Skip to main content

Monster Hunter 4 Ultimate: tips voor beginners

Alle begin is moeilijk, dus we helpen je een handje!

Monster Hunter is notoir voor zijn hoge moeilijkheidsgraad. Tenminste, totdat je door hebt wat er van je verwacht wordt. Voor beginnende spelers is niet altijd even duidelijk hoe de systemen werken, ondanks dat Monster Hunter 4 Ultimate daarin alweer wat vriendelijker is dan zijn voorganger. Daarom helpen we je graag op weg met de volgende tips!

Het verschil tussen Blademasters en Gunners

Hoe je Monster Hunter 4 Ultimate ervaart, valt of staat bij het wapen dat je kiest. Er zijn er in totaal dertien verschillende en de speelstijl is voor elk wapen anders. Val je liever van een afstand aan met de Bow, of vecht je liever van dichtbij met een wapen als de Iron Sword? Het ene wapen valt ook veel sneller aan dan de andere.

Bezoek na de eerste twee quests de Guildmarm in Val Habar. Daar kun je voor elk wapen een one-star quest doen, om zo te leren welke moves je wapen heeft. Zo kun je er alvast mee oefenen. Als een wapen je niet bevalt, experimenteer dan met een andere. Het heeft geen nut om de game te spelen met een wapen dat je maar niet onder de knie krijgt. Dat is alleen maar een ergenis.

Meleevechters heten Blademasters en vechters op afstand heten Gunners. Je hebt de volgende wapens tot je beschikking:

Blademaster: Great Sword, Long Sword, Sword & Shield, Dual Blades, Hammer, Hunting Horn, Lance, Gunlance, Switch Axe, Insect Glaive
Gunner: Bow, Lightbow, Heavy Bowgun

Tip: De Monster Hunter 4 Ultimate demo is te downloaden in de eShop en laat je alle wapens gratis proberen vanuit een overzichtelijk menu.

Je wapen nemen of wegsteken

Je Hunter kent twee standen: eentje waarbij je een wapen vasthebt, en eentje waarbij je hem hebt opgeborgen. Druk op Y om een wapen weg te stoppen. Alleen dan kun je namelijk sneller bewegen en zelfs rennen. Handig als je in een gevecht snel weg moet komen om een potion te gebruiken. Let daarbij wel op je stamina-meter.

Wanneer je het gevecht aangaat, druk je op X om je wapen vast te pakken. De controls zijn nu iets anders: je kan niet meer sprinten of items gebruiken. Je kan nog wel ontwijken door op B te drukken en je kan aanvallen blokkeren, afhangende van het wapen dat je bij je draagt. Ook je vaardigheden en moves verschillen dan.

Wapens repareren (sharpen) en herladen

Je wapen gaat niet oneindig lang mee. Vrij vaak dien je deze dan ook te repareren, anders kun je 'm na een tijdje niet meer gebruiken. Draag daarom ook altijd een voorraadje Whetstone of Whetfish bij je. Daarmee kun je onderweg je wapens repareren, een proces dat ook wel 'sharpen' heet in het Engels.

Je wapen is dan weer op volle sterkte. De items zijn te koop in winkels, maar ook buiten dorpen te vinden. Als je een Gunner bent, moet je wapens soms herladen.

Items managen - Supply en Item Boxes

Als je inventaris vol zit, dan kun je items achterlaten in een Item Box. Deze vind je sowieso in dorpjes en soms ook in het wild. Je kan bij een Item Box ook items combineren om sterkere voorwerpen te maken, of simpelweg om ruimte vrij te maken. Houd er rekening mee dat als je in het wild een item gebruikt, je zomaar aangevallen kan worden zonder dat je iets terug kan doen. Doe dat dus alleen op een veilige plek.

Naast Item Boxes zijn er ook nog Supply Boxes. Deze blauwe kisten vind je alleen in het wild, aan de start van de jacht. In deze kist vind je gratis items die je onderweg een handje helpen. Zorg erovor dat je jezelf niet helemaal volpropt, want je hebt maar een kleine inventaris en wie weet wat je onderweg nog meer vindt! Vergeet uit de Supply Box niet ook de Map mee te nemen, zodat je niet verdwaald.

Lock on - een monster in het vizier houden

Net zoals in The Legend of Zelda: Ocarina of Time kun je een tegenstander 'locken' zodat de camera altijd op hem gericht blijft. Dat is handig, want zo verlies je een monster niet uit het oog en kun je puur focussen op de strijd. Links onderin de hoek van de touchscreen vind je daarvoor een icoontje van het monster, zodra je in hetzelfde gebied aankomt. Druk daarop en vervolgens op de L-knop om het wezen in je vizier te houden.

Je prooi vinden met een Paintball

Eindelijk, je hebt het monster gevonden dat je zocht! Maar wacht eems, hij gaat er vandoor! Monsters in Monster Hunter blijven niet op hun plaats maar kunnen zich uit de voeten maken, bijvoorbeeld als je ze genoeg schade hebt toegebracht. Als je ze te lang uit het oog verliest, zoeken ze een rustplaats en was al je harde werk voor niets.

Neem daarom altijd Paintballs mee, als je op jacht gaat. Gooi deze op een monster om ervoor te zorgen dat hij een tijdje zichtbaar blijft op de Map. Ook als 'ie er tussenuit piept.

Wapens en armor upgraden

Als je niet op jacht bent, dan kom je tot rust in een dorp. Hoewel het verleidelijk is om direct de wildernis in te trekken, is het handig om eerst zo'n dorp uit te kammen. Je vindt er bijvoorbeeld de essentiële Smithies, waar je wapens en bepantsering kan upgraden en nieuwe items kan kopen. Daarnaast is dit de plek waar je quests aanneemt via de Quest Board en verdien je ook Caravan Points. Kijk dus goed rond om je vertrek uiteindelijk goed te plannen

Eet zoveel mogelijk 'food'

Zou het niet aardig zijn als je je aanvalskracht en verdedigingskracht een boost kan geven voordat je op jacht gaat? Jazeker, en dat kan dan ook bij de Street Cook. Deze vind je in dorpen. Koop een maaltijd voor een bonuseffect, zodat je beter voorbereid op pad gaat. Houd er rekening mee dat het effect verloopt zodra je gaat rusten op bed, om je game op te slaan.

Vergeet je thuisbasis niet

Elk dorpje heeft een huisje voor je, waar je equipment en items kan managen bij een Item Box. Daarin kun je ook je eigen Weapon Sets samenstellen, zodat je snel en gemakkelijk tussen verschillende uitrustingen kan wisselen. Als je bijvoorbeeld tegen een watermonster gaat vechten, is het handig om hier alvast armor aan te trekken die sterk is tegen wateraanvallen. Naast de Item Box kun je ook rusten in je bed en je game opslaan.

Op pad met Palico

Bij het aanmaken van een Hunter, maak je ook een Palico. Deze harige vriend is je compaan tijdens je tocht door de wildernis en de ideale metgezel op de momenten dat je geen multiplayer speelt. Palicoes roep je op bij de Palico Board in je huis en ke kunt zelfs hun equipment upgraden. Tijdens de jacht vallen ze zelf ook aan en vinden ze items voor je, zodat je weer tijd bespaard.

Hunten, Looten en Scavengen

Naast de hoofdquest is er veel meer in het wild te doen dan enkel je prooi opjagen. Zoek bijvoorbeeld naar Mining Points om stenen en mineralen te verzamelen voor het upgraden van wapens. Draag daarvoor wel een Pickaxe bij je. Bloemen en planten (herbs) pik je dan weer gewoon op, zonder dat je er een specifiek item voor nodig hebt. Kleine monsters zijn ook te villen voor items, denk bijvoorbeeld aan de Konchu. En de grote monsters natuurlijk ook!

Monsters berijden (mount)

Op een monster rijden (alsof het een paard is) is nieuw in Monster Hunter 4. Dat is niet zo gemakkelijk als het klinkt, maar je kan oefenen in de Arena. Wanneer je op hoger gelegen gebied staat, kun je van de rand afspringen door er naartoe te springen. Je doet veel schade als je zo van bovenaf een aanval doet (en raakt, natuurlijk). Als je timing en positie ten opzichte van het monster perfect is, land je op zijn rug. Meestal als je recht op zijn kop terecht komt. Nu kun je het monster veel extra schade toebrengen. Let op de zogenaamde mounting-meter. Als 'ie rood is, houd dan R ingedrukt zodat je niet van het monster afvalt.

Ga naar de tweede pagina om wat meer geavanceerde tips van Monster Hunter 4 Ultimate te vinden.