Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

MvsC 3 - Marvel Personages

Radioactiviteit geeft je superkrachten!

Met het langverwachte Marvel vs. Capcom 3 in het verschiet, lijkt het ons tijd om het zootje ongeregeld eens vakkundig toe te lichten. Tijd om je sjovenisme opzij te schuiven en je beste kennis over Amerikaanse strips naar boven te halen. Zie hier de (voorlopig) complete lijst aan mutanten, demonen en andere freaks die je mag verwachten uit het enigmatische Marvel universum.

De helden

Spider-Man

Webhead, Spidey, Your friendly neighborhood Spider-Man - het maakt niet uit, iedereen weet wel wie Spider-Man is. Zij het niet van de strips of de animatiereeksen, dan wel van de drie Hollywood blockbusters. Alleen spijtig dat het derde deel zo zwaar de mist in ging, nu ja, niet dat de eerste twee onvervalste meesterwerken waren... Maar niet getreurd, Columbia Pictures is momenteel druk bezig een reboot klaar te stomen - of je het nu wilt of niet! Filmperikelen achterwege gelaten, is Spider-Man ver van een onverwachte keuze in de game. Ons aller webhoofd slingerde de vorige twee delen ook al binnen. Zijn grootste troef is zijn snelheid en lenigheid, qua aanvallen is het repertoire vooral gevuld met technieken rond kleverig witgoed - zijn web dus.

Het Spider-Man personage kon al bij zijn creatie op heel wat sympathie rekenen. Hij was de eerste held die eerder 'jongen' dan 'man' was en daardoor worstelde met de delicate balans tussen zijn superheldenleven en zijn studententijd - een lastig lot dat ook het leeuwendeel van de Eurogamer editors treft. Eén van zijn bekendste tegenstanders (en fan favoriet) is de symbioot Venom, een buitenaardse entiteit die de krachten versterkt van zijn gastheer - een ervaring die Spider-Man eerstehands mocht meemaken. Venom zat in de vorige twee Marvel versus Capcom games, maar zal niet terug keren in deeltje drie.

Captian America

Captain America

Met een naam als 'Captain America' laat je natuurlijk niet veel aan de verbeelding over, een 'mannelijke' man met een al even testosteron-gevuld kostuum in de opvallende blauw-rood-wit combinatie. Deze held kreeg trouwens jaren geleden al eens zijn debuut op het witte doek. Inzake kwaliteit valt deze non-film nog het best te vergelijken met "wat als Uwe Boll een superheldenfilm zou maken?" Niet echt aan te raden dus. Maar met alle Marvel-films die tegenwoordig zo vlotjes de kassa's vullen, lijkt de tijd rijp voor een tweede poging - inclusief licentiegame natuurlijk. Of het effectief wat wordt, komen we pas in juli te weten. De film heeft alvast één pluspunt: Hugo Weaving (Agent Smith, Elrond, V) neemt de rol van aartsvijand The Red Skull op zich. Hoe dan ook, net als Spidey is dit reeds zijn derde collisie met het Capcom universum. Van origine is hij geen mutant, zijn fysieke capaciteiten werden tot het maximum van het menselijk potentieel gedreven via een serum. Zijn meest kenmerkende eigenschap is het gebruik van een schild dat dubbelt als metalen frisbee.

In tegenstelling tot wat velen denken, is Captain America - ondanks zijn titel en opvallend kostuum - niet zo'n grote, republikeinse sjovenist als je zou denken. Tenminste, niet meer. Oorspronkelijk werd het personage in 1940 in het leven geroepen als een bewust politieke creatie. Op dat moment was er een vijand - de nazi's - en Amerika had een patriottische superheld nodig, zo simpel was het. Toen de oorlog voorbij was, bleef het personage rondhangen en werd hij vervolmaakt als een pure pro-Amerikaanse vlaggenwaaier. Dit sloeg echter niet aan (de wilde '60s en dat soort zaken) waardoor er een verhaal werd uitgebracht waarin zou blijken dat die Captain America een bedrieger was en dat de echte kapitein al die tijd bevroren zat. Ver gezocht, maar lang niet ongewoon in de bizarre wereld der comics. Tegenwoordig bezit de kapitein een meer democratische, zelfs ietwat linkse houding.

Thor

De tweede Marvel-held die dit jaar de bioscopen zal verblijden/terroriseren (schrappen wat niet past). Deze film verschijnt zelfs twee maanden vóór de terugkeer van de Captain. Eerder al had deze god van Asgard een klein rolletje in de originele Marvel vs. Capcom, maar nu is hij er als volwaardig speelbaar personage. Zijn filmdebuut zal er vast voor niets tussenzitten... Thors meest kenmerkende eigenschap is - je raadt het al - zijn hamer, de Mjölnir. Dit is ook het gereedschap bij uitstek dat hij gebruikt om zijn titel van 'God van donder en bliksem' eer aan te doen. Vreemd genoeg is dit meteen ook de eerste en enigste held uit de lijst die een cape draagt. (Met mogelijke uitzondering van Storm, die in sommige incarnaties ook iets cape-achtigs achter haar aansleept.)

In tegenstelling tot heel wat andere Marvel-helden die de bioscopen reeds binnenstormden, bevat de saga van Thor enorm veel mystieke elementen. In verhalen van de Hulk of Spider-Man - zelfs de Fantastic Four - krijgen we (dubieuze) verklaringen die geworteld zijn in radioactiviteit, genetische manipulatie of chemie. Met Thor en het hele godenbanket van Asgard wordt het mystieke aspect sterk naar voren geschoven en zijn termen zoals 'magie' niet langer taboe.

Iron Man

Ook Iron Man AKA Tony Stark is geen nieuwkomer in de strijd, eerder al was hij speelbaar in Marvel vs. Capcom 2. In tegenstelling tot andere helden in deze lijst, is tony de enige mens zonder bovenmenselijke krachten of fysieke augmentaties via chemicaliën. Gelukkig voor hem heeft hij een gezond stel hersens en een multi-miljarden bedrijf waarmee hij een pak ineengeknutseld heeft om toch met de grote jongens mee te kunnen doen. Wel, dat, en hij heeft een onuitputtelijke energiebron aan zijn hart gekoppeld. Recente incarnaties in de stripreeks hebben Tony zelf zodanig experimenten op hemzelf laten uitvoeren dat hij in essentie meer cyborg dan mens is. Zowel in de comics als in de game bestaat Iron Mans offensief dan ook vooral uit proton kanonnen, raketten en nog van dat lekkers. Wie trouwens de film Iron Man 2 gezien heeft, weet dat de ijzeren man een goede kameraad heeft onder de naam War Machine. Hoewel hij in de eerste twee MvC games zat, zal hij geen terugkeer maken in deeltje drie. Nu we toch bezig zijn over films: de eerstvolgende verschijningen van Iron Man zullen te zien zijn in Iron Man 3 en The Avengers.

Nog enkele leuke weetjes over Iron Man. In tegenstelling tot Captain America, stond hij wel aan de frontlinie tijdens de Koude Oorlog en de oorlog in Vietnam (de man heeft een wapenbedrijf, weet je wel). Tony Stark deed toen niets anders dan "die vuile communisten" omver te blazen. Dit was vóór zijn 'openbaring', toen hij aan zijn kruistocht begon om de kostuums uit te schakelen van alle helden en schurken die van Iron Man technologie gebruik maakten. Een beetje hypocriet, niet? Het doet je haast vergeten dat de man een volledige saga heeft waarin hij met alcoholisme worstelt.

She-Hulk

Hulk

Het is groot, groen en ongelooflijk boos - en zal in de Avengers film niet meer geporteteerd worden door Edward Norton. Wat is het? Ja, de Hulk dus. In het normale leven bekend als Bruce Banner, een ietwat geeky typetje dat net zoals Peter Parker (AKA Spider-Man) per ongeluk een mutant werd. Wordt je gebeten door een radioactieve spin, dan krijg je spinnekrachten - wordt je bekogeld met radioactieve gamma-stralen dan... Wordt je groen. Nee, ik snap het ook niet, maar als we de logica en coherentie van elke superheld in vraag moeten stellen, dan heeft België een regering nog vóór dit artikel ten einde komt. De tactiek van de Hulk? Laten we het zo zeggen: de pot op Sun Tzu en zijn Art of War - "Hulk Smash!"

She-Hulk

Ook de vrouwelijke tegenpool van de Hulk doet haar intrede. Bekend om een stuk helderder te denken dan haar kloeke soortgenoot en nog bekender om het niet zo nauw nemen van de ethische regels rond seksuele betrekkingen. Ze maakt gebruik van dezelfde brute kracht als de Hulk, maar dan net iets eleganter. Iets wat ook keihard opvalt: de Hulk mag dan gelijken op een verminkte worstelaar met een overdosis steroïden, de makers konden het niet laten om zelfs de She-Hulk van een wulps uiterlijk te voorzien. Tjah, striptekenaars zijn ook maar mannen zeker? Waar de Hulk reeds vaste klant is in de reeks, zal de schaamteloze deerne op meer dan één manier het groentje in de reeks zijn. Zolang ze maar niet vergeet dat de titel PEGI 12 is...

Over de auteur
Steph Vanquaethem avatar

Steph Vanquaethem

Executive Editor

Reacties