Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Switch Online - Prijs, cloud saves, multiplayer en alles wat we weten

UPDATE: De games van mei beoordeeld!

Aan alle mooie liedjes komt een eind: de mogelijkheid om kosteloos Switch multiplayer games te spelen is niet langer. Vanaf nu moet je betalen om je vrienden in te maken met Mario Kart of om de ranglijsten in Splatoon 2 te beklimmen. In dit artikel vertellen we je alles over de dienst, waaronder de prijs, hoe je multiplayer games moet spelen, hoe je je saves veilig in de cloud kunt opslaan en welke NES-games je gratis bij je online abonnement krijgt. Kom vooral elke maand kijken voor een kort oordeel over de laatste toevoegingen!


Wat is Nintendo Switch Online?

Vanaf 19 september 2018 moet je een abonnement op Nintendo Switch Online nemen als je games zoals Splatoon 2, Mario Kart 8 en Super Smash Bros. Ultimate online wilt spelen. Sommige games, zoals bijvoorbeeld Fortnite, zijn nog altijd zonder bijbetaling online te spelen.

Daarnaast is het ook mogelijk om je savegames in de cloud op te slaan, chat je via een smartphone-app voice met je vrienden, gebruik je exclusieve aanbiedingen en krijg je toegang tot een steeds groter wordend aanbod NES-games, die ook online speelbaar zijn.

Hoe duur is Nintendo Switch Online?

Er zijn vier verschillende abonnementen beschikbaar, waarvan de meeste voor slechts één account gelden:

Per maand Per drie maanden Per jaar Familielidmaatschap
3,99 euro 7,99 euro 19,99 euro 34,99 euro per jaar

Om het familielidmaatschap te gebruiken moet je eerst een familiegroep aanmaken. Je kunt tot maximaal zeven andere accounts aan het lidmaatschap toevoegen, die bovendien niet allemaal dezelfde Nintendo Switch hoeven te gebruiken of zelfs in hetzelfde land moeten wonen.

Het is mogelijk om je abonnement automatisch te laten verlengen. Daarvoor moet je wel een creditcard of een PayPal-account hebben, anders moet je steeds handmatig je abonnement verlengen.

Welke games vereisen het Nintendo Switch Online-abonnement?

De meeste games met online functionaliteiten vereisen sinds 19 september 2018 het Nintendo Switch Online-abonnement om online te kunnen spelen. Dat geldt voor zowel first-party titels zoals Splatoon 2 en Mario Tennis Aces, alsook voor third-party titels als FIFA 19 en Minecraft.

Als je geen Nintendo Switch Online-abonnement hebt, krijg je deze melding te zien.

Nintendo laat echter wel weten dat games zoals Fortnite geen online abonnement vereisen. Er is geen lijst van games die gratis blijven, maar het is aannemelijk dat free-to-play games zoals Paladins en Warframe het abonnement niet nodig hebben.

Hoe moet ik Nintendo Switch Online gebruiken?

Nadat je je hebt geabonneerd, hoef je niets bijzonders meer te doen om online te kunnen spelen. Net als voorheen kies je er in je favoriete game voor om online te spelen en kun je meteen aan de slag. De enige vereiste is dat je de game met een account opstart dat op de Nintendo Switch Online-dienst is geabonneerd.

Hoe upload ik mijn Nintendo Switch saves naar de cloud?

Met het Nintendo Switch Online-abonnement is het mogelijk om de saves van een aantal games online op te slaan. Standaard staat de automatische backup voor alle ondersteunde games aan en hoef je je niet te bekommeren of je saves veilig zijn gesteld. Om deze instellingen per game aan te passen ga je naar het instellingenmenu, dan geheugenbeheer -> opslagcloudback-ups.

Let erop dat het downloaden van games uit de eShop het uploaden van de saves lijkt te onderbreken. Je kunt de saves altijd handmatig uploaden mocht de upload vastzitten.

Een ander belangrijk weetje is dat sommige saves niet online te backuppen zijn, waaronder die van Dark Souls Remastered, Minecraft en Splatoon 2. In sommige gevallen is dat omdat saves sowieso al op de servers van de game worden opgeslagen, maar in andere gevallen is het volgens Nintendo om 'valsspelen tegen te gaan'. Een lijst van games die niet compatibel zijn met de cloudback-ups, vind je hier.

Tot slot moet je weten dat je cloud saves nog maar tijdelijk beschikbaar blijven als je Nintendo Switch Online-abonnement verloopt. De cloud saves blijven zes maanden op de servers beschikbaar. Indien je voor die tijd opnieuw abonneert, behoud je je dat.

Hoe werkt de Nintendo Switch Online smartphone-app?

Games zoals Splatoon 2 en ARMS zijn compatibel met de Nintendo Switch Online smartphone-app, die het mogelijk maakt om met je vrienden te praten. Als je de app opstart en een gamemodus kiest die voicechat ondersteunt, geeft je smartphone een melding om voicechat te starten. Daarna kun je met vrienden (en in sommige gevallen tegenstanders) babbelen terwijl je online speelt.

Momenteel werkt de Nintendo Voice Chat app voor slechts vijf Nintendo-titels en is er geen ondersteuning voor third-partytitels. Daardoor is de smartphone-app geen ideaal equivalent van concurrenten zoals Discord of Skype, die niet gebonden zijn aan wat je speelt.

De Nintendo Entertainment System-app - een korte impressie

Zodra je je hebt geabonneerd, kun je de Nintendo Entertainment System-app te downloaden. Hiermee krijg je toegang tot een lijst met klassieke NES-games, die je bovendien online kunt spelen. Zelfs singleplayergames zijn online te spelen, door de mogelijkheid om de besturing aan je online partner over te dragen. De andere speler kan aanmoedigen of belangrijke locaties met een cursor aanwijzen. Online spelen is erg eenvoudig gemaakt en blaast oude klassiekers nieuw leven in.

Het menu van de app laat je de boxart van de beschikbare games zien. Deze kun je naar wens sorteren en hoe minder games je op dezelfde rij plaatst, des te groter de boxart zichtbaar is. Zo kun je je favoriete games een prominente plek op het scherm geven. Aan de linkerkant kun je kiezen of je alleen, met twee spelers of online wilt spelen. Kies je ervoor om online te spelen, dan kun je een lobby opzetten. Die kan met een code vergrendeld worden en je kunt zelfs al beginnen met spelen voordat de andere speler is aangeschoven.

De emulator waar de games op draaien is responsief en de games zijn zelfs met een enkele Joy-Con prima te spelen. Wil je echter perfecte precisie, dan is het wel aan te raden om met een Pro Controller of beide Joy-Con te spelen, waar je de beschikking over een D-pad hebt. Verder biedt de emulator je de mogelijkheid om overal je voortgang op te slaan, wat vooral van pas komt bij de moeilijkere games in het aanbod.

Er is een CRT-filter aanwezig die er vooral op het scherm van de Switch bijzonder waarheidsgetrouw uitziet. Pixels dansen over het scherm zoals het er vroeger op beeldbuis-tv's uitzag en doen een nostalgisch hart sneller kloppen. Het is overigens niet mogelijk om een beeldmodus te selecteren waarmee je de aspectratio van de pixels uit het verband trekt. Hoe je je games ook wilt weergeven, je krijgt dus altijd een accurate ervaring die er goed uitziet.

De handleidingen voor de aangeboden games schitteren door afwezigheid, een groot gemis omdat een aantal games onvoldoende uitleg in de game zelf aanbieden. River City Ransom gooit je zonder sturing direct in de actie en in Pro Wrestling word je ongenadig in elkaar geslagen als je niet weet wat je kunt doen. Handleidingen waren in het NES-tijdperk ook erg belangrijk voor het achtergrondverhaal en bevatten vaak prachtige illustraties. Een zeer jammere zaak, dus..

De Nintendo Entertainment System app is een prima manier om klassieke NES-games opnieuw te beleven, maar het gebrek aan handleidingen is op zowel praktisch als nostalgisch vlak een gemis. De multiplayermogelijkheden zijn dan weer robuust en vooral de onlinemogelijkheden zijn een geslaagde toevoeging. De dienst valt en staat bij het beschikbare aanbod games, maar in de basis is de Nintendo Entertainment System-app een geslaagde tijdmachine naar de jaren tachtig.

Welke games krijg ik op de Nintendo Entertainment System app?

Elke maand worden er nieuwe games aan de Nintendo Entertainment System app toegevoegd, dus houd deze pagina in de gaten voor de laatste toevoegingen. Let op: Om steeds de nieuwste games te spelen, moet je de Nintendo Entertainment System app updaten!

