Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo NX - Release date, specs, games, controller, backwards compatibility

Alle info over de nieuwste console van Nintendo.

Een paar maanden voordat E3 2016 begint, draait de geruchtenmolen rond de nieuwste console van Nintendo op volle toeren. Het is geen toeval dat de nieuwsgierigheid naar de zogenaamde 'Nintendo NX' groot is. Big N draagt namelijk een grote last op zijn schouders. De Wii U is nooit écht van de grond gekomen en de Nintendo 3DS is inmiddels ook alweer vijf jaar oud. Wijlen Satoru Iwata benadrukte dat de Nintendo NX zal "verrassen en innoveren". De voormalige CEO van Nintendo vond voortborduren op bestaande hardware maar saai. Het is nu aan Nintendo om Iwata's nalatenschap naar een succes te tillen. Als we de geruchten mogen geloven, dan wordt de Nintendo NX zeker allesbehalve saai.

Hardware en specs

Afgaande op de vele patenten die Nintendo de afgelopen periode heeft aangevraagd, lijkt het erop dat de Nintendo NX een draagbare console is. Het LCD-scherm is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Sharp en heeft als bijzondere eigenschap dat het naar wens te vormen is door Nintendo. Waar je dus normaliter een rechthoekig of vierkant scherm hebt, stelt de Free Form-technologie van het bedrijf Nintendo in staat om bij wijze van spreken een scherm te maken in de vorm van Mario, of een donut. Een ander patent suggereert dan weer dat de schoudertoetsen van de NX vergelijkbaar zijn met het scrollwiel van je muis.

Een voorbeeld van Sharp's Free Form LCD-monitoren.

De Nintendo NX is echter niet per se een handheld. Verscheidende berichten geven aan dat er een component is die je op de TV aansluit. De ene bron spreekt over een basisstation, de ander over een draadloze HDMI-dongel. Hoe het ook zij, de NX kan naar verluidt een resolutie van 900p aan, met 60 frames per seconde. Daarnaast streamt de console in 4K en aan 60 frames per seconde.

Net zoals bij de Wii en de Wii U is AMD is weer verantwoordelijk voor de grafische chip van de console. Bronnen spreken van een "industrie-leidende chipset" die de NX net zo krachtig maakt als de Xbox One. Daarnaast is de architectuur van de chipset vergelijkbaar met bestaande hardware. Dat maakt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om games naar Nintendo's nieuwe console te porten, met name wanneer de game op Unreal Engine 4 draait.

Volgens geruchten krijgt de Nintendo NX een 14nm Polaris-GPU van AMD. Volgens andere bronnen zou er dan weer een x86-architectuur aanwezig zijn met zes of misschien zelfs acht gigabyte DDR4 RAM. Voorts zou er zelfs 4K-ondersteuning voorzien zijn, zowel via streaming als playback.

Software en backwards compatibility

De Nintendo NX lijkt ook in te zetten op toegankelijkheid en verbondenheid, met een mogelijkheid tot backwards compatibility. Zo zei Iwata dat Nintendo een systeem gaat creëren dat de architectuur van de Wii U absorbeert. "Op die manier zijn consoles en handheld apparaten niet langer volledig verschillend, maar eerder broers in een familie van systemen," aldus Iwata.

De twee belangrijkste onderdelen in die infrastructuur zijn NintendOS en de nieuwe Nintendo Account, die contact houdt met verschillende apparaten zoals je mobiele telefoon en je Nintendo 3DS. Gegevens en savegames worden in de cloud opgeslagen. Je kunt je nu al inschrijven voor een Nintendo Account en de eerste app die hier gebruik van maakt, is Miitomo. Dat is binnenkort beschikbaar voor mobiele telefoons.

Iwata heeft een hoop feedback gekregen over de regioblokkering op de Wii U en de 3DS en heeft aangegeven dat het voor deze consoles niet meer mogelijk is om de blokkering op te heffen. Wel wist hij te melden dat hij oprecht onderzoek zou doen naar de mogelijkheden om de Nintendo NX regiovrij te maken. Hij liet weten dat hij achter de wens stond en zijn best zou doen om deze te vervullen.

Games

Nintendo heeft sinds oktober 2015 Nintendo NX development kits uitgedeeld aan ontwikkelaars. Door de Dragon Quest 11 aankondiging is bekend dat de game al in ontwikkeling is voor de Nintendo NX, PlayStation 4 en Nintendo 3DS. Square Enix herzag later echter zijn statement en gaf aan dat de Nintendo NX "een mogelijkheid" is.

Voorts gaan er geruchten dat Nintendo de ontwikkeling van Beyond Good & Evil 2 zou financieren, net zoals het dat eerder deed bij Bayonetta 2 voor de Wii U.

Releasedatum

We hoeven niet lang meer te wachten op nieuwe, concrete informatie overde Nintendo NX. Het systeem wordt tijdens E3 van dit jaar officieel onthuld, maar analisten geloven dat Nintendo tussen nu en mei al een officieel bericht zal uitsturen. Diezelfde analisten voorspellen dat de console op zijn vroegst in oktober al in de winkel ligt, met een eventuele uitloop naar maart 2017.

Die lanceerdatum is deels gebaseerd op berichten dat Nintendo zijn partners Foxconn en Pegatron groen licht heeft gegeven om de fabricage van het systeem te starten. Datzelfde bericht oppert dat Nintendo 20 tot 30 miljoen eenheden wil verschepen voor het eind van het fiscale jaar, dat eindigt in maart 2017.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties