Skip to main content

Oculus Rift - 5 dingen die je moet weten

Virtual reality is nu daadwerkelijk realiteit.

Virtual reality leek lange tijd toekomstmuziek, maar daar komt vandaag verandering in. Met de officiële release van de Oculus Rift staan we mogelijk aan de vooravond van een gamerevolutie. Hoog tijd om de belangrijkste aspecten van de VR-bril voor je op een rijtje te zetten.

1. De Rift kost 699 euro (exclusief verzendkosten)

De VR-bril kost in Europa 699 euro, exclusief verzendkosten. Volgens Oculus Rift-bedenker Palmer Luckey wordt de virtual reality-bril zonder winst te maken verkocht. Voor die prijs krijg je naast de headset ook een positiesensor, Xbox One-controller en afstandsbediening. Bij een pre-order worden ook twee gratis games (EVE: Valkyrie en Lucky's Tale) geleverd.

2. Krachtige pc vereist

De Rift is geen standalone toestel, maar moet aan een krachtige pc met Windows 7 SP1 of hoger gekoppeld worden. Je hebt minstens een Nvidia GTX 970, AMD R9 290 of gelijkaardige videokaart nodig om de Rift te kunnen gebruiken. Daarnaast is minimaal een Intel Core i5-4590 processor en 8 gigabyte werkgeheugen nodig.

3. In 2016 komen er meer dan honderd games

Tijdens de lancering van de Rift zijn er dertig games beschikbaar, waaronder Project CARS, Chronos, EVE: Valkyrie, Elite: Dangerous en The Vanishing of Ethan Carter. Tegen het einde van het jaar moeten er meer dan honderd games voor de VR-bril uit zijn. Zo kun je later dit jaar bijvoorbeeld ook Minecraft verwachten. Daarnaast ontwikkelen studio's als Square Enix, Insomniac Games, Harmonix en Ready at Dawn momenteel games voor de VR-bril.

4. Oculus Touch volgt later dit jaar

De Rift wordt standaard met een draadloze Xbox One-controller geleverd. Het bedrijf achter de headset werkt momenteel ook aan de Oculus Touch waarmee je straks de Rift kunt besturen. Voor elke hand is er een draadloze handset. De controllers beschikken over een thumbstick, twee knoppen en een trekker bij de wijsvinger. Oculus Touch wordt in de tweede helft van 2016 verwacht en is dan los verkrijgbaar.

5. Oculus werkt al aan een opvolger

Hoewel de Rift nog maar net verkrijgbaar is, werkt het bedrijf achter de VR-bril al aan een opvolger. Brendan Iribe zegt dat het nog onduidelijk is wanneer die precies er gaat komen. Uiteindelijk ligt dat moment volgens de CEO van Oculus in het midden van de levenscyclus van een console (vijf tot zeven jaar) en een smartphone (één jaar).

Ook benieuwd naar de HTC Vive, PlayStation VR en andere spelers? Een overzicht van alle VR-brillen lees je hier.

Bekijk op YouTube

Read this next