Skip to main content

MSI G27C4X Curved review - Zelfs de mooie curve kan dit scherm niet redden

Te veel problemen.

De MSI G27C4X Curved is ideaal voor ultrasnelle competitieve games, maar voorts is het moeilijk om van deze monitor te genieten.

De MSI G27C4X Curved review van Carl kijkt of de 250 Hz curved monitor meer dan enkel mooie looks heeft.

De MSI G27C4X Curved gaat prat op een hoge refresh rate en een mooie curve van 1500R. Op papier een mooi beeldscherm, maar in de praktijk blijken er toch flink wat nadelen verbonden aan deze monitor. ‘Barebones’, zegt men zo mooi in het Engels.

De MSI G27C4X Curved is zeker een mooie monitor. Met een curve van 1500R (lees: de kromming voltooit een cirkel met een straal van 1500 mm) oogt deze monitor bijzonder elegant. De bezel bovenaan en aan weerszijden is prachtig dun, terwijl het stijlvolle MSI-logo de dikkere rand onderaan verantwoordt. De voet van het scherm is eveneens simpel en bovendien neemt die erg weinig plaats in beslag. Deze curved monitor hoort simpelweg op je stijlvolle bureau thuis.

MSI G27C4X Curved review - Mooie looks

Nochtans stoot je tijdens de set-up van de MSI G27C4X Curved op enkele problemen. Je krijgt heel wat verschillende plastic zakjes en onderdelen mee. Zo bestaat de voet uit drie afzonderlijke onderdelen, en vier kleine schroefjes. Je moet daarbij ook zelf een schroevendraaier voorzien. Het aan elkaar koppelen van alle onderdelen is relatief eenvoudig, maar MSI kan toch nog iets leren van de concurrentie die er vaak voor zorgt dat je geen enkel extern instrument nodig hebt. Bovendien voelen de vele plastic zakjes en omhulsels verkwistend aan.

Een beeldscherm koop je echter voor diens beeldervaring. De MSI G27C4X Curved roept wat dat betreft gemengde gevoelens op. Enerzijds krijg je een refresh rate van 250 Hz. Gekoppeld aan de responstijd van 1ms zorgt dat voor de vloeiendste en snelste ervaring. Vooral voor e-sportgames zoals shooters of MOBA’s zijn dit specs waarmee je werkelijk naar de competitiekroon kunt meedingen.

Anderzijds heeft de MSI G27C4X Curved enkele issues met diens display. De resolutie is beperkt tot 1080p, terwijl de nieuwe standaard ondertussen toch naar 1440p is verschoven. De vermelding ‘Wide Color Gamut’ in plaats van een specifiek certificaat voor kleurreproductie is ook veelzeggend: dit is zeker geen monitor om te gebruiken indien je aan content creation doet, noch om games met sprankelende visuals optimaal te beleven. En tot slot is de kijkhoek een groot zorgpunt. Zodra je slechts een klein beetje naast het centrum zit, wordt het scherm meteen doffer. Opvallend, aangezien MSI zelf beweert dat de “kijkhoek van 178 graden” voor een ideale ervaring zorgt.

MSI G27C4X Curved review - Met 250 Hz en 1ms is dit een ultravloeied en -responsief beeldscherm

De andere features van de MSI G27C4X Curved zijn ondertussen redelijk standaard. Zo laten de navigatiepijltjes achteraan het scherm je opties van het scherm aanpassen, en daarbij is er een onderscheid tussen ‘gaming’ en ‘professional’. De responstijd op de snelste setting zetten, maar tegelijk de blauwlichtfiltermodus activeren: het is het beste van beide werelden. Toch is het ook hier niet allemaal rozengeur en maneschijn, want de verschillende presents voor gaming gaan gepaard met heel drastische kleurenfilters. Zo onderdrukt de ‘first-person shooter’-preset alle kleur ten voordele van grijswaarden. Een bizarre keuze die de reeds povere kleuren nog verder onderdrukt.

Tot slot zijn er nog heel wat andere praktische beslommeringen gemoeid met de MSI G27C4X Curved. Achteraan is het armoe troef wat betreft I/O-opties: je vindt er enkel twee HDMI-ingangen, een DP-ingang, en een 3.5mm-poort voor een koptelefoon. Geen USB-C noch USB-A voorzien om bijvoorbeeld kleine randapparatuur te verbinden is wel erg beperkt. Niet dat je überhaupt makkelijk aan de I/O-opties geraakt. De hoek van het scherm belemmert volledig je zicht op de achterkant van de monitor en bovendien zit de poot pal voor de HDMI-aansluitingen. De doodsteek is dat de meegeleverde voet wel erg weinig opties toelaat: je kunt het scherm enkel aanpassen qua hoek, maar niet qua hoogte, diepte, noch rotatie.

De MSI G27C4X Curved heeft indrukwekkende specs voor wie voluit voor esportsgames kiest. Ook de vormgeving van dit scherm mag er zijn. Voorts is het echter moeilijk om naast de vele minpunten te kijken. De kleurreproductie en kijkhoek zijn ondermaats, de set-up van het scherm brengt rommel met zich mee, en praktisch vallen er ook heel wat issues te melden. MSI poneert diens G-lijn weliswaar voor wie maar nog maar net de eerste stappen in de gamingwereld zet. Dit scherm past dan ook in die filosofie: een beeldscherm voor wie nog niet perfect weet waar naar te zoeken, aan een zeer betaalbare prijs. Wie meer ervaring en hogere eisen heeft, gaat echter beter voor een andere keuze.

Read this next