepoetst, maar het origineel krijgt een compleet nieuwe bewerking om een plaats te vinden tussen de moderne games. Just Add Water laat zien dat er nog altijd plaats is voor een 2D-platformer die een verhaal heeft te vertellen.

Oddworld: New 'n' Tasty is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4. Later dit jaar komt de game nog uit op de pc, Mac, Linux, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U en Xbox One en behoort tot Eurogamer Benelux' lijst van beste PS4 games.

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur

Lenne Kuin

Redacteur

Rolt nog met regelmaat diverse huis- en tuinartikelen in Katamari Damacy op. Verliest zich echter ook met gemak in role-playing games en point-and-click adventures.

Reacties