Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Nieuwe details bekend over geannuleerde third person Call of Duty

Project werd al opgedoekt voordat Modern Warfare uitkwam.

Website The Verge heeft meer details blootgelegd over de third person spinoff van Call of Duty die Activision in ontwikkeling had. Tot nu toe was het bestaan van die game vooral een geloofwaardig gerucht.

De game ging Devil's Brigade heten en was al negen maanden in ontwikkeling toen Activision besloot het project stop te zetten. Dit was in 2007, vlak voordat de eerste Modern Warfare de consoles bestormde en Call of Duty uitgroeide tot een wereldwijd fenomen.

Er werkte maar een klein team aan Devil's Brigade maar ze hadden wel een demo van vijftien minuten klaar die de grote bazen moest overtuigen meer aandacht en geld aan het project te schenken. De demo demonstreerde dat Devil's Brigade meer strategisch gericht was en dus op een lager tempo speelde dan normale Call of Duty-games. Ook waren squad commands en parkour moves aanwezig als onderdeel van de gameplay.

"De demo had niet veel cinematische momenten," legt toenmalige designer van het project James Schomer uit, "maar ik denk dat dat de bedoeling was. We waren ons bewust van de cinematische richting die Call of Duty in ging slaan maar dat was geen deel van onze originele demo."

Toen Activision echter fuseerde met Vivendi eind 2007 raakte het project ondanks positieve feedback verloren. In maart 2008 werd het project officieel geannuleerd. Redenen hiervoor waren het hoge budget, het feit dat het team zichzelf nog niet bewezen had en Activisions's koudwatervrees tegenover het onbewezen concept.

"Dit is wat er gebeurde: we maakten ons klaar om het groene licht te krijgen net wanneer de fusie tussen Vivendi en Activision aangekondigd werd. Zoals normaal in een fusie doe je er dan alles aan om je boekhouding er goed te doen uitzien," voegt toenmalige lead designer Kyle Brink hieraan toe. "Een studio dat nog niet in volle productie is voor een titel dat tientallen miljoenen gaat kosten is een goede kandidaat om te sluiten op zo'n moment. Misschien was het ook een manier om Infinity Ward blij te maken nadat ze net gigantisch veel geld hadden binnengebracht met Modern Warfare? Het zou kunnen maar niemand heeft het ooit op die manier verwoord."

Het idee van een third person Call of Duty is echter altijd blijven rondzweven. Onlangs was ook Sledgehammer bezig aan een dergelijk project maar moest dan hun project stopzetten om Infinity Ward te helpen met Modern Warfare 3. De kans is dus vrij groot dat we alsnog een strategische third person Call of Duty zullen krijgen.

Over de auteur

Jasper Segers avatar

Jasper Segers

Heel Belangrijk

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Reacties