Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nieuwe Xbox onthuld

Lees hier alles over de Xbox One!

Vanavond heeft Microsoft de Xbox One onthuld. Het apparaat volgt de Xbox 360 op en verschijnt later dit jaar. De toevoeging "One" sluit aan bij de slogan "All your entertainment, All in One" (al je entertainment, alles in een) uit de trailer van het apparaat (zie de video onderaan). Hiermee geeft Microsoft aan om het centrale apparaat van de huiskamer te willen worden - de Xbox One speelt niet enkel games maar ook televisie, films, muziek en Skype.

Don Mattrick, hoofd Interactive Entertainment Business bij Microsoft, vertelde enkele aspecten en functionaliteiten van de Xbox One. De nieuwe telg binnen de Xbox familie is van de grond af aan opgebouwd rond Kinect en Xbox Live. Kinect zit bij het apparaat inbegrepen en is bovendien verbeterd ten opzichte van de huidige Kinect sensor. Met Kinect gebruik je stem en armbewegingen om de Xbox One te besturen (e.g., "Xbox On" om het systeem aan te zetten). Het systeem bevat Skype waarmee je met behulp van de webcam in Kinect via je televisie anderen kan bellen.

De nieuwe controller

Het besturingssyteem (operating system, OS) van de nieuwe Xbox draait op Windows 8 waardoor consumenten makkelijk kunnen wisselen tussen het kijken van televisie of films, luisteren naar muziek en, uiteraard, het spelen van games door middel van handgebaren en commando's die Kinect herkent. Microsoft noemt de modus waarin je snel tussen toepassing wisselt de Snap Mode. De OS bevat drie lagen: Windows 8, Kinect en Xbox Live.

De Xbox One krijgt 8GB aan DDR3 RAM, een 500GB harde schijf, een speciale AMD octocore chip die - volgens Microsoft - "vier maal stiller werkt dan [de chip in] de Xbox 360", een blu-ray drive HDMI 1.4 output, USB 3.0 poorten, 1080p en 4k ondersteuning, WiFi Direct, 7.1 surround sound, twee 802.11n radio's en, zoals eerder vermeld, een Kinect sensor (250.000 pixels infrarood dieptelens, 720 pixels webcam).

De Xbox controller heeft 40 aanpassingen ondergaan, waaronder een nieuwe D-pad en "dynamische impuls" triggers. Ook is Xbox Live aangepast: de online service bestaat uit 300.000 servers en alle content wordt op een cloud (op de server, dus niet op de harde schijf van de console) opgeslagen. Zaken als gekochte films, save files van Xbox Live-spellen worden opgeslagen op de cloud. Achievements worden dynamisch (het is onduidelijk wat dit concreet inhoudt). De Xbox One heeft geen constante internetverbinding nodig - de hardnekkige geruchten bleken onjuist.

technische specificaties

Een ander gerucht is nog niet opgehelderd: kan de Xbox One tweedehands games afspelen? Wired zegt dat de Xbox One games automatisch (verplicht) installeert op de harde schijf. Zo hoeft de schijf niet meer gelezen te worden om het spel te spelen. Echter, indien de game in een andere Xbox One, met een andere Xbox Live-account wordt gebruikt, dan heeft deze speler de optie een betaling te maken om deze, reeds geïnstalleerde (lees: gebruikte) game toch op zijn of haar console te installeren. Microsoft komt later met een bericht over hoe ze zullen inspelen op de tweedehands markt.

Bepaalde functionaliteiten die werden aangekondigd zijn enkel beschikbaar in de Verenigde Staten, zoals ook het geval is bij sommige functies van de Xbox 360. Zo wordt vermeld dat live televisie (Live TV) enkel in de Verenigde Staten beschikbaar wordt en bovendien een apart apparaat nodig heeft om te functioneren.

Xbox One is niet backwards compatible. Dit houdt in dat discs met xbox 360-spellen niet bruikbaar zijn maar ook Xbox Live Arcade-spellen werken niet op de aankomende Xbox console. Dit is technisch gezien logisch, aangezien de architectuur van de Xbox One en de Xbox 360 compleet verschillen.

Bekijk de frontpage om te lezen over de games die werden besproken. Op de E3 beurs (11 tot en met 13 juni 2013) komt Microsoft met meer nieuws over de games voor de Xbox One.

Getagged als
Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Reacties