Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo Labo VR hands-on - VR op z'n Ninten-doos

Immersief karton.

Nintendo heeft al lang de boot afgehouden als het om virtual reality gaat. Immers draait bij de Japanse fabrikant alles om gezelligheid en jezelf afsluiten past niet in dat plaatje. De Nintendo Labo VR kit brengt daar nu toch verandering in. Hoewel Nintendo's start in de VR-markt lang niet zo technologisch geavanceerd is als de concurrentie, nestelt het zich comfortabel in zijn eigen hoekje waar samenspel en plezier centraal staan.

De kartonnen VR-bril doet qua uiterlijk denken aan de Google Cardboard: een kartonnen houder met lenzen waar je de Nintendo Switch inschuift. Met alleen de bril zijn er in het VR Plaza een aantal kleine ervaringen te spelen, die je bestuurt met de Joy-Con die als oren uit de kartonnen houder steken. De ervaringen zijn van zeer korte duur, waardoor de aparte manier van vasthouden nooit oncomfortabel wordt. Bovendien is de bril erg breed en wordt het karton door een plastic rand beschermd van zweet en condensvocht. De ervaringen zijn een prettige introductie tot wat virtual reality te bieden heeft, maar het pakket komt pas echt tot zijn recht als je alle kartonnen uitbreidingen hebt gebouwd.

De fotocamera laat je bijvoorbeeld onderwater en in het Labo-huis foto's maken. In beide gevallen zijn er missies, die met cryptische aanwijzingen naar verborgen fotomomenten wijzen. Je immersie wordt versterkt doordat je aan de cameralens draait om in te zoomen. Met de vogel vlieg je vrij over een eiland terwijl je pasgeboren kuikens van eten voorziet. Het vliegen blijft door de stabiele framerate comfortabel. De immersie is ook hoog, vooral als je het windpedaal gebruikt. Elke keer als je daar op stapt waait er namelijk een prettig briesje in je gezicht, een extra dimensie die veel aan de VR-ervaring toevoegt. Datzelfde windpedaal is ook voor zijn eigen spel te gebruiken, waarin je als kikker over projectielen moet springen. De tastbare kartonnen creaties doen een hoop voor de immersie, en transformeren de relatief eenvoudige spellen tot volwaardige VR-ervaringen.

Nintendo Labo VR hands-on - De bouwplaten zijn divers en hebben een hoop te bieden.

De olifant draait om bewegingsvrijheid in een virtuele omgeving. Hiermee maak je namelijk 3D-tekeningen en voltooi je puzzels die op knikkerbanen gebaseerd zijn. Bovendien kun je je eigen puzzels ontwikkelen om anderen mee uit te dagen en is er een Pictionary-modus waarin je moet raden wat je medespeler heeft getekend. De slurf van de olifant en de lichtgevende stickers helpen de Switch om nauwkeurig de positie van je cursor te bepalen en ondanks de gelimiteerde reikwijdte heb je voldoende vrijheid om te tekenen en te puzzelen. De creatieve mogelijkheden maken de olifant een uitstekende ervaring waar je keer op keer met meerdere spelers van kunt genieten, en tonen dat je zelfs met eenvoudige bewegingscontrollers een volwaardige VR-ervaring kunt hebben.

De Blaster is tot slot een van de meest indrukwekkende Labo-bouwplaten tot nu toe, en de absolute uitblinker van de Labo VR-kit. In de behuizing zit een kartonnen 'kogel', die je naar voren voelt schieten als je de trekker overhaalt. Met de pomp onderaan de loop herlaad je de kogel, en zelfs zonder de VR-bril is de illusie al overtuigend. In het bijbehorende spel red je de stad van een buitenaardse invasie, die met meerdere levels en verborgen doelwitten lang herspeelbaar blijft. Er is ook een spel voor twee spelers, waarin je beurtelings nijlpaarden naar jouw kant lokt door fruit in hun opengesperde muilen te schieten. De blaster vermaakt al vanaf het moment dat je hem bouwt, en de bijhorende games zorgen ervoor dat je hem keer op keer weer van de plank pakt.

Nintendo Labo VR hands-on - De Blaster is van het bouwen tot spelen geweldig.

De Toy-Con garage is een vast onderdeel van elk Labo pakket, waarin je met programmeerbare bouwblokken een nieuw spel kunt ontwikkelen. Hoewel er een hoop mogelijk is, bood de Toy-Con garage tot nu toe nauwelijks opties om ervaringen visueel aantrekkelijker te maken. Met de Toy-Con garage VR komt daar verandering in. Hiermee maak je in een eenvoudige game engine met vooraf gedefinieerde objecten nieuwe games voor zowel in als uit virtual reality. Deze evolutie van de Toy-Con garage voegt een belangrijk visueel element toe, en leert game designers in spé belangrijke concepten die enorm van pas komen in het gebruik van meer geavanceerde game engines zoals Unity 3D en Dreams.

Met elk Labo pakket verlegt Nintendo de grenzen van wat er allemaal met een lap karton mogelijk is, en de Labo VR-kit is geen uitzondering Het pakket bevat indrukwekkende bouwpakketten die net zo vermakelijk zijn om te bouwen als om mee te spelen. De kartonnen creaties voegen een extra dimensie aan hun bijbehorende games toe, met het windpedaal en de Blaster als hoogtepunten. De Toy-Con Garage VR is bovendien een uitstekende evolutie van de oorspronkelijke toolset en een prima instappunt voor iedereen die ooit zelf met game design aan de slag wil. Nintendo speelt nu eindelijk met Virtual Reality, en doet dat op zijn eigen eigenwijze, creatieve en originele manier die je moet zien om te geloven.

Nintendo Labo VR is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Over de auteur

Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties