Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Switch - Alles wat je moet weten

Update: reviews.

Inmiddels is de Nintendo Switch verkrijgbaar, voorheen bekend als codenaam NX. De console functioneert als gameplatform voor in de huiskamer en tegelijkertijd als handheld wanneer je van huis bent. Nintendo zoekt dus weer innovatie, maar hoe dat uitpakt, weten we pas begin 2017.

Door de officiële aankondiging van Nintendo Switch te combineren met eerdere lekken bij onze vrienden van Eurogamer.net hebben we al een goede kijk op de technische aspecten van de console, de games die in ontwikkeling zijn en vooral wat de Nintendo Switch wel en niet kan.

Liever snelle informatie? Lees dan hier Nintendo Switch - 5 dingen die je moet weten.

Bekijk op YouTube

Releasedatum

De Nintendo Switch komt op 3 maart 2017 uit. Oorspronkelijk was de Nintendo Switch launch voor 2016 gepland, maar deze werd door Nintendo uitgesteld. Onder meer om voldoende games klaar te hebben: "Niet alleen bij de launch, maar ook daarna moeten we een goede instroom van games kunnen voorzien", zegt president Tatsumi Kimishima. "Dit moet een platform worden waarvan consumenten een lange tijd kunnen genieten." Dit sentiment wordt ook door het hoofd van Nintendo of America Reggie Fils-Aime bevestigd: "We moeten onze software beter plannen dan bij de Wii U."

Review

Heeft de Nintendo Switch het in zich om Sony en Microsoft slapeloze nachten te bezorgen? Het antwoord daarop is: ja. De belofte van gebruiksvriendelijke '(un)plug en play' is ingelost. Je switcht namelijk eenvoudig van console naar handheld of tablet en weer terug. Gebruiksvriendelijkheid komt tevens in de interface of het eenvoudig opladen terug. Daarnaast ziet de Switch er niet alleen strak en volwassen uit, maar voelt het allemaal ook erg degelijk aan. Kortom, op het gebied van hardware zit het dus wel snor. Het is nu dus wachten op de games.

Lees hier Bert zijn volledige Nintendo Switch review.

Console en handheld

De Nintendo Switch is een kruising tussen een vaste console en een draagbare handheld. Om die afwisseling te kunnen maken, gebruikt Nintendo een modulair design. Het systeem heeft als hoofdcomponenten de Switch Console, Switch Dock en Joy-Con-controllers. De Switch Console is een los LCD-scherm. Dankzij de uitschuifbare stand kun je het scherm rechtop zetten. Ook plug je je hoofdtelefoon in de Switch Console. De Switch Console is echter niet als tweede scherm te gebruiken.

De Switch Dock is op een televisie aangesloten en gebruikt netstroom. Door de Switch Console in de Switch Dock te schuiven, laadt het LCD-scherm op en zendt de Switch Dock de beelden naar je televisie. Volgens Nintendo is het hybride gamesysteem hoofdzakelijk ontworpen als console voor thuisgebruik.

Hoewel je de Nintendo Switch op de tv kunt aansluiten en mee kunt nemen, benadrukt Nintendo dat het apparaat de Wii U noch de Nintendo 3DS vervangt. Of de Nintendo Switch digitale Wii U- en Nintendo 3DS-games afspeelt, heeft Nintendo nog niet gezegd. Wel is de productie van de Wii U ondertussen stopgezet.

Joy-Con-controllers en Switch Pro Controller

Het Joy-Con-systeem bestaat uit ook uit meerdere los te gebruiken onderdelen. De Joy-Con(L) en Joy-Con(R) zijn respectievelijk de linker- en rechterdelen van het systeem, beide met knoppen en joysticks. Ook krijg je een frame getiteld de Joy-Con Grip. Net als de Switch Console en Switch Dock bieden de modules van het Joy-Con-systeem verschillende configuraties.

Je schuift de Joy-Con(L) en Joy-Con(R) in aan de zijkanten van de Switch Console. Zo krijg je een draagbaar scherm dat een vergelijkbaar design heeft als de Wii U GamePad. Ook kun je de linker- en rechter-Joy-Con los gebruiken. Net als Wiimotes zijn ze los door één persoon, of gekanteld door twee afzonderlijke personen te gebruiken. Schuif je beide helften op de Joy Grip, dan beschik je over een controller.

Ten slotte brengt Nintendo de Switch Pro Controller uit. Dat is een gewone controller die niet uit elkaar te halen is, en goed op de Wii U Pro Controller lijkt. De Switch Pro Controller is draadloos.

Specificaties?

Specificaties heeft Nintendo nog niet genoemd. Wel heeft hardwarefabrikant Nvidia inmiddels bevestigd dat de Nintendo Switch een Nvidia Tegra-chip bevat. "De chip is gebaseerd op dezelfde architectuur die je in de snelste grafische kaart van GeForce vindt", aldus Nvidia. Door een bekende architectuur te gebruiken, zijn games gemakkelijk naar de console over te zetten en wordt ondersteuning door third party-ontwikkelaars vergemakkelijkt.

Net als bij de Wii, Wii U, DS en 3DS heeft Nintendo met de Switch niet als doel om de hardware van de huidige generatie te overtreffen. Verwacht dus geen grafische kracht op het niveau van de PlayStation 4 of Xbox One. De Nvidia Tegra biedt eerder een balans tussen batterijduur en energieverbruik, die cruciaal zijn voor een draagbaar systeem. De exacte batterijduur van de Switch ligt volgens Nintendo tussen de drie en zes uur, afhankelijk van welke game je speelt. Wel stelt het bedrijf te streven naar een accu waarmee je ook 'comfortabel' speelt op plekken waar elektriciteit schaars is.

Het is bovendien niet duidelijk of de Nintendo Switch de Tegra X1 of de nieuwste X2 gebruikt. Hoewel er nog weinig over de X2 geweten is, lijkt het aannemelijk dat de release van de Switch met de onthulling van de Tegra X2 samenvalt. Dat is echter op dit moment nog louter speculatie.

Bovendien zijn er nog geen details bekend over de resolutie van het scherm van de Switch. Als Nintendo de Tegra X1 gebruikt, dan is die in ieder geval in staat om 1080p-beelden te tonen. Een 720p-output geeft echter wel een stabielere frame rate dankzij het lagere aantal pixels.

Third party en backwards compatibility

Fysieke games staan niet op schijfjes maar op een Game Card. Over de technische details van die cartridges geeft Nintendo nog geen informatie, maar het bedrijf zegt voor de lancering over de Game Card uit te weiden.

Tijdens de Nintendo Switch aankondiging deelde het bedrijf een lijst met 48 uitgevers en ontwikkelaars voor de Nintendo Switch. Onder andere Activision, Atlus, Bandai Namco Entertainment, Bethesda Softworks, Capcom, Codemasters, Electronic Arts, FromSoftware, Konami, Level-5, PlatinumGames, Sega, Square Enix, Take-Two Interactive, Ubisoft en Warner Bros. Interactive Entertainment ondersteunen de hybride console.

In de trailer voor de console zie je beelden van nieuwe Mario Kart-, Splatoon- en Super Mario-games. Eerder kondigde Nintendo al aan dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild op de Nintendo Switch lanceert. Hoewel de trailer ook gameplay van The Elder Scrolls 5: Skyrim vertoont, kondigt Bethesda een Nintendo Switch-versie nog niet aan. Het bedrijf heeft de beelden met Nintendo gedeeld om te laten zien dat het een toegewijde ontwikkelaar voor de Nintendo Switch is.

Hoewel dit nog niet bevestigd is, is het aannemelijk dat de Nintendo Switch de mogelijkheid heeft om digitale versies van games te downloaden. De Nintendo Switch beschikt over een intern geheugen van 32 Gigabyte. Daarnaast ondersteunt de Switch Micro SDXC memory cards tot 2 Terabyte. Eerdere bronnen van Eurogamer.net beweren dat de Switch geen backwards compatibility krijgt. Dat zou een breekpunt met het verleden betekenen. De 3DS en Wii U spelen immers wel zonder problemen DS- en Wii-games. Mogelijk keert de Virtual Console wel terug. De Nintendo Switch biedt ook amiibo-ondersteuning. Over ondersteuning voor Nintendo smartphonegames zoals Miitomo is nog niets bekend.

Launch games en andere bevestigde games

Op het moment van schrijven zijn dit de Nintendo Switch launch games:

Daarnaast heeft Nintendo ook al diverse postlaunch-firstpartygames aangekondigd. Op 28 april lanceert Super Mario 8 Deluxe. Daarnaast staat voor dit voorjaar ARMS en deze zomer Splatoon 2 gepland. Fire Emblem Warriors en Pokémon Stars komen in het najaar uit, terwijl je Super Mario Odyssey tegen kerst kunt verwachten. Xenoblade Chronicles 2 is ook door Nintendo aangekondigd, maar het is nog niet duidelijk of die game dit jaar nog uitkomt.

Daarnaast heeft Nintendo zijn plannen van third party games uit de doeken gedaan. Zo komen dit voorjaar onder meer I Am Setsuna, Rime, Binding of Isaac: Afterbirth+ en Sonic Mania uit. Later dit jaar kun je ook The Elder Scrolls 5: Skyrim, NBA 2K18, Project Sonic 2017 en Shovel Knight verwachten. Aangekondigde games zonder een releaseperiode zijn onder andere Dragon Quest 11, Minecraft: Story Mode, Steep, Stardew Valley en Rayman Legends: Definitive Edition. Ook komt EA Sports met een nieuwe FIFA, zit er een nieuwe Shin Megami Tensei in de pijplijn en heeft Suda51 een nieuw No More Heroes-project aangekondigd. Het is nog onduidelijk of het een derde deel in de reeks is, of een remaster van een van de eerdere games betreft.

Bekijk op YouTube

Prijs en bundels

De Nintendo Switch prijs is 299 dollar. Er is tot dusver geen officiële Europese prijs bekendgemaakt en de Nintendo Switch is daarnaast op het moment van schrijven tijdelijk uitverkocht. Nintendo raadt dan ook aan om contact met je favoriete winkelketen op te nemen.

Een Nintendo Switch-bundel doos bevat het volgende:

  • Switch Console
  • Switch Dock
  • Twee Joy-Con-controllers
  • Joy-Con Grip
  • Joy-Con polsbandjes
  • Stroomkabel en HDMI-kabel

Over speciale bundels, bijvoorbeeld in combinatie met games, is verder nog niets bekend.

Read this next