Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

MSI Vigor GK71 Sonic review - Alsof je op fluweel typt

Extreem lichte switches.

De MSI Vigor GK71 Sonic is visueel indrukwekkend en biedt een interessante typervaring, maar weet niet op elk vlak te overtuigen.

De MSI Vigor GK71 Sonic review van Carl kijkt of dit mechanische toetsenbord met MSI Sonic Red Linear switches je volgende toetsenbord moet worden.

Mechanische toetsenborden zijn ondertussen de nieuwe standaard in het wereldje van pc-gaming. Daarbij zijn responsieve en 'clicky' toetsen de keuze 'du jour'. MSI kiest met zijn Vigor GK71 Sonic als mechanisch toetsenbord echter voor een andere aanpak. Geen clicky toetsen en extreem lage 'travel' (de afstand die je moet indrukken vooraleer een aanslag wordt geregistreerd), maar wel extreem lichte switches en een hogere travel. Het resultaat is een interessante en visueel indrukwekkende ervaring, maar toch overtuigt het niet over de hele lijn.

Zoals gezegd is de MSI Vigor GK71 Sonic een mechanisch toetsenbord, maar toch heeft het een typervaring die drastisch anders is dan wat je van andere mechanische toetsenborden gewoon bent. Dat komt door de Sonic Red Linear-switches van MSI. Die zijn bijzonder licht, met een actuatiekracht van amper 35 gram. Daarmee zijn dit enkele van de lichtste switches in de gamingwereld - maar liefst tien gram lichter dan de Cherry MX Red-switches die je bij zoveel andere mechanische toetsenborden vindt. Bijgevolg is de typervaring veel losser. Ga je terug naar een ander toetsenbord, dan voelt die in vergelijking simpelweg rigide aan.

MSI Vigor GK71 Sonic review - De ClearCaps zorgen voor een indrukwekkende visuele ervaring.

Dat betekent echter niet dat de typervaring van de MSI Vigor GK71 Sonic superieur is. Hoewel de actuatie bijzonder licht is met 35 gram, is de travel 4mm. Daardoor torenen de toetsen uit boven het chassis. Het resultaat is op z'n zachtst gezegd bijzonder. Het is bijna alsof je op fluweel tikt, want de toetsen bieden amper weerstand. Tegelijk krijg je daardoor geen duidelijke feedback in je vingers, waardoor je niet altijd zeker bent of je een toets al dan niet hebt ingedrukt. Enkel auditief krijg je een zachte klik als respons. Typen met de MSI Vigor GK71 Sonic is dankzij de Sonic Red Linear-switches zeker 'anders', maar niet noodzakelijk beter dan bij de concurrentie.

Visueel weet de MSI Vigor GK71 Sonic zich wel positief te onderscheiden. De ClearCaps toetsen zijn echte blikvangers. De bovenkant van elke toets laat licht door, zoals vele concurrenten, maar driekwart van elke toets is ook nog eens doorzichtig. Daardoor wordt de per-key RGB-belichting enorm helder weergegeven. Heb je graag visuele effecten waarbij kleuren elkaar snel afwisselen, dan is er geen enkel ander mainstream toetsenbord waar dit zo goed tot zijn recht komt.

MSI Vigor GK71 Sonic review - De Sonic is een van de meest opvallende modellen in de nieuwe line-up van MSI.

De MSI Vigor GK71 Sonic trekt duidelijk de premiumkaart. Het chassis is uit aluminium gemaakt, wat dit toetsenbord duurzaam en hoogwaardig maakt. Je krijgt hier ook een set toegewijde mediaknoppen rechtsboven, die je laten pauzeren, vooruit- en achteruitspoelen, en een volumeknop. De volumeknop kun je zowel vastnemen met twee vingers en ronddraaien, of ook subtieler met de zijkant van een enkele vinger verdraaien door een inkeping aan de zijkant. Het is slim, gestroomlijnd design. Tot slot krijg je ook een polssteun uit memory foam meegeleverd. Die is echter niet erg comfortabel en zorgt tijdens langere speel- of typsessies voor wrijving met je huid. De kabel die pal in het midden van het toetsenbord zit, kun je bovendien niet loskoppelen. De premiumervaring wordt dus niet helemaal succesvol behaald.

MSI Vigor GK71 Sonic review - Slim, gestroomlijnd design.

Een van de grootste nadelen heeft niks te maken met de MSI Vigor GK71 Sonic zelf, maar wel met de ondersteuning die MSI biedt. Net als andere fabrikanten heeft MSI namelijk zijn eigen software genaamd MSI Center waarmee je aspecten zoals de RGB-belichting kunt aanpassen. MSI Center is echter bijzonder onstabiel. Tijdens mijn reviewperiode weigerde het programma regelmatig mee te werken en liep het ook enkele keren vast. Ook visueel is de interface niet aangenaam. Je vindt in MSI Center echter wel een intrigerende functie voor de Vigor GK71 Sonic. Je kunt dit toetsenbord namelijk ook (beperkt) besturen via je stem. Je moet deze optie eerst activeren in het MSI Center, waarna je via het stemcommando 'Hey Lucky' bijvoorbeeld de RGB-setting kunt aanpassen. Een leuke gimmick, maar MSI Center blijft een ondermaatse ervaring.

De MSI Vigor GK71 Sonic heeft duidelijke troeven, maar ook enkele grote nadelen. De Sonic Red Linear-switches zorgen voor een unieke, extreem zachte typervaring. De actuatiekracht is zo licht dat je bijna op fluweel lijkt te tikken. Tegelijk mis je daardoor broodnodige feedback. Het typen is niet per se beter of slechter dan bij andere toetsenborden, maar zeker wel 'anders'. Visueel is dit sowieso het keyboard bij uitstek als je van opvallende RGB-belichting houdt, met een dubbele transparantie die kleuren volledig tot hun recht doet komen. Kleine designproblemen gooien echter opnieuw roet in het eten: de polssteun is niet zo comfortabel, en de MSI Center-software blijft een enorm pijnpunt bij MSI-producten. De MSI Vigor GK71 Sonic biedt een unieke ervaring, maar weet niet op elk vlak te overtuigen.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties