Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

NBA Live 10

Dunken als Mbenga

NBA Live heeft een lange voorgeschiedenis waarbij de ontwikkelaars de bal al eens durfde mis te slaan. Het is dan ook niet vreemd dat EA geduchte concurrentie heeft van NBA 2K. Kan het blazoen opgepoetst worden?

Hoog op de verlanglijst van vele gamers staat een betere, snellere gameplay. Electronic Arts heeft gelukkig duidelijk zitten luisteren naar de commentaar van de duizenden fans. De gameplay verloopt in NBA Live 10 niet alleen vlotter, maar de matches zelf zien er ook beter uit . EA Canada heeft zich hierbij voornamelijk op de defensie gegooid, realisme wordt in deze telg hoog in het vaandel gedragen. Vergeet het dus maar om telkens met dezelfde actie voorbij een speler te lopen. Een blinde pass wordt bovendien snel afgestraft met een interceptie en een snelle counter.

Een gebalanceerd en wel uitgedacht passenspel is dus van cruciaal belang. Kies zelf de speler die je wil aanspelen of maak gebruik van DNA quick plays. Hierbij loopt de dichtstbijzijnde teammaat zich vrij en vraagt de bal. Een ideaal moment om een splijtende pass te geven en het enige wat dan nog rest is koel afmaken.

Een eenvoudig shot lukt al met één druk op een knop. Dunken of snel richting korf lopen vergt enige oefening, maar blijft relatief simpel. Het is wel een kwestie van de knop tijdig te lossen om niet te hoog of te laag uit te komen. Schijnbewegingen worden makkelijk uitgevoerd via de rechter en linker analoge knop.

Aan de AI scheelt er op sommige vlakken wel wat. Zowel teamgenoten als tegenstanders lopen regelmatig out of bounds. Dit gebeurt niet zoveel, maar is irritant bij het opzetten van een mooie actie. Opmerkelijk is het feit dat de scheidsrechters out of bounds niet altijd aangeven.

De focus op gameplay heeft wel enkele nadelige gevolgen. Er is gewoonweg geen tijd vrijgemaakt om vernieuwende modussen aan te brengen. Geen My Player zoals in de NBA 2K-franchise, maar een opgepoetste versie van Dynamic Season. Onder de naam Dynamic DNA speel je nu matchen van het huidige seizoen. Leuk, maar dit alles voelt niet echt vernieuwend aan.

Verder is er ook nog Adidas Live Run, waarin je met z’n vijven het opneemt tegen andere ploegen. Jouw teamstatistieken worden bijgehouden, samen met je records. Goed op elkaar ingespeeld zijn is van belang tijdens Live Run. Anders wordt de match al gauw een zootje waarbij er vooral geflaterd wordt in plaats van te scoren. Toch past het geheel mooi in elkaar en is het bijzonder leuk als je geregeld met dezelfde mensen samen speelt, het is bovendien een stuk makkelijker dan tien spelers bij elkaar krijgen zoals in Fifa.

Niet nieuw maar nog steeds leuk is de Dynasty Mode. Speel met een ploeg en ga voor winst in de NBA. Je moet doelen stellen, spelers trainen en werknemers aanwerven. Verder is er nog een play-offmode, fantasy league en de FIBA World Championship. Deze laatste is uitgebreid naar 32 teams, keuze genoeg dus om jouw voorkeurmatchen te spelen.

Visueel ziet NBA Live 10 er degelijk uit. De meeste spelers zijn herkenbaar en bewegen realistisch, maar minder verwacht je ook niet van EA. De meest aangename verassing ligt bij het publiek. Hier en daar zien ze er nog hoekig uit, maar ze reageren op wat er in de wedstrijd gebeurt. Zo wordt er harder gejuicht en geroepen wanneer de laatste minuten er aan komen of er spectaculaire moves te zien zijn. Je voelt de spanning als het ware van je scherm druipen.

Een typische EA-fout is wel weer in de game geslopen: de commentaar. Als je veel met een zelfde ploeg speelt, hoor je erg vaak dezelfde tekst terugkomen. Wil je gewoon genieten van de game en mentaal gezond blijven, zet dan de commentators uit.

Er is heel wat verbeterd, maar EA zal meer uit de kast moeten halen om NBA 2K10 van de troon te stoten. De matchen spelen vlot en de graphics zitten goed, maar enkele fouten verstoren de fun. Hopelijk leert men hieruit zodat we volgend jaar terug volop kunnen genieten van deze basketbalgigant

7 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Reacties

More Reviews

Meest recente artikelen