Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Switch - Pro of contra?

Marcel versus Johnny versus Sander.

Over iets minder dan een half jaar ligt de Nintendo Switch in de winkels. Lange tijd hield Nintendo de lippen stijf op elkaar, maar vorige week werd het apparaat toch voor het grote publiek onthuld. Nintendo kiest voor een hybride tussen een console en een handheld, waardoor je nooit meer Zelda op pauze moet zetten wanneer je naar het toilet gaat. Is de Nintendo Switch een gewaagde zet of het gouden ei? Eurogamer Benelux redacteuren Marcel, Johnny en Sander gaan met elkaar in discussie.


Marcel:

Lastig, lastig... Het kind in mij schreeuwt van blijdschap, maar ik benader met enige voorzichtigheid Nintendo's onthulling. De keuze voor een hybride betekent waarschijnlijk dat Nintendo compromissen heeft moeten sluiten als het om hardware gaat. Straks zitten we weer met een apparaat dat snel tegen zijn limieten aanloopt. Dat is juist één van de redenen waarom Sony en Microsoft met nieuwe varianten van hun consoles uitkomen. De Wii U bereikt bijna zijn vierde levensjaar, maar mag binnenkort met pensioen. Ik hoop niet dat de Nintendo Switch eveneens over zo'n korte levensduur beschikt.

Johnny:

Ik deel de voorzichtigheid van Marcel, maar niet om dezelfde reden. Nintendo doet namelijk al jaren niet meer mee met de hardware-race tussen Microsoft en Sony. Ik verwacht dan ook helemaal geen superkrachtige console. Waar ik mij zorgen om maak, is hoe lang Nintendo steun van andere uitgevers krijgt als blijkt dat de hardware zo zwak is dat hij daardoor wel erg snel achterhaald is. Nu zijn games wellicht nog gemakkelijk over te zetten. Maar wat als dat over een paar jaar te veel geld kost en het grote publiek net zoals bij de Wii U uitblijft? Dan verdwijnt die ondersteuning als sneeuw voor de zon en maakt ook de Switch kans op een vervroegd pensioen.

Marcel:

Third-partygames heb ik nooit echt als system sellers beschouwd, en al helemaal niet wat betreft de hardware van Nintendo. Misschien speelde dat mee tijdens het NES- en SNES-tijdperk, maar tegenwoordig is dat niet echt een reden tot aanschaf, gezien de meeste games op meerdere platformen uitkomen. Ik weet bijna zeker dat ik daar niet de enige in ben. Het gaat mij toch echt om de games van Nintendo zelf, maar die hebben we evenmin al gezien. Op Breath of the Wild na is er namelijk nog niks officieel aangekondigd. Uiteindelijk is het gewoon belangrijk dat Nintendo de mobiele functionaliteiten van de Switch goed blijft benadrukken, zodat alle ontwikkelaars erop blijven inspelen. Vooral een serie zoals Monster Hunter heeft veel potentie op de Switch.

Sander:

Het gaat uiteindelijk om schaalbaarheid. De meeste game-engines hebben de mogelijkheid om naar zwakkere hardware te schalen en aangezien de Switch op gangbare hardware zal draaien, wordt het niet moeilijk voor ontwikkelaars om de software te porten. Dat kosten-batenplaatje kan nog wel eens heel erg in Nintendo's voordeel uitvallen. En als het om first-partytitels gaat, dan twijfel ik er geen seconde aan dat Nintendo precies weet hoe ze voor hun eigen hardware memorabele pareltjes moeten maken.

Johnny:

Ik respecteer de creativiteit, maar het blijft een gewaagde zet. Alleen maar omdat je iets maakt, betekent niet dat mensen het ook automatisch kopen. Wellicht moeten we ons eerder zorgen maken of er wel een publiek voor de Switch is. Mobile gaming domineert al jaren de markt, de PlayStation Vita is vergeten en alleen de 3DS doet nog mee. Waarom zouden smartphone- en tabletgamers ineens overstappen? Wat heeft de Switch om PlayStation- en Xbox-fans over de streep te trekken? Verwachten jullie buiten Nintendo-games om echte AAA-ervaringen? Ik eerlijk gezegd niet, dus wie is je publiek dan? De hardcore Nintendo-fans? Ik bewonder hun loyaliteit, maar dat heeft de Wii U evenmin gered.

Marcel:

Blijkbaar denkt Nintendo dat er voor zo'n apparaat wel ruimte is. Anders zet je niet hevig op een extra productlijn in. Het bedrijf heeft meerdere malen gezegd dat de Switch geen vervanger van de Wii U en Nintendo 3DS is. Vergeet trouwens niet dat gamen op een handheld in Japan ontzettend populair is. Het is vooral de westerse wereld die over de streep moet worden getrokken. Misschien scoort de Switch wel ontzettend goed in China, dan heeft Nintendo het Westen niet eens nodig. Vooralsnog verwacht ik dat de Switch hier voornamelijk naast de tv blijft staan.

Sander:

Vergeet ook vooral de 'Nindies' niet. Nintendo's offensief op het gebied van indie developers kan een heel mooi plekje op de Switch krijgen. Daarnaast verwacht ik de eShop op het systeem terug. Geen gebrek aan grote of kleine games en ontwikkelaars dus. Het moet niet per se Triple-A zijn wat de klok slaat. Nintendo gaat de strijd niet met de PlayStation of Xbox aan, dus de vergelijking is een beetje krom. De Big N moet zijn eigen plek in de markt terugvinden, wat met de Wii lukte en met de Wii U faalde. Onder mijn tv is er zeker ruimte voor twee consoles. En de games op mijn mobiel gaan het toch echt tegen Breath of the Wild afleggen, dat geef ik je op een briefje.

Johnny:

Het is goed merkbaar dat ik een westerse mindset heb en dat Nintendo mij al sinds de komst van de PlayStation langzaam kwijtraakt. Er zijn sterke punten, dat ontken ik zeker niet. Maar geen enkele trekt mij echt over de streep. Laat ik vooropstellen dat ik erin geloof, maar de tijd zal het ons leren. Zonder in herhaling te vallen: voor de Vita en Wii U had men soortgelijke argumenten en kijk waar die nu staan. Als het Westen voor succes niet nodig is, dan doet het er natuurlijk weinig toe. Maar als dat wel zo is (wat ik ook verwacht), dan mis ik nog steeds een "aanbod dat niet geweigerd kan worden."


Het is in ieder geval helder dat er van een consensus binnen de redactie geen sprake is. Zolang het nog onduidelijk is wat de Switch precies in huis heeft, is het koffiedik kijken.

Wil je meer weten? Lees dan ons uitgebreide overzicht van alle Nintendo Switch informatie of bekijk de 7 dingen die de Nintendo Switch kan doen (en 2 die het niet kan). Extra informatie maakt Nintendo op 12 januari bekend tijdens een nieuwe Nintendo Switch presentatie.

Meer over de Switch weten? Lees dan ons overzicht met alle Nintendo Switch info die tot nu toe bekend is.

Getagged als
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties