Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

NieR: Automata - 5 dingen die je moet weten

Moet je de eerste NieR-game gespeeld hebben?

Square Enix verraste iedereen tijdens E3 2015 met de aankondiging van een nieuwe NieR-game. Veel meer dan enkele sfeerafbeeldingen kon de uitgever toen niet prijsgeven, maar inmiddels is er al een stuk meer bekend. Sterker nog, na Japan en Noord-Amerika is de game nu ook in Europa verkrijgbaar. Is het een vervolg? Wie is de nieuwe hoofdrolspeelster? Komen er oude bekenden in de game voor? Hier lees je de vijf belangrijkste feitjes over NieR: Automata.

Oorlog tegen machines

In de game strijd je als androïde 2B tegen een leger buitenaardse machines. Hoewel de mensheid naar de maan is gevlucht, zendt zij zogenaamde YoRHa-androïdes naar Moeder Aarde om tegen de machines te vechten. Vanuit een basis die in een baan rond de aarde draait, krijgen de YoRHa hun opdrachten om zo de controle over de aarde terug te winnen.

Androïde 2B is meer dan een robot

Hoewel 2B een andoïde is, bezitten de YoRHa eigenschappen die hen van levenloze robots onderscheiden. Zo mag een androïde geen emoties of eigen naam hebben. Wel heeft elke androïde zijn eigen karakteristieken. Zo is 2B bijvoorbeeld altijd kalm.

Vervolg, maar toch een alleenstaand verhaal

NieR: Automata vindt plaats in hetzelfde universum als voorganger NieR, een spin-off van de Drakengard-serie. Als je de originele game hebt gespeeld, herken je namen als Emil, Devola en Popola. Ook volgt NieR: Automata op het vierde einde van de oorspronkelijke game. Toch belooft regisseur Taro Yoko dat de game een op zichzelf staande verhaallijn voorschotelt. Begrip van het plot rust dus absoluut niet op ervaring met de voorganger.

Behulpzame lijken

Als 2B tijdens het spelen sterft, dan kun je naar de plek waar ze overleed terugkeren. Dat stelt je in staat om verloren items op te pakken. Je kunt je overleden lichaam ook tijdelijk als behulpzame NPC reanimeren. Die verdwijnt na verloop van tijd wel, dus je kunt niet op je dooie gemakje lopen. Tijdens online gameplay zie je ook lichamen van andere spelers. Die kun je ook tijdelijk tot leven roepen om je in de strijd bij te staan.

Bekende creatieve namen, nieuwe studio

Drie van de creatieve geesten achter de originele game staan bij NieR: Automata ook aan het roer. Seriebedenker en regisseur Taro Yoko, producent Yosuke Saito en componist Keiichi Okabe zijn wederom van de partij. Een van de nieuwe krachten is personageontwerper Akihiko Yoshida. Hij ontwierp eerder de hoofdrollen voor onder andere Final Fantasy 12 en Vagrant Story.

De studio achter NieR: Automata is PlatinumGames, bekend van Bayonetta en Metal Gear Rising: Revengeance. Hoewel NieR geen hoge verkoopcijfers behaalde, stonden Yoko, Saito en Square Enix na de positieve reacties van fans open voor een vervolg. Yoko en Saito hebben wel het doel gesteld een betere en meer actievolle game te produceren. Om die reden hebben beide heren voor PlatinumGames gekozen. De ontwikkelaar accepteerde de taak een vervolg op NieR te ontwikkelen, op voorwaarde dat Yoko regisseur werd en actief bij het ontwikkelproces betrokken zou zijn.

Nog meer over de game weten? Lees dan over het NieR: Automata Android-systeem of bekijk de NieR: Automata 'Glory to Mankind' trailer.

Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Reacties