Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

New Pokémon Snap zit vol charme en verrassingen

Snap je?

De originele Pokémon Snap was een ware hit op de Nintendo 64. Als amateurfotograaf ging je op zoek naar wilde Pokémon om ze in hun natuurlijke habitat te fotografen. Maar liefst 22 jaar later komt er nu eindelijk een vervolg: New Pokémon Snap. Tijdens een online previewsessie op 12 maart vertelde Nintendo meer over de langverwachte sequel.

Eén ding mag duidelijk zijn: New Pokémon Snap blijft trouw aan de formule van het origineel. Nog steeds word je in de rol van fotograaf geplaatst die zoveel mogelijk kiekjes van Pokémon probeert te maken, zonder ze te vangen of tegen elkaar te doen vechten. Net zoals in de vorige game word je nog steeds 'on rails' door levels geleid. Je kunt dus niet zomaar gaan en staan waar je wilt, al zijn er wel alternatieve paden - daarover later meer. Tijdens je avontuur zijn er in totaal meer dan 200 wilde Pokémon om te fotograferen in diverse ecosystemen.

Bekijk op YouTube

Waarom maak je nu precies zo obsessief foto's van Pokémon? Wel, in het verhaal word je ingehuurd door professor Mirror en help je hem in de Lental-regio bij het bestuderen van zowel Pokémon als het mysterieuze fenomeen van de Illumina Orbs. Tijdens je uitjes is het dus de bedoeling om niet gewoon zoveel mogelijk foto's te nemen, maar vooral om zo kwalitatief mogelijke foto's te nemen. Aan het einde van elk level maak je namelijk een selectie uit al je foto's om aan de professor voor te schotelen. Je kunt per type Pokémon slechts één foto aan de professor geven. Je moet dus sowieso meerdere bezoekjes aan elk level brengen als je alles in kaart wil brengen.

Dat is zeker geen straf. New Pokémon Snap lijkt heel bewust ontworpen om verschillende bezoekjes interessant te maken. Passief door het level glijden en foto's nemen volstaat namelijk niet; je hebt bepaalde gereedschappen ter beschikking waarmee je actief kunt ingrijpen en unieke scenario's kunt uitlokken. Zo kun je bijvoorbeeld een melodie laten spelen die Pokémon tot een klein dansje of speciale interactie verleidt, die je anders niet zou zien. Door te scannen, kun je ook geheimen in de omgeving en zelfs alternatieve routes door levels vinden. Er zitten zoveel verschillende Pokémon, poses en geheimen in elk level dat een enkele 'runthrough' sowieso niet voldoende is.

Maar wat is een 'goede' foto eigenlijk? Dat heeft alles te maken met de framing van je foto (staat de Pokémon er met zijn volledige lijf op?) alsook de poses, de grootte en exacte locaties waar je ze fotografeert. Staan er nog andere Pokémon in de foto, dan krijg je een nog hogere score. Kortom: hoe unieker de foto, hoe hoger je score. Door goed te scoren, stijgt je 'Research Level'. Dat is een soort XP-systeem waarmee je toegang krijgt tot nieuwe levels of nieuwe variaties op bestaande levels, zoals een nachtelijk uitje door een level dat je al kende.

De originele Snap kreeg kritiek op zijn beperkte content, maar volgens Nintendo is dat in New Pokémon Snap volledig anders. Zo is er veel meer diversiteit tussen de levels, inclusief settings zoals een strand, een jungle en een woestijn. Die hebben vervolgens allerlei tijd- en weervariaties. 's Nachts zijn er andere Pokémon aanwezig of doen bestaande Pokémon andere dingen in de omgeving. Ook weer kan veranderen, zoals hevige regen die opnieuw het gedrag van Pokémon verandert of nieuwe Pokémon naar buiten brengt. Tot slot zorgen de geheime, alternatieve paden ervoor dat je nog meer nieuwe routes hebt.

Met de sfeer lijkt het alvast goed te zitten. De originele Snap stond al bekend als een gedetailleerde, kalme game, en dat gaat dubbel en dik voor New Pokémon Snap op. Tijdens de presentatie toonde Nintendo bijvoorbeeld een prachtig, zonovergoten strand met azuurblauw water waaronder kleurrijke koraalriffen pronkten. Terwijl je voertuig zich langzaam voortbeweegt zie je Clamperts lui dansen, een Sandygast zich hongerig op een Fluff Fruit storten, een Raichu die zijn staart als een hoverboard gebruikt, en nog veel meer. Elk level zit propvol charmante details en de extra paardenkracht van de Switch zorgt ervoor dat de Pokémon enorm overtuigend tot leven komen.

Tot slot is het het vermelden waard dat New Pokémon Snap op online functionaliteit inzet. Zo word je aangemoedigd om je foto's met de rest van de wereld te delen. Aan de hand van een uitgebreide foto-editor kun je filters plaatsen, kleurgebruik tot in detail aanpassen en allerhande stickers op je foto aanbrengen. Je krijgt je eigen profielpagina en daarop plaats je vervolgens je favoriete foto's. Iedereen met een Switch Online-abonnement kan die dan vervolgens liken. Hoe populairder, hoe meer je foto op een algemene index zichtbaar wordt. Er zijn met andere woorden licht competitieve elementen aan dat systeem verbonden, met onder meer leaderboards zoals 'Beste foto van Pikachu'. Ten slotte kun je je foto's ook op sociale media plaatsen.

New Pokémon Snap lijkt een bijzonder ontspannen en charmante game te worden. Ideaal om tijdens de COVID-19-pandemie even tot rust te komen en gewoon van een gezellige wereld te genieten. Doordat je levels meerdere keren moet doorlopen en actief op zoek gaat naar details en geheimen, lijkt het ook qua speelduur meer te bieden dan zijn voorganger. Tot slot is de online functionaliteit een interessante nieuwe toevoeging, met een competitief aspect dat de game een lang leven kan schenken. Het was lang wachten op deze sequel, maar het lijkt erop dat geduld loont. Net als bij echte fotografie.

New Pokémon Snap is beschikbaar vanaf 30 april 2021, exclusief voor de Nintendo Switch.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

New Pokémon Snap

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties