Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Monster Hunter World tips en tricks - Voor beginners en ervaren hunters

Update: nieuwe gidsen.

Er is een hoop te leren met onze Monster Hunter World tips, maar ongeacht je ervaring met de serie hebben we wat tips voor je.

Met de komst van Monster Hunter World op de PlayStation 4 en de Xbox One hoopt Capcom een nieuw tijdperk in te luiden voor zijn geliefde serie. Onder de motorkap is het nog altijd dezelfde Monster Hunter, maar gestroomlijnd en vol met subtiele aanpassingen die de game voor een groter publiek geschikt maakt. Zowel Monster Hunter-fans alsook nieuwkomers kunnen met het resultaat blij zijn, maar wij weten maar wat goed dat de game overweldigend kan zijn.

Daarom hebben we deze gids met tips samengesteld. Dit zijn de meest belangrijke dingen die je moet weten als je met Monster Hunter World begint. Een hoop van deze tips zijn voor beginners, maar tegen het einde van dit artikel vind je een samenvatting van de toevoegingen die ook voor de veteranen belangrijk zijn. Dus, met dat in het achterhoofd gehouden gaan we van start!

Monster Hunter World tips inhoudsopgave

Monster Hunter World tips - Tips voor beginners en ervaren hunters
Op deze pagina vind je een handig overzicht van al onze Monster Hunter World tips en geven we al enkele handige weetjes voor nieuwkomers en ervaren hunters mee.

Monster Hunter World - Multiplayer gids: zo speel je met vrienden
Hoewel het super leuk is om samen met je vrienden op monster te jagen, moet je toch even lezen hoe het allemaal precies werkt.

Monster Hunter World - Armor: alle Armor Sets en Armor Skills
Het draait natuurlijk allemaal rond de coole uitrusting die je met de stukken monstervlees kunt maken.

Monster Hunter World - Weapon Affinity uitgelegd en Capture Net gebruiken
Als je een meesterjager wilt worden, moet je je wapen door en door kennen.

Monster Hunter World - Augmentation: Streamstone, Gleaming Streamstone en Hero's Streamstone gebruiken
Als je de game uitspeelt, kun je je uitrusting nog op een geheel nieuwe manier upgraden.

Monster Hunter World - Poogie Costumes verzamelen
Wist je dat je het schattige varken Poogie in verschillende outfits kunt steken?

Monster Hunter World Deviljo DLC - Wat we over de gratis DLC weten
Een vooruitblik op de eerste gratis DLC.

Meer binnenkort!

Monster Hunter World tips voor beginners

Leer Astera en de Monster Hunter quests kennen

Zodra je de intro van Monster Hunter World hebt gespeeld, wordt je aan Astera voorgesteld. Astera is een hub, net als de Tower in Destiny of de Normandy in Mass Effect. Na een missie kom je hier terug en bovendien groeit de omgeving met je mee naarmate de game vordert.

Je krijgt niet alleen een privékamer ter beschikking, maar heel Astera bloeit op terwijl jij in de wildernis monsters afslacht. Er verschijnen nieuwe NPCs, nieuwe features en ga zo maar door. Neem de tijd om de omgeving te verkennen en leer de layout kennen, want dat scheelt een hoop tijd tussen de missies door. Negeer de liften ook niet, want daarmee bespaar je jezelf een hoop geren mee.

Het is ook belangrijk dat je leert hoe een Monster Hunter quest verloopt. Monster Hunter is namelijk niet zoals de gemiddelde RPG waar je een quest accepteert en daar dan naartoe wandelt. In plaats daarvan wordt je in een omgeving gedropt, met een tijdlimiet en een doel voor ogen. Hoe je met die tijd omgaat is overigens helemaal aan jou. Missies vind je bij je Handler of bij een van de bulletin boards. Vervolgens heb je de mogelijkheid om een groep spelers samen te stellen, alvorens je naar het missiegebied gaat.

De algemene gang van zaken tijdens een missie, is dat je sporen gaat zoeken waardoor jouw Scoutflies het monster kunnen lokaliseren. Dan is het tijd om je wapen te trekken, maar verwacht niet dat je prooi snel ten onder gaat. Dit zijn lange gevechten en de kans dat je dood gaat is rijkelijk aanwezig. Wanneer dat gebeurt respawn je bij het kamp en kun je het nog eens proberen. Laat je niet tegenhouden door de dood maar hou er wel rekening mee dat als je te vaak het onderspit delft of te lang doet over het gevecht, de quest ten einde is.

Wanneer je je quest voltooid hebt krijg je de kans om je loot te verkopen of het mee te nemen, nog voordat je terug naar Astera gaat. Daar bereid je je weer voor op de volgende jacht. Het is een simpel concept, maar zodra je er gewend aan raakt ben je verslingerd.

Negeer je Scoutflies niet!

Net als in het echt gaat het jagen in Monster Hunter om het vinden van sporen, maar de jagers uit Astera maken gebruik van een wel heel handig iets: Scoutflies. Deze kleine beestjes gloeien groen op en laten een soort broodkruimelspoor dat naar je prooi leidt achter.

Om ze dat te laten doen moeten ze wel eerst iets op het spoor zijn. Onderzoek daarom alles in je nabije omgeving. Scoutflies vliegen vanzelf naar interactieve items en zo vind je alle sporen die je nodig hebt: pootafdrukken, klauwsporen, primitieve tekeningen, je kunt het zo gek niet bedenken of het helpt.

Als je ziet dat je Scoutflies er ineens vandoor gaan, loont het de moeite om ze te volgen. Ook al heeft het niets met je huidige onderzoek te maken, wat ze vinden komt altijd wel van pas. Naast sporen vind je namelijk belangrijke voorwerpen om mee te craften, of inheemse flora en fauna waarmee je nieuwe kennis over het jachtgebied opdoet.

Hoe meer je je Scoutflies gebruikt, des te sneller stijgen ze in levels en laten ze meer informatie zien over de monsters. Denk hierbij aan hun zwakke plekken, loot en waar hun nest is. Heel handig.

Kies een wapen, hou het scherp en wees niet bang om iets anders te gebruiken

Zoals je zou verwachten zijn er een groot aantal wapens in Monster Hunter World, maar gelukkig voor ons vallen die in veertien verschillende types. Die types vallen weer in drie brede categorieën: Light Weapons, Heavy Weapons en Technical Weapons.

Ze werken allemaal ongeveer wel zoals je verwacht. Light Weapons zijn snel en veelzijdig, maar ook zwak. Heavy Weapons delen harde klappen uit maar vereisen een methodische aanpak, en dat brengt risico met zich mee. Technical Weapons vereisen weer meer micromanagement om er het meeste uit te halen en geven veel voldoening als je ze goed gebruikt.

Er is een groot aantal monsters in Monster Hunter World en elk heeft zo zijn sterke en zwakke punten, of dat nou een bepaald element is of een bepaald type schade. Sommige vliegen en zijn beter met een afstandswapen aan te pakken. Experimenteer met verschillende wapens. Start eenvoudig met een wapen zoals de Greatsword of Sword and Shield, en pak er een ander wapen bij als je het onder de knie hebt. Het is verstandig om met meerdere wapens om te leren gaan, zodat je kunt wisselen wanneer een gevecht niet gaat zoals je wilt. Onthoudt dat je zelfs tijdens een quest je wapens kunt wisselen door terug naar een kamp te gaan.

Als je hier meer hulp bij nodig hebt check je vooral onze Monster Hunter World wapengids, waar alle veertien wapentypes in detail worden behandeld.

Waar je echt op moet letten is de scherpte van je wapen, te herkennen aan het icoon van een zwaard in de linkerbovenhoek van het scherm. Bij gebruik wordt je wapen namelijk bot, en een bot wapen is logischerwijs minder effectief. Je gebruikt een whetstone om je wapen te scherpen en aangezien dat tijd kost, kun je beter even afstand nemen van het gevecht terwijl je dat doet.

Gebruik je omgeving, andere monsters en zwakke punten in jouw voordeel

Naast elementale zwakheden hebben alle monsters in Monster Hunter World nog andere achilleshielen. De meeste monsters zijn zwak tegen een bepaald type schade, en krijgen zelfs nóg meer schade als je een bepaalde uitrusting draagt. Je kunt bepaalde onderdelen van een monster afbreken, waardoor ze gelijk sommige sterke aanvallen niet langer kunnen uitvoeren.

Naast deze zwakke punten kun je ook bovenop een monster klimmen om ze vanaf hun rug in hun zachte vlees te steken, maar het meest nuttige is nog wel je directe omgeving.

Ten eerste is de wereld gevuld met natuurlijke gevaren die je tijdens de jacht naar de hand kunt zetten. Je kunt een monster in de val lokken, jezelf genezen of negatieve effecten genereren. Let echter wel op dat de monsters dit net zo goed kunnen doen, plus ze hebben de kracht om de omgeving te vernielen. Is die muur tussen jou en je prooi echt zo sterk? Zeker weten?

Vergeet ook niet dat niet alle monsters even vriendelijk tegen elkaar zijn en dat als je moeite hebt met het jagen, je de kans hebt om een ander monster te lokken. Vervolgens kun jij op een veilige afstand kijken hoe de twee elkaar in het nekvel bijten, als ze je niet vervolgens allebei in de smiezen krijgen natuurlijk.

Bereid je voor op de strijd - en vergeet je loot niet!

Het mag dan wel een RPG zijn, maar Monster Hunter legt geen nadruk op de traditionele vorm van character progressie. Je verdient namelijk geen levels, maar je voortgang ligt in je eigen vaardigheid en de uitrusting die je momenteel draagt. Goeie uitrusting maakt het verschil tussen leven en dood en brengt mogelijkheden voor extra schade aan het licht, waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt.

Tussen de opdrachten door ga je naar de smidse om te zien wat er allemaal gecraft kan worden. Hier vind je ook een winkel waar je een aantal basisartikelen kunt kopen. Nieuw in Monster Hunter World is de mogelijkheid om een wishlist aan te leggen, zodat je in de gaten kunt houden wanneer je genoeg voorwerpen hebt verzameld om die nieuwe wapens te bouwen. Je moet dus vooral niet vergeten om alles te verzamelen, zoals erts en monsterbotten. Verslagen monsters kunnen gestroopt worden voor huiden en klauwen, bijvoorbeeld.

Vergeet natuurlijk ook niet om drankjes en dergelijke te maken en een oogje te houden op je scoutflies. Een hoop voorwerpen zijn nodig voor sterkere drankjes maar ook beter eten met langdurige statuseffecten. De juiste maaltijd kan je zomaar redden van een naar vergif, dus ga niet op een lege maag op pad. Craften doe je normaliter in de hubwereld, maar kleinere voorwerpen kunnen ook in het veld gemaakt worden.

Onderschat het nut van je mantels niet, tot slot. Er is een Ghiliemantel, die nuttig is om mee te sluipen, een Glider waarmee je kunt vliegen (of nou ja, stijlvol vallen) plus de Rocksteady en Challengermantels die je respectievelijk steviger maken en monsters agressiever laten worden naar je.

Pas de Item Pouch aan voor snelle toegang tot je belangrijkste tools

Gevechten kunnen in Monster Hunter World plotseling versnellen, waardoor je voorzichtig moet zijn om je daardoor niet te laten overweldigen. Het ergste wat je kunt overkomen is dat je haastig op zoek bent naar een potion en die niet kunt vinden, terwijl het beest agressief op je af komt. De beste oplossing is om van tevoren het snelmenu aan te passen.

Door het menu te openen en de 'Item Pouch' optie met Driehoekje of Y te selecteren, krijg je de mogelijkheid om de item bar zelf in te delen. Dat wil je bijna voor elke quest doen. Hierdoor verandert de volgorde van de voorwerpen rechtsonder, zodat je dingen kunt organiseren om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot de belangrijkste tools die je nodig hebt.

Tot slot... onderschat online niet

De waarheid is dat Monster Hunter ontworpen is om vooral in multiplayer te ervaren. Het is absoluut mogelijk om het grootste gedeelte van Monster Hunter Worlds content alleen te spelen, maar dat betekent niet dat je dat beslist moet doen. Monster Hunter World is geweldig wanneer je een groep spelers bij elkaar brengt om diverse beesten onderuit te halen. De moeilijkheidsgraad van de game schaalt automatisch mee wanneer je iemand helpt of anderen je helpen. Vrij vroeg in de game speel je de SOS beacon vrij, waardoor andere ervaren spelers je tijdens een lastige quest kunnen helpen. Het is een goede manier om progressie te maken en voorwerpen te grinden, zodat je daarna nog makkelijker uitdagingen voltooid. Zelfs als je voor het grootste gedeelte het liefst alleen speelt.

Het squad-systeem is ook handig - een soort clan - dus als je eenmaal een beetje online hebt geprobeerd, geef dat dan ook een kans.

Ervaren hunters opgelet - De veranderingen in Monster Hunter World

Ervaren Monster Hunter spelers zijn meestal vrij serieuze types, door hoe omvangrijk Monster Hunter kan zijn, maar World brengt meerdere grote veranderingen met zich mee. Er zijn heel veel nieuwe dingen te ontdekken, waardoor zelfs de meest ervaren spelers vol verwondering hun ogen uitkijken.

1. Bounties en investigations: Elke quest kun je alleen of met vrienden spelen en schaalt met de hoeveelheid spelers mee. Waar je voorheen nog saaie quests had, zoals het doden van twintig kleine monsters, zijn er nu bounties die je tijdens andere quests kunt afvinken. Investigations zijn optionele quests die extra voorwerpen geven. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te investeren in het grinden van vervelende doelen.

2. Een duidelijke progressie: In World heb je nu een duidelijker beeld van welke quests essentieel zijn en wat je nou precies moet doen om vooruitgang te maken. Dit komt door de nieuwe 'assigned quests'-lijst.

3. Dagelijkse bonussen: Elke dag als je inlogt krijg je een bonus voorwerp en een voucher. Daar hoef je dus alleen maar de game voor op te starten. Het zijn waarschijnlijk geen grote beloningen, maar ze geven een reden om dagelijks even een kijkje te nemen.

4. Research levels: De Scoutflies die je tijdens een quest meeneemt gaan in level omhoog als je de flora en fauna onderzoekt. Uiteindelijk bereiken ze een level waarbij ze de locatie van een monster prijsgeven, zonder dat je specifiek naar aanwijzingen moet zoeken. Je leert trouwens ook steeds meer over de monsters als je vaker op ze jaagt. Hierdoor kom je steeds meer over de zwakke plekken van monsters te weten. 5. Woningen en huisdieren: Door progressie te maken krijg je toegang tot verschillende woningen. Ook heb je nu huisdieren, die je in je woning los kunt laten. Vang bijvoorbeeld een spin met je net en je hebt een nieuw maatje voor het leven.

6. De trainingsruimte: Er is nu een speciale ruimte waar je kunt trainen. Capcom heeft hier goed over nagedacht, want er zijn meerdere doelwitten, varens om te beklimmen, muren om tegenop te rennen en een heleboel andere middelen om verschillende scenario's te testen. Volgens Arekkz is die ruimte zeer handig om met andere wapens te oefenen.

7. Squads: Monster Hunter heeft nu guilds/clans, die je toegang geven tot squad-only online sessies en Squad-icoontjes.

8. Armpje drukken is terug! In de Gathering Hub heb je de mogelijkheid om andere spelers uit te dagen in een wedstrijdje armpje drukken. Dat doe je bij de tonnen die daar staan. Een mooie manier om de tijd te doden.

9. Wapens en uitrustingen bekijken: Je kunt nu een volledige uitrusting bekijken, zodat je een idee hebt hoe het eruit ziet. Je koopt niet langer meer een volledige set om er vervolgens achter te komen dat het er niet uit ziet.

10. De 'Wishlist': Je hebt nu de mogelijkheid om wapens en uitrustingen bij de Smithy te markeren, zodat de game bijhoudt of je alle onderdelen die je nodig hebt in bezit hebt. Heel handig, want nu hoef je niet meer obsessief heen en weer te rennen om te kijken of je nu eindelijk Rathalos zijn wapen kunt maken. Het lijkt erop dat de game nu een stuk beter is in tonen van je progressie.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties