Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker review - Online of offline?

Geen strike.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker kan de focus op singleplayer niet lossen en worstelt om de balans te vinden tussen online en offline.

Voor de Naruto to Boruto: Shinobi Striker review gaat Ramadan in cosplay de strijd aan tegen ninja's van over de wereld. Is die toewijding en inlevingsvermogen het waard?

De Naruto-games zijn traditiegetrouw 1v1-fighters die het verhaal van de originele manga en anime nauw volgen. Mede doordat de serie en manga nu afgerond zijn, besluit Namco Bandai om het in deze nieuwe reprise over een andere boeg te gooien. Naruto To Boruto: Shinobi Striker is namelijk een online 4x4-fighter. Zo probeert Naruto een plaats te winnen tussen andere competitive online vechtgames, maar ook de casual gamer tegemoet te komen. Dat uitgangspunt wordt niet ten volle bereikt en bovendien kampt de game met kwaaltjes die de hele ervaring schaden.

Alles begint met het vormgeven van je eigen ninja om in online matches te vechten. Voordat een match begint, kies je uit vier klassen. Die hebben allemaal hun eigen vaardigheden, sterkten en zwakten. Naast de vier klassen kun je uit Masters kiezen om mee te spelen. Dat zijn personages uit de anime met hun eigen vaardigheden. Dat grote aanbod aan keuzes voegt diepgang aan de game toe.

In elke match of offlinemissie kun je scrolls en geld verdienen. Daarmee koop je kleding en accessoires voor je ninja, maar ook nieuwe ninjatechnieken en wapens. Verder kies je een persoonlijke mentor voor wie je punten vergaart, waarmee je vervolgens opnieuw vaardigheden en speciale aanvallen ontgrendelt. Al die systemen zijn bedoeld om de game diepgang te geven in de online potjes. Het probleem met Naruto To Boruto is echter dat die systemen online niet tot zijn recht komen.

De game heeft namelijk last van enkele fikse gebreken. Er zijn vier onlinemodi waarmee je kunt spelen, of eigenlijk net niet. In het PvP-gedeelte zijn er drie van de vier modes geblokkeerd, en in het PvE-gedeelte twee van de vier. Het wordt nooit duidelijk waarom dat zo is en hoe je die content eventueel kunt vrijspelen. Daarnaast doet de voicechatfunctie het niet in de online matches. Dat maakt het onmogelijk om met je teamgenoten een strategie uit te voeren of zelfs te bedenken. De combinatie van de geblokkeerde content en de defecte voicechat leiden tot een game die onafgewerkt en onvolledig aanvoelt.

Naruto To Boruto worstelt met een ander pittig probleem voor een fighting game: de potjes zijn namelijk onoverzichtelijk. De arena's zijn zo verticaal dat het moeilijk is om de actie te volgen en bovendien is het moeilijk om tegenstanders van teamgenoten te onderscheiden. Chaos kun je missen als kiespijn in een fighting game waarbij je je team probeert te helpen.

Offline missies proberen spelers voor te bereiden voor de online matches, maar die vertaalslag is niet helemaal succesvol. Het offline gedeelte voelt meer als een bijzaak dan een werkelijke toevoeging omdat het dezelfde type missies zijn die in moeilijkheidsgraad simpelweg linear omhoog gaan. Nieuwe spelers worden al helemaal niet geholpen door de online matchmaking, die level 6-spelers regelmatig met level 50-tegenstanders opzadelt. Intimiderend voor nieuwkomers, dus.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker review - De presentatie van de game blinkt uit.

Dat staat staat haaks tegenover de solide gameplay zelf. Het besturen van je personage en de individuele gameplay tegen de AI zijn - hoe repetitief ook - engagerend. Het gebruik van Jutsu's, je Kunai of vechten met je ninja is belonend en trouw aan de personages in de anime. Het is al helemaal interessant dat je net als in de anime op muren en wanden kunt lopen. Door de hectiek en gebreken van de online matches komt die gameplay alleen tot zijn recht in de offline missies en niet in het online gedeelte.

De game blinkt tevens uit in de algemene presentatie, net zoals dat bij de voorgaande Naruto-games het geval was. Hoewel de audio bij voorbaat in het Engels nagesproken is, kun je die ook veranderen in het originele Japans. Alle stemacteurs van de anime doen mee en leveren daarmee een authentieke ervaring. De soundtrack is tevens gelijk aan die van de anime. De game heeft ook een nieuwe grafische stijl ten opzichte van zijn voorgangers, en dat loont. Alle personages lijken direct uit de anime geplukt en met hun unieke ninjutsu-technieken wordt die grafische stijl ten volle benut. De grafische pracht weet dus een meeslepend gevoel te creëren.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker is in de basis sterk. Mede door het gevechtssysteem en de ninjutsu-technieken is de gameplay meeslepend en werkt het belonend om aanvallen en vaardigheden van je Ninja te ontdekken. De online component van de game slaat de plank echter mis. Door zijn gebrek aan voicechat, variatie en overzicht in de arena's en onlogische matchmaking worden nieuwkomers afgeschrikt en blijven online competitieve gamers op hun honger zitten.

Geschreven door Ramadan Hasani. Naruto To Boruto werd getest op de PlayStation 4..

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur

Ramadan Hasani

Contributor

Reacties