Skip to main content

MotoGP 21 review - Met vallen en opstaan

Leunt naar beterschap.

MotoGP 21 voegt authentieke nieuwe features toe die in het geheel van de reeks uiteindelijk te licht doorwegen.

In de MotoGP 21 review krijgt Nathan het hard te verduren omdat hij zelf zijn motor moet oprapen en als straf een langere lap aflegt. Knappe features of omslachtige aanpassingen?

Milestone was in de previewversie van MotoGP 21 nog opvallend raadselachtig over de nieuwe features in de game, maar nu laat de ontwikkelaar eindelijk alle remmen los. Hoogstaand realisme is speltechnisch een goede keuze, maar heeft nog meer zin als er naar de fanbase geluisterd wordt. Dat is in deze iteratie zeker het geval en dat komt de relevantie van het nieuwe geesteskind zeker ten goede. Echter moet je de aankondiging van nieuwigheden met een korreltje zout nemen, want sommige vormen eerder een subtiele toevoeging aan een hele resem bestaande opties.

Bekijk op YouTube

Opmerkelijk is de nieuwe 'Bike Retrieval'. Voorheen viel je en plaatste de game je binnen een paar seconden weer vertrekkensklaar op je motor. Nu moet je naar je motor lopen die vaak enkele meters verder ligt, waarna een cutscene toont hoe je hem opraapt. Daarna moet je nog in de juiste richting keren om verder te rijden, waardoor een tweede val dreigt. Dat proces duurt ongeveer 25 seconden. Het is weliswaar een extreem realistische element dat ook in een mislukte lap resulteert, maar als gamefeature is het klungelig en omslachtig. Het realisme vormt hier net een redelijke domper op je spelvreugde. Je kunt de Bike Retrieval als optie wel gewoon uitzetten, waardoor het als nieuwe feature uiteindelijk erg licht doorweegt.

De opvallendste vernieuwing daarentegen vormt de Long Lap Penalty. Op de toernooien gelden nu vaste regels: zo krijg je pakweg drie waarschuwingen als je een bocht afsnijdt. Na de vierde overtreding moet je binnen drie laps een specifieke bocht via een langer stuk afleggen. Zo niet, dan dreigt de diskwalificatie. De Long Lap Penalty bestaat al een tweetal jaar in de echte MotoGP, en was een veelgevraagde feature in de fanbase. Milestone toont dus niet enkel dat dat het naar de community luistert, maar het is bovendien een fijne afwisseling op de droge traditionele tijdspenalty. De Long Lap Penalty is dus een zeer authentieke en geslaagde toevoeging aan MotoGP.

Bekijk op YouTube

Milestone heeft duidelijk veel werk verricht sinds de previewversie, want MotoGP kent een vlotte optimalisatie. De game laadt vlotjes de Grand Prixs en de set-up voor de race, wat voorheen problematisch was. Wanneer het peloton stormend op gang komt, zuigen je tegenstanders je vloeiend mee en ervaar je geen framedrops. Ook tijdens de rest van de race blijft de ervaring stabiel. Puur technisch is MotoGP 21 een van de best afgewerkte titels in de langlopende reeks, waardoor het succes helemaal in jouw handen ligt.

Brake Temperature & Suspension zijn twee set-updetails die aan dat succes kunnen bijdragen. De ene beînvloedt de snelheid van het remmen maar ook de stabiliteit, terwijl de andere bepaalt hoe gemakkelijk je motor leunt. Beide hangen ze eerder af van je persoonlijke rijstijl: hoe snel wil je op een bocht anticiperen? De nieuwe opties leggen echter in de praktijk slechts accenten, waardoor alleen ervaren rotten echt het verschil merken. Ze dragen daarom weliswaar bij aan een weer completere MotoGP-ervaring, maar veranderen de reeks niet cruciaal.

(MotoGP 21 review) - Bike Retrieval is extreem realistisch maar ook onhandig. Rennen maar!

De toevoegingen van Milestone illustreren perfect de voortgang die de reeks maakt. Er verandert weinig fundamenteels, maar de instapdrempel ligt nog altijd zeer hoog. En daar wringt het schoentje. Dergelijke nieuwtjes worden zonder duidelijke context aan het grote geheel toegevoegd. Daardoor zien de veteranen amper verschil met de vorige versie, terwijl beginners nog niet met de complexiteit van de basis overweg kunnen. MotoGP 21 is opnieuw een beetje realistischer, maar vergeet om een balans te slaan en zowel de bestaande als nieuwe spelersbasis mee te krijgen in het verhaal.

Het valt niet te ontkennen dat Milestone goede bedoelingen heeft: de Long Lap Penalty is een geslaagde toevoeging die authenticiteit brengt en voeling met de fanbase aantoont. Ook de optimalisatieproblemen uit de previewversie werden netjes opgekuist. Daarnaast vormt de Bike Retrieval een extreem realistisch spel-element, maar door zijn omslachtigheid zet je die optie snel uit. Ook Brake Temperature & Suspension passen perfect in een complete MotoGP-ervaring, maar verbleken als nieuwigheden in het grote, complexe geheel. MotoGP 21 voelt aan als een geüpdatete versie van zijn voorganger die op zijn beurt al iets te lang hetzelfde parcours aflegt.

Voor de MotoGP 21 review speelde Nathan op de pc.

Zin om zelf op een stalen ros te kruipen? Hier kun je MotoGP 21 kopen op Bol.com.

Read this next