Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Switch - 5 dingen die je moet weten

Voor je overschakelt.

De Nintendo Switch is nu verkrijgbaar. Ongeveer een half jaar na de officiële aankondiging in oktober 2016 ligt de nieuwe console van Nintendo in de schappen. Of beter: handheld-console. De Switch is namelijk een uniek beestje. Hoe uniek precies, dat lees je in deze vijf dingen die je over de Switch moet weten.

Half console, half handheld

De Switch is tegelijk een console en een handheld. Als je thuis bent, laat je het tablet-gedeelte van de Switch in zijn Dock en speel je je games op de televisie. Stel dat je weg moet, dan neem je het tablet-gedeelte uit de Dock en bevestig je de Joy-Con-controllers aan weerszijden van het scherm. Je moet de game niet onderbreken en kunt meteen verder spelen. Je hebt dus de kracht van een console en de mobiliteit van een handheld.

Goed om weten: volgens Nintendo gaat de batterij van de Switch 2,5 à 6,5 uur mee, afhankelijk van de game die je speelt. Het bedrijf haalt The Legend of Zelda: Breath of the Wild als voorbeeld aan. Links nieuwe avontuur zou de batterij op 3 uur leegslurpen. Houd ook in het achterhoofd dat je de Dock nodig hebt om de Switch op een televisie aan te sluiten. Je kunt de tablet dus niet afzonderlijk met een HDMI-kabel op een televisie aansluiten.

Bekijk op YouTube

Multifunctionele Joy-Con-controllers

De Switch wordt met twee Joy-Cons geleverd. Dat zijn de controllers die je aan het scherm bevestigt. Of op de meegeleverde Grip, als je een traditionele controller-ervaring wenst. De Joy-Cons zijn echter ook los te gebruiken, en wel op twee manieren: je kunt ze zoals een Wii Remote vasthouden, of ze een kwartslag draaien en als een soort gepimpte NES-controller gebruiken. Dat laatste stelt je in staat om games zoals Snipperclips of Mario Kart 8 Deluxe met zijn tweetjes te spelen.

Daarnaast beschikken de Joy-Cons over een hele reeks bijzondere snufjes. Zo zijn beide Joy-Cons uitgerust met gyroscopen, waardoor motion controls mogelijk zijn. Ook hebben ze een zogenaamde 'HD rumble', zeg maar trilfunctie 2.0. De rechter Joy-Con heeft ook nog een infraroodsensor die simpele handgebaren herkent en een NFC-lezer om met amiibo te communiceren. De linker Joy-Con heeft op zijn beurt een screenshotknop.

Geen vervanger voor de Wii U en Nintendo 3DS

Bij de officiële aankondiging van de Switch in oktober 2016 werd al gauw de dood van de Wii U en de Nintendo 3DS uitgesproken. Volgens Nintendo zelf is hun liedje echter nog niet uitgezongen. Het Japanse bedrijf geeft aan dat de Nintendo Switch naast de Wii U en de Nintendo 3DS zal bestaan in plaats van (een van) beide toestellen te vervangen.

Toch lijkt dat in het geval van de Wii U weinig waarschijnlijk. Zo heeft Nintendo of America-baas Reggie Fils-Aimé laten weten dat dit de laatste game op de Wii U is die Nintendo zelf uitbrengt. Daarnaast is de ontwikkeling van Project Giant Robot gestaakt. Die game van Mario-bedenker Shigeru Miyamoto had eigenlijk al in 2015 op de Wii U moeten lanceren. De Nintendo 3DS lijkt een lang(er) leven beschoren. Met games als Dragon Quest 11 en het recent aangekondigde Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia in het verschiet, is de handheld zeker nog niet aan zijn laatste adem toe.

Online diensten tegen betaling

De Switch is het eerste Nintendo-toestel waarvoor je moet betalen om online te kunnen spelen. Nintendo slaat daarmee dezelfde weg in die Microsoft en Sony al lang met de Xbox en de PlayStation volgen. Als je een abonnement neemt, krijg je een aantal extraatjes. Zo krijg je toegang tot een app voor je smart device om met je vrienden te chatten, geniet je van kortingen op games in de eShop en mag je maandelijks één NES- of SNES-game gratis spelen. Die game ben je na die maand wel kwijt.

De betaalde dienst lanceert pas echter in het najaar en is dus tot die tijd gratis beschikbaar voor spelers met een Nintendo Account. De prijs van een abonnement is nog niet bekend. De toegang tot de eShop blijft gratis, net als de online diensten van de Wii U en de Nintendo 3DS.

Launch games

Natuurlijk ben je zonder een game maar weinig met een nieuwe console. Dit zijn alle games die samen met de Nintendo Switch in Europa lanceren:

 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 • 1-2-Switch
 • Snipperclips
 • Super Bomberman R
 • Skylanders: Imaginators
 • I Am Setsuna
 • Just Dance 2017
 • Fast RMX
 • Shovel Knight: Treasure Trove
 • Shovel Knight: Spectre of Torment
 • Vroom in the Night Sky
 • Blaster Master Zero
 • Othello
 • Neo Geo Shock Trooper
 • Neo Geo World Heroes Perfect
 • NeoGeo King of Fighters '98
 • NeoGeo Waku Waku 7
 • Voez
 • New Frontier Days: Founding Pioneers

De Nintendo Switch is nu verkrijgbaar. Wil je nog meer over de handheld-console weten? Lees dan Berts Nintendo Switch review en ons overzicht van alle Nintendo Switch info.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.
Reacties