Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

NBA 2K microtransacties gewijzigd in België en Nederland

Om in orde te zijn met kansspelwetgeving.

De microtransacties in de NBA 2K-reeks zijn gewijzigd in België en Nederland om in orde te zijn met de nationale kansspelwetgevingen van beide landen.

Twee statements op de website van de game gaan dieper in op de wijzigingen.

In België is het niet langer mogelijk om MyTeam packs te kopen met echt geld. MyTeam packs zijn de NBA 2K-versie van loot boxes. De zet is ongetwijfeld het gevolg van de positie van de Belgische Kansspelcommissie, die in april liet weten dat het FIFA 18, Overwatch en CS:GO loot boxes als gokken bestempelt omdat ze met echt geld aangekocht kunnen worden.

Het blijft wel mogelijk om MyTeam packs te kopen met de in-game valuta MyTeam points.

In Nederland hebben NBA 2K-spelers dan weer niet langer toegang tot Auction House, een onderdeel van de game waarin je spelers kunt kopen en verkopen via een veilingsysteem. Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit zijn games immers in overtreding met de kansspelwetgeving wanneer ze toelaten om items van loot boxes tegen betaling (zelfs al is het in-game) door te geven aan anderen.

Dit wordt ook wel een 'open systeem' genoemd, tegenover het 'gesloten systeem' van bijvoorbeeld Star Wars Battlefront 2 waar er geen items overgedragen kunnen worden. De overdraagbaarheid van items zorgt er immers voor dat er zwarte markten ontstaan waarbij in-game items waarde krijgen.

Uitgever 2K laat weten dat het 'niet akkoord gaat' met de posities van de nationale instanties.

De NBA 2K19 release is op 11 september 2018.

Vorige maand blokkeerde Valve reedsblokkeerde CS:GO loot boxes. Ontwikkelaar Blizzard haalde eveneens loot boxes weg uit Overwatch en Heroes of the Storm, althans in België. EA houdt voorlopig het been stijf en blijft erbij dat FIFA 19 loot boxes (card packs) blijft krijgen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties