Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

MSI Vigor GK71 Sonic review - Blauw wint van rood

UPDATE: MSI Sonic Blue switches ook getest.

De MSI Vigor GK71 Sonic is visueel indrukwekkend en biedt een interessante typervaring; de Blue switches genieten daarbij de voorkeur.

De MSI Vigor GK71 Sonic review van Carl kijkt of dit mechanische toetsenbord met MSI Sonic Red of Blue switches je volgende toetsenbord moet worden.

Mechanische toetsenborden zijn ondertussen de nieuwe standaard in het wereldje van pc-gaming. De smaak 'du jour' is daarbij extreem lage 'travel' (de afstand die je moet indrukken vooraleer een aanslag wordt geregistreerd). MSI kiest met zijn Vigor GK71 Sonic voor een andere aanpak. Een hoge travel, gecombineerd met lichte switches. Het resultaat is een interessante en visueel indrukwekkende ervaring, waarbij de Blue switches beduidend meer overtuigen dan team Red.

De keuze van switches is werkelijk allesbepalend bij de MSI Vigor GK71 Sonic. Red zijn de lineaire en stille switches, terwijl de Blue switches volledig voor 'clicky' gaan. Team blauw wint daarbij duidelijk van rood.

De Red switches hebben namelijk een zeer unieke 'feel' dankzij een actuatiekracht van amper 35 gram. Daarmee behoren ze tot de lichtste switches in de gamingwereld - maar liefst tien gram lichter dan de Cherry MX Red-switches die je bij zoveel andere mechanische toetsenborden vindt. Bijgevolg is de typervaring veel losser. Ga je terug naar een ander toetsenbord, dan voelt die in vergelijking simpelweg rigide aan.

MSI Vigor GK71 Sonic review - De ClearCaps zorgen voor een indrukwekkende visuele ervaring.Bekijk op YouTube

Dat betekent echter niet dat de typervaring superieur is. Tegenover die lichte actuatie van 35 gram, staat namelijk een travel van 4mm. Daardoor torenen de toetsen uit boven het chassis. Het resultaat is op z'n zachtst gezegd bijzonder. Het is bijna alsof je op fluweel tikt, want de toetsen bieden amper weerstand. Tegelijk krijg je daardoor geen duidelijke feedback in je vingers, waardoor je niet altijd zeker bent of je een toets al dan niet hebt ingedrukt. Enkel auditief krijg je een zachte klik als respons. Typen met de MSI Vigor GK71 Sonic is dankzij de Sonic Red Linear-switches zeker 'anders', maar niet noodzakelijk beter dan bij de concurrentie.

Dat wijzigt helemaal als je voor de Blue switches kiest. Hoewel de toetsen nog steeds hoog boven het chassis uittorenen, voelt de actuatiekracht van 45 gram veel aangenamer. Bovendien gaat elke toetsaanslag vergezeld door een heerlijk luide klik. Let wel op dat je geen tactiele feedback krijgt; het zijn enkel je oren en niet je vingers die genieten van deze geweldige klik. Desondanks was ik vele malen sneller en accurater met de Blue switches dan met de Red switches. Ben je van plan om veel te typen, dan is het wel duidelijk voor welke switches je hoort te gaan.

MSI Vigor GK71 Sonic review - De Sonic is een van de meest opvallende modellen in de nieuwe line-up van MSI.Bekijk op YouTube

Visueel weet de MSI Vigor GK71 Sonic zich positief te onderscheiden. De ClearCaps toetsen zijn echte blikvangers. De bovenkant van elke toets laat licht door, zoals vele concurrenten, maar driekwart van elke toets is ook nog eens doorzichtig. Daardoor wordt de per-key RGB-belichting enorm helder weergegeven. Heb je graag visuele effecten waarbij kleuren elkaar snel afwisselen, dan is er geen enkel ander mainstream toetsenbord waar dit zo goed tot zijn recht komt.

De MSI Vigor GK71 Sonic trekt duidelijk de premiumkaart. Het chassis is uit aluminium gemaakt, wat dit toetsenbord duurzaam en hoogwaardig maakt. Je krijgt hier ook een set toegewijde mediaknoppen rechtsboven, die je laten pauzeren, vooruit- en achteruitspoelen, en een volumeknop. De volumeknop kun je zowel vastnemen met twee vingers en ronddraaien, of ook subtieler met de zijkant van een enkele vinger verdraaien door een inkeping aan de zijkant. Het is slim, gestroomlijnd design. Je krijgt bij aankoop ook een polssteun uit memory foam meegeleverd. Die is echter niet erg comfortabel en zorgt tijdens langere speel- of typsessies voor wrijving met je huid. De kabel die pal in het midden van het toetsenbord zit, kun je bovendien niet loskoppelen. Tot slot wiebelen de toetsen iets te veel. De premiumervaring wordt dus niet helemaal succesvol behaald.

MSI Vigor GK71 Sonic review - Slim, gestroomlijnd design.

Een van de grootste nadelen heeft niks te maken met de MSI Vigor GK71 Sonic zelf, maar wel met de ondersteuning die MSI biedt. Net als andere fabrikanten heeft MSI namelijk zijn eigen software genaamd MSI Center waarmee je aspecten zoals de RGB-belichting kunt aanpassen. MSI Center is echter bijzonder onstabiel. Tijdens mijn reviewperiode weigerde het programma regelmatig mee te werken en liep het ook enkele keren vast. Ook visueel is de interface niet aangenaam. Je vindt in MSI Center echter wel een intrigerende functie voor de Vigor GK71 Sonic. Je kunt dit toetsenbord namelijk ook (beperkt) besturen via je stem. Je moet deze optie eerst activeren in het MSI Center, waarna je via het stemcommando 'Hey Lucky' bijvoorbeeld de RGB-setting kunt aanpassen. Een leuke gimmick, maar MSI Center blijft een ondermaatse ervaring.

De MSI Vigor GK71 Sonic heeft duidelijke troeven, maar ook enkele grote nadelen. De Sonic Red switches zorgen voor een extreem zachte typervaring - bijna alsof je op fluweel tikt. Tegelijk mis je daardoor broodnodige feedback. De Blue switches genieten dan ook de voorkeur, die een heerlijke auditieve feedback geven bij elke toetsaanslag. Visueel is dit sowieso het keyboard bij uitstek als je van opvallende RGB-belichting houdt, met een dubbele transparantie die kleuren volledig tot hun recht doet komen. Kleine designproblemen gooien echter opnieuw roet in het eten: de polssteun is niet zo comfortabel, en de MSI Center-software blijft een enorm pijnpunt bij MSI-producten. De MSI Vigor GK71 Sonic biedt een unieke ervaring, maar weet niet op elk vlak te overtuigen.

Read this next