Skip to main content

Nvidia GeForce Now - Gamend in een bakfiets door Amsterdam

Soepeler cloudgamen via het 5G-netwerk.

Je kent vast wel de GeForce RTX-lijn van grafische kaarten van Nvidia. Het bedrijf wil zich echter ook meer mengen in het aanbieden van gamingdiensten. Het vlaggenschip wat dat betreft is Nvidia GeForce Now. Via deze dienst kun je meer dan 1000 games via de cloud streamen. Daardoor heb je geen last meer van downloadtijden, updates en te weinig opslagruimte. Nvidia maakt zich sterk dat de dienst perfect werkt via een 5G verbinding. Is games streamen via 5G ook echt de toekomst?

Om de stabiliteit en kracht van GeForce Now uit te testen, werden wij uitgenodigd voor een uniek uitje. Ik nam namelijk plaats in een met gaming-gear aangeklede bakfiets om door Amsterdam vervoerd te worden en tegelijk de cloud-functionaliteiten van GeForce Now uit te testen via het gebruik van mobiele data. Daar kon ik uiteraard geen nee tegen zeggen.

Bekijk op YouTube

Tijdens de rit werd de bakfiets, voorzien van een tablet en iPhone verbonden met het 5G-netwerk, door de drukke straten van de hoofdstad gereden. De eerste helft van de rit werd Cyberpunk 2077 gespeeld op een iPad. In de tweede helft was Fortnite op de iPhone aan de beurt. Een politieachtervolging in Cyberpunk heeft nog nooit zo echt gevoeld door het hobbelen van de bakfiets door de stad. De Victory Royale in Fortnite zat er niet in, maar wel een dertiende plek met zeven kills!

Het viel meteen op dat er bijna geen vertraging zat tussen de input en uitvoering van de acties. Gedurende de gehele rit was de performance van de games voor het grootste deel stabiel. De enige momenten waarop tijdens de rit lag te merken was, vonden plaats op het moment dat de verbinding naar een andere, dichtere zendmast overschakelde. Ook de uitstraling van de games komt vaak ter sprake wanneer je het over cloudgamen hebt. Hoewel de details duidelijk minder scherp waren dan op een console en pc, was het beeld duidelijk. Er was ook geen spoor van de visuele glitches die nu soms nog optreden bij een 4G-verbinding.

Geforce Now maakt deel uit van een competitieve markt. Het neemt het op tegen concurrenten zoals Google Stadia, Amazon Luna en Xbox Cloud Gaming. In tegenstelling tot zijn concurrenten geeft GeForce Now je echter toegang tot meer dan 1000 games en je eigen gamebibliotheek van Steam, Epic Games, GOG en meer. GeForce Now zet ook uitgebreid in constante updates. Zo komt er iedere donderdag ondersteuning voor nieuwe games waaronder grote AAA-titels die op dag één via de cloud beschikbaar zijn. Niet onbelangrijk is dat deze games allen draaien aan prestaties vergelijkbaar met de kracht van een Nvidia GeForce RTX 3080-videokaart.

De bakfietsrit toont een mooie glimps van de toekomst wanneer cloudgaming via 5G meer wijdverspreid zal worden. Grafisch waren de gespeelde games dik in orde. Vooral de vertraging in de controller die je nu nog vaak tijdens cloudgamen merkt, was in dit geval zo goed als niet aanwezig. Hoewel de kans klein is dat je gamend in een bakfiets belandt, lijkt GeForce toch een bijzonder valabele optie om bijvoorbeeld op de achterbank van de auto of op het openbaar vervoer te gamen.

GeForce Now is op dit moment beschikbaar op pc, mobiel, Android-tv en LG-tv. Koop je de streaming-mediaspeler Nvidia Shield, dan kun je je televisie gebruiken als cloudgamingplatform. Meer informatie over de service en de verschillende prijzen vind je op de Geforce Now-website.

Read this next