Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

NBA 2K10

Niet zomaar een simpel potje basket.

Basketbal en België, het is niet de meest populaire combinatie. Wij zijn een land van voetballers en wielrenners. Als wij eerlijk zijn, moeten we dan nog toegeven dat het zelfs in die twee disciplines bergaf gaat. Waarom zouden wij dan onze tijd verdoen aan basketgames? Wel, dankzij NBA 2K10 krijg je toch iets meer appreciatie voor de sport.

2K Sports mag tien kaarsjes uitblazen. Reeds voor de tiende maal komt er een game in deze serie uit. De ontwikkelaars zijn ook niet zomaar één van de spelers op de markt, met de NBA 2K-serie domineren ze. De tijden dat NBA Live van Electronic Arts de toon aanvoerde is al lang voorbij.

Als gamer krijg je nu de kans om eigenhandig een carrière uit de grond te stampen. Eén van de grootste toevoeging is namelijk de My Player-mode die het best te vergelijken valt met de Virtual Pro-mode uit FIFA. Alles begint zeer simpel en volgens een beproefde basisformule: maak een speler, geef hem een positie en kies zijn sterke punten. Eenvoudiger is haast onmogelijk.

Eens je speler klaar is drop je hem bij de LA Lakers en spelen maar. Denk je dit dan zit je goed fout. Zoals elke rookie moet je deelnemen aan een Summer Camp. Je speelt een aantal wedstrijden waarin je alles moet geven. Daarna nodigen de teams je uit voor proefwedstrijden. Deze wedstrijden vormen de basis voor een mogelijk profcontract. Het valt uiteraard ook voor dat er geen grote teams zich aanmelden, waarna je in de D-league belandt.

Als speler speel je matchen om te verbeteren, maar daar blijft het niet bij. Luiheid levert niets op dus word je ook op de trainingsvelden verwacht. Dit is niet alleen een manier om extra ervaringspunten te verdienen, maar bovendien een zeer geschikte methode om alles onder de knie te krijgen.

In de My Player-mode heb je nu éénmaal specifieke taken die bij je positie horen. Iedereen begrijpt wel hoe hij moet scoren, maar verdedigen ligt iets moeilijker. Het is dus een kwestie van snel de openingen te zien en geen fouten te maken. Uit de fouten die je wel maakt, leer je dan weer de complexe reglementering in het basketbal.

Verder is er nog de normale carrière-mode zoals in elk zichzelf respecterende sportgame. Maar 2K Sports heeft nog iets extra in petto: NBA Today. Zowat dagelijks worden alle wedstrijden gedownload. Uiteraard kan jij deze wedstrijden speler, maar het gaat hier over meer dan louter statistieken downloaden. De commentaarstem wordt aangepast aan de echte resultaten van de NBA. Verliezen de LA Lakers match na match? Verwacht dan maar dat de commentator dit zal aanhalen tijdens wedstrijden.

Grafisch wordt alles in een mooi jasje gegoten. Alle belangrijke spelers zien er levensecht uit en hebben niet dat plastiekerige gezicht zoals in NBA Live 10. Belangrijker zijn de vloeiende bewegingen, waardoor actie na actie er perfect uitzien.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Helaas wel, de AI laat het af en toe afweten. Dit heeft vooral gevolgen tijdens de My Player-mode. Teamgenoten zien het niet altijd wanneer je vrij staat en ze laten het soms afweten wanneer de weg open is voor hun. Verdedigend loopt alles wel van een leien dakje. Nog één klein minpuntje zijn de onoverzichtelijke menu's.

Op gebied van basketgames is NBA 2K10 absolute top. Zowel grafisch als op gebied van gameplay laat het NBA Live 10 compleet achter zich. De kleine minpuntjes zorgen ervoor dat de mythische 10-score net niet bereikt wordt.

9 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Reacties