Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nintendo 3DS Virtual Console Roundup

Super Mario Bros! Wario Land! Kid Icarus! Metroid!

Een tijd geleden namen wij een kijkje in de eShop van de Nintendo 3DS en vertelden we al over enkele must-have titels. Het resultaat kun je hier lezen. Nu keren we terug naar Nintendo's digitale winkel en ditmaal duiken we de Virtual Console in. Hier publiceert Nintendo onaangepaste retrogames zoals ze op de NES en de GameBoy verschenen. Welke games zijn nog de moeite waard en welke kun je beter aan de nostalgie overlaten?

Super Marios Bros. - NES - €5

Over Super Mario Bros. kunnen we kort zijn. Die game heeft immers geen introductie meer nodig. Iedereen weet wat het is en iedereen heeft het wel eens gespeeld, zelfs je ouders en je oma. Speel het muziekje uit World 1-1 af en iedereen denkt direct: Mario! Maar de game is ondertussen al bijna dertig jaar oud. Vanzelfsprekend zou die game nu toch flink verouderd zijn?

:D

Maar nee, gelukkig -en bizar genoeg- speelt Super Mario Bros. nog steeds als een droom. Het is niet alleen een nostalgische trip vol herkenbare situaties (oh ja, die warpzone zat daar, en die geheime klimop naar dat ene bonuslevel is hier, en waarom weet ik dit allemaal nog na twintig jaar?) maar ook een oprechte uitdaging om weer eens uit te spelen. De controls werken nog altijd vlekkeloos en de Gebroeders Hamer zijn nog steeds klootzakken. En de bosjes zijn wolken maar dan in het groen. Voor een zachte prijs kun je deze klassieker altijd bij je dragen. Zeker doen.

Metroid - NES - €5

Het is niet moeilijk te zien waarom Metroid in 1986 zo'n grote hit was. In tegenstelling tot veel andere games uit die tijd, waarin je vaak constant vooruit geduwd werd, kregen spelers in Metroid alle vrijheid om de wereld op hun eigen gemak te exploreren. De buitenaardse planeet Zebes en al zijn geheimen zal menig gamer toen aan de buis gekluisterd hebben, net zoals wij tegenwoordig grote open werelden als Skyrim vol bewondering betreden.

Destijds was het een grote verrassing dat Samus eigenlijk een vrouw was. Spoiler!

Maar helaas heeft Metroid de tand des tijds niet goed doorstaan. Ten eerste is daar de absurde moeilijkheidsgraad die in de eerste schermen al erg hoog ligt met tegenstanders die constant herspawnen en waarbij de regelmatige framedrops je het onnodig moeilijker maken. Daarbij raak je gemakkelijk verdwaald wegens het ontbreken van een kaartscherm. Je vooruitgang wordt bijgehouden door een ouderwets password systeem, maar wie heeft tegenwoordig nog het geduld om dat op te schrijven?

Metroid is dan ook alleen aan te raden voor de echte die-hards. Weinig gamers zullen de verouderde gamedesign in deze tijd kunnen verteren. Beter wacht je tot Nintendo de game opnieuw uitbrengt als 3D Classic (als dat gaat gebeuren) zodat er in ieder geval een fatsoenlijk savesysteem aanwezig is. Of tot de remake Metroid Zero Mission op de eShop verschijnt.

Wario Land: Super Mario Land 3 - GameBoy - €4

Ver voordat New Super Mario Bros 2 uitkwam was er al een Mario game waarin het meer dan normaal draaide om munten verzamelen. Die game was Wario Land: Super Mario Land 3, de opvolger op Mario Land 2 en de game waarin Mario's slechte broer Wario als speelbaar personage werd geïntroduceerd.

In Wario Land is het de bedoeling zoveel mogelijk geld te hebben aan het einde van de rit zodat Wario een groot kasteel kan bouwen. Gewoon omdat het kan. Munten verzamel je zoals altijd door ze in de levels op te pakken maar ook door tegenstanders te verslaan of in te zetten in mini-games.

Wario is Mario maar dan met de M ondersteboven, snap je?

Vier euro is bijna een crimineel laag bedrag voor zo'n grote game als de eerste Wario Land. Deze game is veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. Je krijgt een world map voorgeschotelt met daarop tientallen levels. Deze levels zijn van zichzelf al best lang maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is zal constant verrast worden door de vele geheime schatten en verborgen levels die de game rijk is. Experimenteren loont! Grafisch zien de grote sprites er nog prima uit en de power-ups zoals een jetpack helm en een vuurspuwende pet zijn net dat stukje cooler dan Mario ooit was. Wario Land: Super Mario Land 3 is Nintendo op z'n best en dus een dikke aanrader.

Wario Land II - GameBoy Color - €5

Het duurde vier jaar voor we Wario weer terugzagen en op dat moment maakte de GameBoy plaats voor de Gameboy Color. Zo was Wario Land II de laatste first-party titel die Nintendo voor de GameBoy uitbracht en werd deze later opnieuw uitgebracht op de GameBoy Color. Deze gekleurde versie is degene die in de Virtual Console shop is te vinden.

Vroeger, toen sequels nog anders durfden te zijn...

Anders dan de naam doet vermoeden lijkt Wario Land II weinig op zijn voorganger. De world map en de precieze platformactie onder tijdsdruk hebben plaatsgemaakt voor een reeks lineaire levels waarin de focus ligt op het oplossen van omgevingspuzzels. Toch hindert dat weinig en zorgt het juist voor een frisse wind in de franchise.

Ondanks de verschillende spelopzet zijn veel elementen uit de eerste game wel aanwezig. Wederom probeer je zoveel mogelijk geld te verzamelen en hoewel de levels op het eerste gezicht nogal beperkt lijken zijn er ook hier weer de nodige geheimpjes verstopt. Als je moet kiezen, ga dan voor Wario's debuut, maar heb je een extra zakcentje, dan kun je gerust ook je hersens laten kraken met dit opvallende vervolg.

Kid Icarus: Of Myths and Monsters - GameBoy - €3

Nu Kid Icarus: Uprising is verschenen en Masashiro Sakurai heeft toegezegd dat er geen vervolg op zal komen zijn het donkere tijden voor fans van het engeltje Pit. Het enige wat ze nu nog kunnen is teruggrijpen naar de eerste Kid Icarus voor de NES of hem kiezen als vechter in Super Smash Bros. Brawl. Of, wacht eens even. Kid Icarus: Of Myths and Monsters? Wat is dit?

Pew pew!

Schaam je niet als je nog nooit van deze titel gehoord hebt, je bent niet de enige. Of Myths and Monster is het eerste vervolg op Kid Icarus en was daarbij de laatste game met Pit voordat hij werd teruggefloten voor Super Smash. Deze GameBoy game heeft nooit het grote publiek weten te bereiken terwijl het toch enkele interessante vernieuwingen brengt ten opzichte van het origineel. Zo scrollen de levels nu niet alleen omhoog maar ook omlaag en opzij, wat meer vrijheid biedt en waardoor de game een stuk gemakkelijker (en minder frustrerend) is. Hoewel, de game is in de latere levels alsnog vrij pittig, maar de moeilijkheid zit hem niet langer in één verkeerd getimede sprong.

Kid Icarus: Of Myths and Monsters is een soort mengelmoes tussen Metroid en The Legend of Zelda die weinig fout doet maar nu ook niet bepaald een hoogvlieger is. Daarbij zijn er betere Kid Icarus titels voor de 3DS te vinden, waaronder de 3D Classics versie van het eerste deel -waarover in een volgend eShop artikel meer.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Classic NES Series - Metroid

Nintendo GBA

Kid Icarus: Of Myths and Monsters

Nintendo 3DS

See 1 more

Super Mario Bros.

Nintendo GBA

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties