Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Moss: Book 2 review - Een mu(i)st play

Elk muisje heeft zijn kruisje.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Moss: Book 2 is even charmant en inventief als zijn voorganger, én pakt bovendien enkele pijnpunten op vlak van gameplay aan.

De Moss: Book 2 review van Carl kijkt of de schattige sequel even hoog scoort als het origineel.

De oorspronkelijke Moss was een charmante en inventieve platformer - die op een cliffhanger van jewelste eindigde. Met Moss: Book 2 levert ontwikkelaar Polyarc nu het langverwachte vervolg af. Deze opvolger is bovendien het toonbeeld van een goede sequel. Alle sterktes van het origineel worden extra in de verf gezet, en de zwakke punten worden grondig aangepakt.

De charme van Moss: Book 2 is zo goed als ongeëvenaard. Net als het origineel baadt de hele game in een sprookjessfeer, met feeërieke omgevingen zoals middeleeuwse dorpjes en prachtige bossen. Jouw hoofdpersonage, het muisje Quill, steelt bovenal de show. Haar lange oren zijn zo schattig dat je ervan wilt smelten en haar animaties zijn enorm expressief. Ontploffingen doen haar schrikken, kruipt ze uit water dan schudt ze even haar voeten droog, enzoverder. In deze sequel is ze uitgegroeid tot een fiere krijger, maar desalniettemin blijft ze even schattig. Het is fantastisch om dit muisje door deze prachtige wereld te loodsen.

Moss: Book 2 review - Visueel is dit een pareltje

Deze sequel gaat meteen verder op het einde van het origineel. Het lost de cliffhanger van het origineel op en geeft je meteen voldoende redenen om Quill door dit nieuwe avontuur te loodsen. Er rijzen ook enkele interessante vragen over de band tussen jou als speler (‘The Reader’ genoemd in de game) en Quill. Toch is Moss: Book 2 op narratief vlak een ietwat gemiste kans. De game eindigt opnieuw met een duidelijke hint naar een derde deel. En ook de bijzonder statische scènes waarbij belangrijke verhaalmomenten plaatsvinden terwijl je doorheen een boek bladert blijven behouden. Het gebruik van het boek en een vertelstem benadrukken de sprookjessfeer, maar tegelijk halen ze je uit de game zelf en sleuren ze soms het tempo naar beneden.

Qua gameplay behoudt Moss: Book 2 de basis van het origineel, maar deze keer met nog indrukwekkender design. Jij treedt als het ware op als de camera doorheen verschillende diorama’s, waarbij je dus Quill bestuurt. Elk level is rijk aan detail, levendige kleuren, en veel aandacht voor belichting. Het zet de eerder vermelde charme nog meer in de verf en bovendien gebruikt Polyarc die details op geslaagde wijze om je op subtiele wijze aanwijzingen voor puzzels te geven. Waren de diorama’s van het origineel al prachtig, dan zijn het hier heuse meesterwerkjes.

Bekijk op YouTube

Eén van de meest bekritiseerde elementen van het origineel was de combat. Het was zeker functioneel, maar erg beperkt. Moss: Book 2 heeft nog steeds weinig verschillende types vijanden, maar de aanwezigheid van extra wapens (namelijk een hamer en een chakram) zorgen ervoor dat je meer opties ter beschikking hebt. Ook een fijne toevoeging zijn de speciale krachten per wapen, die je moet activeren door zelf het wapen van Quill aan te raken. Het voegt een bijzondere mate van betrokkenheid toe. Bovendien worden de wapens zowel voor gevechten als voor puzzels gebruikt. De baasgevechten zijn overigens enorm goed ontworpen en een heus plezier om uit te vogelen, gezien ze gebruik van je volledig arsenaal vereisen. De combat blijft dus simpel, maar de nieuwe wapens en krachten voegen een bescheiden mate van diepgang toe - met de sterke bossfights als kers op de taart.

De puzzels in Moss: Book 2 zijn bovendien beduidend pittiger dan in het origineel. Enkele puzzels naar het einde toe spelen met zwaartekracht en deden me enkele minuten flink nadenken. De balans tussen uitdagend en logisch zit er echter exact goed. Door even terug te wandelen of de situatie vanuit een andere hoek te bekijken, vind je plots het antwoord. “Maar natuurlijk,” mompel je meer dan eens, en dat is een compliment voor een puzzelgame.

Moss: Book 2 review - Charmante sfeer, sterke puzzels

Moss: Book 2 is een sequel zoals het hoort. De charme, het sterke leveldesign en de inventieve puzzels van het origineel blijven behouden. Tegelijk wordt de combat uitgebreid en zijn de visuals nog meeslepender. Enkel op narratief vlak blijft deze opvolger ter plaatse trappelen. Dat is echter een klein punt. Moss: Book 2 is een mu(i)st play.

Read this next