Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

MSI Vigor GK50 Low Profile TKL review - De duivel zit hem in de details

Hoezo 'low profile'?

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL blinkt uit in mobiliteit en biedt een heerlijke typervaring.

De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL review van Carl kijkt of dit toetsenbord de draak van MSI eer aandoet.

Als je ooit in het wereldje van competitief gamen hebt gezeten, dan weet je dat rondreizen met je materiaal een frustrerend karwei is. Vooral je favoriete toetsenbord meenemen is irritant. Eenmaal ter plaatse kan het bovendien gebeuren dat je minder ruimte hebt dan verwacht. 'Tenkeyless' (TKL) toetsenborden bieden echter soelaas. Door het numpad rechts weg te laten win je zowel aan transportgemak als ruimte bij het gamen. Met de Vigor GK50 Low Profile TKL biedt MSI een prima TKL-toetsenbord. De echte troef is echter het heerlijk vlotte typen met dit mechanische toetsenbord.

Mobiliteit is werkelijk het sleutelwoord bij de MSI Vigor GK50 Low Profile TKL. Met 140mm x 354mm x 33mm zijn de afmetingen bijzonder bescheiden. Het toetsenbord weegt bovendien maar iets meer dan vijfhonderd gram. Verbluffend licht, dus. Je krijgt bij aankoop ook een trekkoordtas voor het transport. De unieke stof zorgt ervoor dat er geen krassen op je toetsenbord komen. Je verbindt het toetsenbord met een pc via een USB-C- naar USB-A-kabel. Die kun je losmaken om tijdens het transporteren nog meer ruimte te besparen. En bij gebruik kun je het toetsenbord in drie hellingsgraden plaatsen: 5 graden, 8 graden, en 11 graden. Het lijken allemaal kleine zaken, maar zo'n aandacht voor mobiliteit onderscheidt de MSI Vigor GK50 Low Profile TKL van de concurrentie.

MSI Vigor GK50 Low Profile TKL review - Bescheiden dimensies, heerlijk responsieve switchesBekijk op YouTube

Ondanks zijn bescheiden omvang heeft de MSI Vigor GK50 Low Profile TLK toch bijna alle knoppen die je nodig hebt door slim gebruik van alternatieve functies. Hou je de knop met het MSI-logo ingedrukt, dan dienen F9 tot F12 als mediaknoppen. Met 'Insert', 'Delete', 'PageUp', enzovoort bedien je dan weerde RGB-belichting zonder dat je per se in software moet duiken. Het is slim en efficiënt design. Natuurlijk moet je er voor je aankoop wel zeker van zijn dat je het numpad kunt missen. Als je productiviteitstaken moet uitvoeren - in het bijzonder via spreadsheets - dan is een TLK-toetsenbord sowieso niet de juiste keuze. Maar voor gaming en het gebruik van media is dit een ideale kandidaat.

De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL komt ook volledig tot zijn recht bij het typen. De 'switches' bij dit toetsenbord worden door MSI zelf omschreven als 'low profile mechanical'. Elke druk wordt instant geregistreerd en je typt soepel en met hoge snelheid. De totale travel van 3mm voelt exact juist aan. Ook de auditieve feedback is indrukwekkend. Elke aanslag zorgt voor een aangenaam geklik dat haast aan een ouderwetse typemachine doet denken (zorg wel dat je huisgenoten bereid zijn om met zo'n luid toetsenbord onder een dak te wonen). Het enige nadeel is de textuur van de toetsen zelf. Ze voelen aan als doorsnee plastic, wat een scherpe tegenstelling vormt met de premium typervaring. Het is echter een klein minpunt voor een voorts uitstekende ervaring.

MSI Vigor GK50 Low Profile TKL review - MSI bouwt een uitgebreide line-up hardware uitBekijk op YouTube

Visueel zet de MSI Vigor GK50 Low Profile TKL een gemengde beurt neer. Elke individuele toets heeft RGB-belichting. Gecombineerd met het feit dat ze een beetje zweven boven het chassis zorgt dat voor een visueel heel indrukwekkende RGB-belichting. Het gekozen lettertype voor de toetsen is echter voer voor discussie. Voor mij straalt het iets te veel de 'hackerboy- esthetiek uit de vroege jaren 2000 uit, maar over smaken en kleuren valt niet te twisten. Wel een unanieme domper is - opnieuw - het materiaal waaruit de toetsen zijn gemaakt. Het voelt niet enkel goedkoop aan onder je vingertoppen, maar laat ook vetvlekken na - zelfs als je handen grondig gewassen zijn.

Net zoals andere fabrikanten heeft MSI zijn eigen software om je hardware verder in te stellen, maar dit blijft een belangrijk aandachtspunt. Wat vroeger Dragon Center heette, draagt nu de naam MSI Center. Die rebranding heeft de bestaande problemen echter niet verholpen; de beruchte 'buggy' aard van de software blijft. De eerste keer weigerde de app om de Mystic Light module (om de RGB-belichting in te stellen) te installeren. MSI Center verwijderen en herinstalleren bracht geen soelaas, want bij opstart liep het programma keer op keer vast. Pas bij de derde herinstallatie werkte alles naar behoren. Maar zelfs dan is MSI Center een programma dat qua gebruiksgemak en design flink achterloopt tegenover concurrenten zoals Razer en Logitech. Het is pijnlijk dat zo'n sterk product als de MSI Vigor GK50 Low Profile TKL te kampen heeft met gebrekkige support.

MSI Vigor GK50 Low Profile TKL review - MSI heeft veel aandacht voor RGB belichting

De MSI Vigor GK50 Low Profile TKL is een uitstekend mechanisch TKL-toetsenbord. Er is een puike aandacht voor detail qua mobiliteit en het beperkte aantal toetsen wordt slim gebruikt. Visueel zijn er weliswaar enkele opmerkingen en vooral de gebrekkige MSI Center software is een belangrijk minpunt. Maar de typervaring is werkelijk heerlijk. De switches zijn bijzonder responsief en auditief krijg je een fantastisch gevoel van feedback. Zoek je een TKL-toetsenbord om op verplaatsing te gamen of intens te typen, dan is de MSI Vigor GK50 Low Profile TKL een geweldige keuze.

Read this next