Skip to main content

No Man's Sky - Zo herstel je je schip en verlaat je de eerste planeet

Herstel je Scanner en Visor en vind de juiste resources.

No Man's Sky houdt je handje niet vast. Je wordt gedumpt op een planeet met een kapot ruimteschip, een zwakke Multi-tool en life support dat langzaam leeg loopt. Je eerste missie? Repareer je ruimteschip en verlaat de planeet. Gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Los van het feit dat de game het je vraagt, is je schip repareren wel een goed idee. Want zodra je dat gedaan hebt, kan je niet enkel naar andere planeten vliegen maar ook veel sneller naar een ander punt op dezelfde planeet reizen. Laat het een troost zijn dat je enkel in het eerste uur van de game verplicht bent alles te voet te doen.

No Man's Sky - Repareer je Scanner en Analysis Visor

Er zijn verschillende dingen die je zal willen doen wanneer je start in No Man's Sky. Verken er eerst maar lekker op los en test alles maar eens uit. Daarna raden we je aan om het volgende te doen:

 1. Bekijk de eigenschappen van je planeet - Het lijkt erop dat No Man's Sky zo vriendelijk is om je altijd op een planeet te laten starten met de nodige resources om je schip te repareren. Maar dat betekent niet dat de planeet zachtaardig is voor je. Het kan goed zijn dat je wakker wordt op een planeet waar je langzaam doodvriest en je ook nog eens bestookt wordt door radioactiviteit. Je kunt natuurlijk meteen op de reset-knop duwen en op een nieuwe planeet starten. Maar dat is flauw. Blijf kalm. Kijk naar de balkjes linksonder je scherm. Denk na over welke resources je nodig hebt om te overleven. Echte ruimtevaarders geven niet op als de omstandigheden wat moeilijker worden.
 2. Kijk in de nabije kratten en containers - Altijd slim om eens te kijken wat er in je buurt ligt voordat je het onbekende in rent. Normaal liggen er een aantal containers met een aantal nuttige resources én nog een ander interessant item dat we nog niet gaan verklappen.
 3. Onthoud welke resources je nodig hebt voor reparaties - In het begin van de game is je inventory heel klein dus focus voorlopig op wat je echt nodig hebt. In een andere gids gaan we trouwens dieper in op hoe je inventory ruimte vergroot.
 4. Repareer je Scanner en Analysis Visor - Je moet waarschijnlijk wat verkennen voordat je hier de nodige resources voor hebt, maar je Scanner en Visor repareren is snel gedaan en je haalt er echt veel voordeel uit. Hiermee kan je namelijk de omgeving scannen om snel zeldzame resources, interessante plekken en dieren en planten te vinden. Je kunt deze repareren in je inventory.

No Man's Sky - Herstel je ruimteschip, Launch Thruster en Pulse Engine

Om echt de ruimte te gaan verkennen, moet je echter wel je ruimteschip herstellen. Dat vereist een aantal resources die je moet zoeken op de planeet. Gelukkig start je wel altijd op een planeet die alle nodige resources heeft op een redelijke afstand van je startpunt.

De Launch Thruster heeft het volgende nodig:

 • Carite Sheet x 4 (50 Iron per Carite Sheet)
 • Plutonium om de Thruster op te laden.

De Pulse Engine heeft het volgende nodig:

 • 200 Heridium
 • Carite Sheet x 2
 • 20 Zinc
 • Thamium9 om de Engine op te laden

No Man's Sky - Heridium, Thamium9, Zinc, Plutonium en Iron Carite Sheets vinden

Gelukkig kan je er zeker van zijn dat alle nodige resources te vinden zijn op je startplaneet. Hier zijn de beste manieren om elke resource, item, isotope en oxide te vinden om succesvol je startplek te verlaten:

 • Carite Sheets - Dit zijn waarschijnlijk de gemakkelijkste items om te maken. Je hebt 50 Iron nodig per sheet (maar je hebt er al bij de start van de game). Iron is zowat overall te vinden op elke planeet. Je vindt het ook vaak in grotten. Je hebt ongeveer 250 Iron nodig om vijf Carite Sheets te maken. Maar waarom stoppen bij 250? Je hebt Iron namelijk ook nodig voor andere upgrades en algemeen onderhoud. Nooit teveel Iron dus.
 • Plutonium - Ook Plutonium kan je zowat overall vinden. Plutonium is meestal te vinden in de vorm van knalrode kristallen.
 • Thamium9 - Op eerste zicht zou je denken dat Thamium9 een zeldzame resource is. Afhankelijk van hoeveel geluk je hebt kan het dertig seconden tot een half uur duren voordat je genoeg verzameld hebt. Thamium9 is voornamelijk te vinden in kleine, rode planten die eruit zien als vreemde eieren. Vaak groeien ze in groepjes bijeen. Maar geen zorgen, zodra je in de ruimte bent, vliegt het Thamium9 je rond de oren. Letterlijk, want meteorieten zitten er vol mee. Schiet ze kapot en je voorraad raakt nooit uitgeput.
 • Zinc - Net zoals Thamium9 is Zinc relatief zeldzaam en kan je dit halen uit kleine planten op de oppervlakte van de planeet. De planten hebben een gele kleur. Zinc is erg belangrijk voor je temperatuur management. Als je niet wil doodvriezen of levend verbranden, verzamel je maar best een boel Zinc.
 • Heridium - Deze resource is waarschijnlijk het moeilijkste te vinden van alles wat je nodig hebt om je schip te herstellen. Heridium groeit in één enorme monolith dat je moet kapotschieten. Het kan even duren voordat je zo'n Heridium-mijn gevonden hebt, maar je hebt dan meteen ook wel meer dan genoeg.

Het is ook belangrijk om te weten dat deze resources een stuk gemakkelijker te vinden zijn als je Scanner hersteld is. Daarmee analyseer je de omgeving en krijg je icoontjes te zien die je vertellen waar je wat kunt vinden. Met de Analysis Visor kan je dan weer alle flora en fauna zien en tracken.

No Mans Sky - verlaat je eerste planeet

Nu je de nodige resources hebt, kan je terugkeren naar je ruimteschip en alles herstellen. Om dat te doen, moet je snel even in je ruimteschip springen en alle onderdelen kiezen die je wil herstellen. Je zal ook Carite Sheets moeten maken van al je Iron. Dat doe je door één van de lege grijze vakjes te kiezen in je inventory en dan 'Craft Product' te selecteren.

Zodra dat gedaan is, kan je je thrusters activeren en de ruimte invliegen. Vergeet niet dat je ook gewoon met je schip over de oppervlakte van de planeet kunt vliegen, om verder te verkennen. Neem vooral de tijd om nog even na te genieten van de planeet waar je je start maakt.

Read this next