Mei 2019: (versie 2.5.0)

 • Clu Clu Land - Een actiepuzzelgame waarin je alle goudstaven moet vinden. Klinkt eenvoudig, maar...
 • Donkey Kong Jr. - Donkey Kong Jr. moet zijn vader uit de klauwen van Mario redden. Kom jij door alle levels heen?
 • Vs. Excitebike - De ultieme versie van Excitebike, met onder andere een tweespelermodus!
 • Star Soldier SP - Begin halverwege de game, met alle wapens.

Impressies: Deze maand heeft een redelijk aanbod. De SP-versie van Star Soldier start in een enorm uitdagend level, met weliswaar sterke wapens maar je hoeft maar één keer geraakt te worden en je verliest je troef. Het is al eens eerder gezegd, maar dit soort SP-versies zijn een extreem onhandige manier om een game te spelen die zo sterk op de vaardigheid van de speler leunt. Als je zo goed bent om het level uit te spelen, heb je hoogstwaarschijnlijk al een Save State staan waarin je op eigen kracht zo ver bent gekomen.

Clu Clu Land is bot gezegd een irritante game. Je speelt de vis Bubbles, die automatisch naar voren zwemt en alleen van richting veranderd als je tegen een muur botst of als je aan een paaltje slingert. Met deze verstrikkende besturing moet je doorheen het level zoeken naar goudstaven, en als je ze allemaal hebt ga je door naar het volgende level. De vijanden in het level hebben ruim baan en ook al kun je je verdedigen, is het maar wat makkelijk om te sterven. Tel daar een enerverend korte timer bij op, en je hebt een game die op alle vlakken tekort schiet.

Donkey Kong Jr. is dan weer een stuk plezieriger en is met recht een Nintendo-klassieker te noemen. De game biedt meer bewegingsvrijheid dan de oorspronkelijke Donkey Kong, en de levels zijn ook gevarieerder. Vs. Excitebike is een bijzondere toevoeging, omdat het in feite een verbeterde versie is van de Excitebike die reeds op de dienst te vinden is. De game bevat een betere singleplayer campaign en een tweespelermodus. Bovendien heeft de game nu muziek, waardoor het irritante motorgeluid naar de achtergrond verdwijnt. Met deze game op de dienst raak je het origineel nooit meer aan!

Twee zwakke en twee sterke toevoegingen zorgen voor een redelijke maand voor de Nintendo Switch Online-dienst. Er zijn nog veel meer Vs. games in Japan verschenen, waarvan we het merendeel nog niet eerder in het westen hebben gezien. Als de Nintendo Switch Online-dienst een platform wordt voor de wat meer obscure titels, blijft de rek er voorlopig nog wel in. Als er echter nog meer titels verschijnen die beter in het verleden blijven, is de lol er over niet al te lange tijd volledig vanaf.

April 2019:(versie 2.4.0)

 • Super Mario Bros. - The Lost Levels - De échte Mario Bros. 2 is gearriveerd! Ben jij klaar voor de meest snode levels ooit?
 • Star Soldier - Een Shoot 'em up waarin je onder de levels door kunt vliegen!
 • Punch-Out!! - Boks je een weg door alle tegenstanders om de World Video Boxing-kampioen te worden!
 • Kid Icarus SP - Het laatste level, op weg naar het beste einde in de game. Versla Medusa en red Palutena!

Impressies: Er staan drie volwaardige NES games op je te wachten, met gebalde vuisten en vuur in de ogen. The Lost Levels lijkt aanvankelijk niet heel bijzonder, aangezien de graphics en muziek regelrecht uit Mario 1 komen. Schijn bedriegt, want deze game bevat misschien wel de moeilijkste levels die ooit officieel door Nintendo zijn uitgebracht. Je gaat gegarandeerd verlangen naar het vredige Subcon. Punch-Out!! is de alom bekende boksgame die patroonherkenning tot een kunstvorm verheft. Nog altijd een solide game die veel uitdaging biedt, maar wellicht al eentje die je al op de NES Classic Mini grijs hebt gespeeld. Star Soldier is dan weer een intens lastige vertical shooter, maar wel eentje die de tand des tijds niet goed heeft doorstaan. Onder de levels doorvliegen is verwarrend, omdat het niet duidelijk is waar je kunt schuilen voor vijanden en bovendien kun je niet terugschieten. De graphics en muziek zijn ook niet bijzonder, waardoor je al gauw Gradius er weer bij pakt en verlangt naar betere games in het genre, zoals Life Force.

Normaliter zijn SP-versies waarin je in het laatste level begint een kwelling, maar in het geval van Kid Icarus valt dat mee. Het laatste level heeft namelijk volledig andere gameplay, waarin je van links naar rechts vliegt terwijl je vijanden neerschiet. Het is onmiddellijk te begrijpen en brengt je meteen naar een toffe ontknoping, zonder de kwelling van de voorgaande levels.

The Lost Levels mag niet ontbreken in deze collectie en de SP versie van Kid Icarus is prima om een keer door te spelen. Punch-Out!! is evengoed een welkome als een vanzelfsprekende toevoeging. Het begint tijd te worden dat de dienst wat meer gaat verrassen met obscure juweeltjes en titels die in het westen vrijwel onbekend zijn, aangezien we nu wel zo langzamerhand de meest bekende toppers binnen handbereik hebben. Star Soldier zou een goede stap in de richting zijn, ware het niet dat deze game al lang en breed voorbij is gelopen door meer vooruitstrevende games.

Maart 2019: (versie 2.3.0)

 • Kid Icarus - Pits allereerste avontuur is gelijk een moeilijke. Pas op dat je niet gefrustreerd raakt!
 • Startropics - Je staat op het punt om te genieten van een tropische vakantie, maar dan verdwijnt je oom! Een wilde rit door het Caribisch gebied volgt.
 • The Legend of Zelda 2: The Adventure of Link SP - Start je avontuur als volledig opgepompte Link, klaar om Ganons wederopstanding voorgoed te stoppen.
 • Kirby's Adventure SP - In deze SP-versie zijn alle bonussen ontgrendeld, waaronder de moeilijke Extra Mode en de Sound Test!

Impressies: Eindelijk krijgen we weer twee SP-versies van games die de moeite waard zijn om door te spelen. Zelda 2 krijgt net zoals zijn voorganger een soort Easy Mode, waardoor je de dikwijls obscure game op je gemak kunt ontdekken. De SP-versie van Kirby's Adventure maakt de game juist moeilijker dankzij de optie om gelijk Extra Mode te spelen. Daarin krijg je slechts 3 hit points en wordt je voortgang niet opgeslagen. Dat zuigt!

Het uitspelen van Kid Icarus was vroeger een erebadge voor doorzettingsvermogen en een teken dat je een echte gamer bent. Het is dan ook echt niet vreemd dat de serie in hoog aanzien staat. Doe je echter de roze nostalgiebril af, dan merk je dat de moeilijkheidsgraad van Kid Icarus botweg oneerlijk is, dankzij een meedogenloos paswoordsysteem en onnauwkeurige besturing. Er zijn games op de dienst die je tijd en moeite meer waard zijn. Startropics, bijvoorbeeld. Deze action-adventuregame is één van de pareltjes van het genre, pakt alles wat The Legend of Zelda zo vermakelijk maakt en mixt het met een unieke setting. Het resultaat is een fantastisch avontuur met veel variatie en ijzersterke gameplay. Speel Startropics. Je krijgt er geen spijt van.

Maart is een sterke maand voor de NES Online dienst. Kid Icarus is vooral vanuit historisch oogpunt interessant en de SP-games zijn eindelijk weer eens de moeite. Dat er echter nog steeds geen SNES games beschikbaar zijn wordt per maand een groter gemis, maar Startropics zorgt er in ieder geval voor dat je daar even niet over na hoeft te denken. Ondergetekende wil nog steeds een Startropics 3, of in ieder geval Mike Jones in Smash Bros. Ultimate. Maak er eens werk van, Nintendo. Toe.

Februari 2019: (versie 2.2.0)

 • Super Mario Bros. 2 - Mario en zijn vrienden moeten het droomland Subcon redden van de boosaardige kikkerkoning, Wart!
 • Kirby's Adventure - De eerste Kirbygame waarin je nieuwe krachten krijgt van de vijanden die je opslurpt.
 • Metroid SP 2 - Dit keer is Samus tot de tanden bewapend en staat klaar om tegen Mother Brain te vechten. Snel uitspelen, want er staat een verrassing te wachten.
 • Blaster Master SP - Jason en zijn tank SOFIA zijn helemaal geüpgraded, en je hoeft alleen nog maar door level 8 te knokken.

Impressies: Opnieuw slechts twee nieuwe games, maar beide wel enorm sterk. Kirby's Adventure tilt de concepten van de Game Boy-versie naar een hoger niveau en legt hiermee het fundament voor alle toekomstige Kirbygames. Veel geheimen in de levels, een groot aanbod aan speciale krachten en bovenal simpelweg een super goede game. Super Mario Bros 2 staat tegenwoordig bekend als 'niet de echte Super Mario 2, maar wat zou het? De game speelt dan wel niet als zijn voorganger en opvolger, maar het is juist die andere aanpak die de game zo plezierig maakt. Tip: Druk vooral eens op pauze om die heerlijk funky basriedeltjes te horen. De SP versies van Blaster Master en Metroid gooien je opnieuw in het diepe en zijn zeker niet aan te raden als je de games nog niet goed doorhebt. De games zijn namelijk behoorlijk diepgaand, en als je zonder voorkennis de games induikt ben je reddeloos verloren.

Opnieuw geen aanraders op het SP-vlak, maar de 'echte' games zijn wel weer van hoog niveau. Wel jammer dat de trend van minder games wordt voortgezet.

Januari 2019: (versie 2.1.0)

 • The Legend of Zelda 2: The Adventure of Link - Een vreemde eend in de bijt als het gaat om Zelda games. Dit is een side-scrolling actie-RPG!
 • Blaster Master - een bijzondere actiegame waarin je op zoek gaat naar je kikker, die door radioactief materiaal tot reusachtige proporties is gegroeid. Weer eens wat anders.
 • Ninja Gaiden SP - Met volle health sta je voor de laatste deur in de game. Achter die deur schuilt de eindbaas. Succes.
 • Ghosts and Goblins SP - In deze SP versie sta je in het laaste level van de game. Durf jij het aan?

Impressies: Het nieuwe jaar start met minder games dan dat we gewend zijn van de gemiddelde update. Opnieuw zijn de SP-versies niet bepaald de grootste trekpleisters. In beide gevallen word je blind in de moeilijkste momenten van de game gegooid en als je geen ervaring hebt opgedaan ben je reddeloos verloren. Speel liever Ninja Gaiden en Ghosts and Goblins op de normale manier. The Adventure of Link wordt door velen gezien als het zwarte schaap van de serie, maar vergis je niet: deze game is echt goed. Ondanks dat de game totaal niet lijkt op de anderen uit de serie, is het zeker de moeite waard om dit gewaagde experiment uit te proberen! En dan Blaster Master, een unieke game die top down dungeons met side-scrolling platform actie combineert. De game speelt nog steeds vlotjes en dankzij het sterke level design blijf je maar spelen. Kijk ook naar Blaster Master Zero, de remake van deze titel.

Twee nieuwe games is een teleurstelling, ook al zijn de twee games in kwestie nog zo goed. De SP-versies vallen opnieuw enorm tegen en als dat zo doorgaat, voegt het maar weinig toe aan de waarde van de dienst. De toekomst van de dienst ziet er nochtans rooskleurig uit, zeker als de geruchten dat de Nintendo Online dienst SNES games krijgt waar blijken te zijn. Dat wordt duimen!

December 2018: (versie 2.0.0)

 • Adventures of Lolo - Een actie-puzzelspel van HAL Laboratories, de makers van Kirby! Bestuur Lolo door hersenkrakende levels om zijn liefje Lala te redden.
 • Ninja Gaiden - Niet alleen de eerste game waar superninja Ryu Hayabusa in voorkwam, maar ook een van de eerste games met cinematische cutscenes! Nu nog een geweldige actieplatformer.
 • Wario's Woods - De allerlaatste officiële game voor de NES, uitgekomen in 1995. Je moet als Toad monstertjes matchen met een bom van dezelfde kleur, om ze op te blazen.
 • Metroid SP - Samus is tot de tanden bewapend en je begint gelijk het gevecht tegen Ridley. Maar, hoe maak je die paarse deur ook alweer open?
 • Dr. Mario SP - Deze SP-versie geeft je de kans om een zeldzame scene te bekijken, waarin het geheim van de virussen duidelijk wordt.

Impressies: Een redelijk sterke maand met wat zwakke SP-versies. Het doel van Dr. Mario SP is puur bedoeld om je een bijzondere scene te laten zien, iets wat je redelijkerwijs ook op YouTube kunt bekijken. Metroid SP gooit je in het diepe door je zwaarbewapend bij Ridley te plaatsen, maar daarna word je aan je lot overgelaten. Wario's Woods is een redelijke puzzelgame die door een grote hoeveelheid controls en mogelijkheden nodeloos omslachtig is. Maar dan is er Ninja Gaiden, een tijdloze actiegame uit 1989. Deze game heeft een hoog tempo en een net zo hoge moeilijkheidsgraad, maar is een genot om te spelen. De absolute topper van deze maand is Adventures of Lolo, die niet je reflexen maar je hersenen flink op de proef stelt. Door de grote variatie van monsters is planning en strategie van levensbelang, want het is heel makkelijk om een cruciale fout te maken! Wel een tip: Overweeg om het geluid uit te zetten, want het muziekje kan je behoorlijk op de zenuwen werken.

De decembermaand is puzzelmaand, lijkt wel. De speciale games vallen deze maand wat tegen, maar Ninja Gaiden en Adventures of Lolo maken een hoop goed. Tot volgend jaar!

November 2018: (versie 1.2.0)

 • Metroid - De originele Metroid, nog ver voor de -vania en men nog dacht dat Samus een man was. De oorsprong van een definiërend genre vind je hier! Pas wel op, want je bijt je tanden er op stuk.
 • Mighty Bomb Jack - Wat is dit een bizarre game. Om door de levels te geraken moet je bommen verzamelen, terwijl je vijanden ontwijkt met een superhoge sprong. Wees vooral niet te hebberig in de kamer van de sfinx, want anders word je gemarteld!
 • Twinbee - Een schattige Vertical Shoot 'em up. Schiet op de wolken voor power-ups, anders blijf je met je proppenschieter opgezadeld.
 • Gradius SP - In deze opgepompte versie van Gradius begin je op level 5 met de sterkste wapens in de game. Denk echter maar niet dat je dan onoverwinnelijk bent, want met één misstap ben je weer terug bij af!

Impressies: Deze maand bevat een prima mix tussen echte klassiekers en obscure juweeltjes. Mighty Bomb Jack is een bizarre platformer die zijn eigen regels niet te serieus neemt. Twinbee is een Shoot 'em up die wat kalmer begint en daardoor goed voor nieuwkomers. Bovendien kun je met twee spelers tegelijkertijd spelen. Wil je deze maand een echte uitdaging, sluit jezelf dan op met een potlood, ruitjespapier en Metroid. Immers heeft deze game geen map-scherm dus je moet het helemaal zelf uitvogelen. Nadat je Metroid hebt uitgespeeld, snap je waarom zoveel puristen zeggen dat gamers het tegenwoordig veel te makkelijk hebben. Gradius SP geeft je tot slot een kijkje in de latere levels, zonder de moeilijkheidsgraad volledig te vernielen.

November is een zeer sterke maand voor de dienst en als het op deze voet verder gaat, heb je binnen de kortste keren een fantastische collectie in handen.

Oktober 2018: (versie 1.1.0)

 • NES Open Tournament Golf - Speel golf als Mario. Mooi vormgegeven, maar de gameplay laat te wensen over aangezien het te lastig is om te peilen hoe hard je moet slaan. Golf Story is nog steeds onverslagen.
 • Solomon's Key - Een puzzelplatformer waarin je kamers moet oplossen door blokken te plaatsen of verwijderen. Vereist denkwerk én snelle reflexen en is er eentje voor de echte doorbijter. Aanrader!
 • Super Dodge Ball - Een van de sportgames van Technos maar helaas een zwakke. Trefbal spelen is an sich leuk maar de heftige sprite flicker bederft de boel.
 • The Legend of Zelda SP - Een speciale editie waarin Link van tevoren al uitgerust is met een sterkere tuniek, het witte zwaard, bommen, sleutels en nog veel meer. Ideaal voor degene die een makkelijke versie van deze klassieker wil spelen, of zin in een twist heeft.

Impressies: De SP-versie van The Legend of Zelda is een oprechte verrassing en biedt een ideale manier om te genieten van een game die toch een tikkeltje ouder wordt. Verder is Solomon's Key de uitblinker van deze reeks games met zijn verslavende gameplay, al moet je wel de 'Continue Code' Up+A+B gebruiken om niet al je voortgang te verliezen als je sterft. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van het save state-systeem in de emulator als je niet per se 'puur' wilt spelen.

Met Super Dodge Ball loop je het risico op knallende koppijn vanwege de hevige sprite flicker, een techniek die de NES van origine benutte om nog meer sprites in een scene te proppen. Emulators hebben de techniek om dit op te lossen, echter zit deze techniek niet in de emulator van de Switch. Een gemiste kans. NES Open Tournament Golf is een verdienstelijke poging tot een golf game, maar is inmiddels lang en breed door modernere games gepasseerd.

Bij lancering: (versie 1.0.0)

 • Balloon Fight - Prik de ballonnen van je tegenstanders lek voordat je zelf te pletter valt.
 • Baseball - Een rudimentaire honkbalgame met weinig franje en logge besturing.
 • Donkey Kong - Een echte arcadeklassieker, toen Mario nog een timmerman genaamd Jumpman was.
 • Double Dragon - Speelt niet zo prettig als zijn opvolger. Speel de Versus-modus om meningsverschillen uit te vechten, net als vroeger.
 • Dr. Mario - Tijdloze puzzelgame waarin je gekleurde virussen met pillen moet bestrijden. Pas op dat de pot niet overloopt.
 • Excitebike - Racegame met obstakels. Onderuit gaan komt je duur te staan. Met de level editor kun je uren zoet zijn.
 • Ghosts 'n Goblins - Verantwoordelijk voor gebroken controllers en biggelende tranen. Bikkelhard en bij vlagen zelfs oneerlijk.
 • Gradius - Side scrolling shoot 'em up van Konami, met gevarieerde powerups. Speelt nu nog geweldig weg, zeker een aanrader.
 • Ice Climber - Verticale platformgame waarin je Nana en Popo bovenaan de berg probeert te krijgen. Probeer strategisch platforms te breken, anders val je in je eigen kuil.
 • Ice Hockey - Razendsnelle ijshockeygame, misschien zelfs iets té snel.
 • The Legend of Zelda - Waar de Hyrule-legende begon. Een van de eerste openwereldgames met tijdloze gameplay.
 • Mario Bros. - Arcadegame met de gebroeders Mario. Vooral de multiplayer is verslavend: je hoort samen te spelen maar het loopt altijd op ruzie uit. Heerlijk.
 • Pro Wrestling - Lastig te ontcijferen zonder handleiding. Topper in zijn tijd maar tegenwoordig te verwaarlozen.
 • River City Ransom - Uitstekende beat 'em up game voor twee spelers, met lichte RPG-elementen. Nu nog een bron van inspiratie in het genre.
 • Soccer - Tergend trage voetbalgame met vervelende besturing. Passeren.
 • Super Mario Bros. - De platformklassieker. Speelt nog altijd geweldig, hier valt niets op aan te merken.
 • Super Mario Bros. 3 - Vele verbeteringen ten opzichte van het eerste deel. Een overworld, meer powerups, geweldige soundtrack.
 • Tecmo Bowl - American Football. Onbegrijpelijk als je de regels niet kent. Kenmerkend voor het gebruik van stemmen.
 • Tennis - Ook hier staan stroeve controls in de weg van speelbaarheid. Mario als scheidsrechter kan deze match niet redden.
 • Yoshi - Vrolijke Match 2-puzzelgame. Bonuspunten als je Yoshi-eieren maakt!

Impressies van de line-up: Het huidige aanbod van NES games is erg wisselend in kwaliteit, van tijdloze klassiekers tot hopeloos verouderd. Vooral de sportgames slaan de plank mis. Bovendien komt het aanbod sterk overeen met de NES Classic, waardoor het kan zijn dat je het merendeel al in bezit hebt. De toppers zijn wel echt van de bovenste plank, vooral Mario 3, River City Ransom en The Legend of Zelda houden je deze maand wel even zoet. Het is alleen te hopen dat de sportgames binnenkort vergezeld worden van sterkere titels in het genre, zoals RBI Baseball, Blades of Steel of Nintendo World Cup.

Over de auteur

Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties