Skip to main content

Moederdag - 10 opvallende moeders in games

I <3 Mom.

Op Moederdag zetten we voor één dag alle moeders centraal. En terecht, want wat zouden we zonder onze moeders zijn? Überhaupt niet geboren, om maar meteen een open deur in te trappen. Maar wat te denken van al die keren dat mams je iets te drinken kwam brengen, omdat je zelf tijdens je gamemarathon niet uit je kamer wou komen. Hoe stoer je ook bent: we zijn uiteindelijk allemaal moederskindjes. Daarom hoog tijd om op deze dag eens wat opvallende moeders in games in de spotlight te zetten.


Marion Hamplestein (Tom Clancy's The Division)

Marion Hamplestein is dan wel niet jouw moeder, maar wel overduidelijk een moederfiguur. Zij is degene die je in Camp Hudson van missies voorziet, en je toespreekt alsof je haar eigen kroost bent. Ze is beschermend, een tikkeltje overbezorgd en zorgt ervoor dat er een lekker hapje voor je klaar staat als je naar de basis terugkomt. De manier waarop ze praat doet steeds denken aan "Ja, mam. Goed mam. Ik ben voor het donker thuis, mam." Als zij er ooit achterkomt wat je in de Dark Zone uitspookt, krijg je een draai om je oren en een week lang geen toetje, gegarandeerd.

Joyce (Life is Strange)

Joyce heeft het heel zwaar. Haar man is overleden en haar dochter is een recalcitrante tiener die haar stiefvader niet uit kan staan. Diezelfde stiefvader is een ex-militair, die zo paranoïde is als maar kan. Daar komt dan nog eens bovenop dat ze probeert haar eethuis te blijven runnen, waar ze regelmatig hard tegen onhandelbare klanten moet optreden. Het is een wonder dat ze het voor elkaar krijgt om haar familie bij elkaar te houden en ze, ondanks alles, lief te hebben.

Sindel (Mortal Kombat)

Er bevinden zich ook wat minder lieve moeders in dit vrouwelijke gezelschap. Sindel staat bekend als de vrouw van Shao Kahn, maar dat was niet bepaald liefde op het eerste gezicht. De keizer vermoordde namelijk Sindels man Jerrod en dwong haar met hem te trouwen. Maar Queen Sindel ken je ook als de moeder van prinses Kitana die net als haar dochter van wanten weet. Deze moeder wil je dan ook niet boos maken. Als zij van onder aan de trap moet schreeuwen dat je naar beneden moet komen voor het eten, ligt het dak van het huis.

Michonne (The Walking Dead: Michonne)

Je staat er zelden bij stil dat Michonne een moeder van twee meiden is. Telltale's driedelige miniserie laat je het echter nooit meer vergeten. Vanaf het eerste moment wordt Michonne opgejaagd door hersenspinsels, die allemaal om haar dochters draaien. Zijn ze dood, of misschien vermist? De game draait evengoed om haar vriendschap met Pete en Samantha, als om het schuldgevoel dat ze met zich mee moet dragen. De schimmen die haar nooit meer met rust laten, vertellen een verhaal op zich dat imposanter blijkt dan wat er om haar heen gebeurt.

Allie (Ni No Kuni)

Een moeder die regelrecht uit een sprookje komt. Ze is zo vreselijk lief en zorgzaam, en doet alles voor haar Oliver. Ze speelt muziek, is geweldig in de keuken en maakt zelfs een mooie knuffel voor haar zoontje. Maar dan slaat het noodlot toe. Allie sterft aan een hartaanval aan het begin van de game terwijl ze Oliver van verdrinking redt. Zijn verdriet is wat het hele avontuur in gang zet, een wonderbaarlijke zoektocht om zijn moeder weer tot leven te wekken. Wat? Nee, dat is geen traan, er zit gewoon een vuiltje in onze ogen. Doe niet zo gek.

Mom (Pokémon)

Ze geneest je als je bij haar op bezoek gaat, geeft je renschoenen, houdt je spaargeld veilig, ze geeft dat vervolgens uit aan healing items, en je kunt haar bellen als je haar mist. Je kunt je afvragen wat haar bezielt om haar kind de wijde wereld in te laten trekken, maar het staat als een paal boven water dat ze altijd voor je klaar staat als je haar nodig hebt.

Mom (Citizens of Earth)

Wat doe je als je zoon de grootste kluns ter wereld is, met een bord voor z'n kop ter grootte van een UFO? Juist, dan wijk je niet van z'n zijde en vecht je tegen demonstranten, wilde beren en aliens. Ook al zou de Vice President van de Wereld dat toch zo langzamerhand zelf moeten kunnen. Een van de vele speelbare personages uit die game, maar eentje die je gemakkelijk de gehele game in je party houdt. Ze geneest je met een knuffel en geeft vijanden een Time-Out. Met haar moederlijke advies geeft ze je zelfs hints over de game. Met zoveel talenten vraag je je af waarom zij niet in de schoenen van haar zoon staat.

Mama (Cooking Mama e.d.)

Mama is een sympathieke vrouw die je wonderlijke wereldgerechten laat bereiden. Ze is altijd positief en zelfs als je er een potje van bakt, blijft ze in je geloven. Ze vind het namelijk fantastisch om je van alles bij te leren. Naast dat ze een ware keukenprinces is, houdt ze ook van kamperen, knutselen en heeft ze groene vingers. Ze helpt je zelfs door de eerste moeilijke dagen van het ouderschap. Wat zeg je? Niet met de baby schudden? Ah.

Olga Gurlukovich (Metal Gear Solid 2)

Eveneens een tranentrekker, van het eerste baasgevecht in de game terwijl ze zwanger is tot het moment dat je er achterkomt dat haar dochter door de Patriots wordt gegijzeld. Een moeder die letterlijk over lijken van vrienden en familie gaat om haar dochter te beschermen. Ze moet zelfs moeder spelen voor Raiden, door vanuit de schaduwen ervoor te zorgen dat hij zijn missie tot een goed einde brengt. Alles om haar dochtertje Sunny terug te krijgen.

Mom (Animal Crossing)

We staan misschien wel op eigen benen, maar de nostalgische brieven die onze moeder met regelmaat stuurt, geven ons nieuwe energie om de torenhoge schuld bij Tom Nook af te betalen. Deze moeder is allesbehalve perfect, maar dat maakt haar zo menselijk. Ze gooit je kostbare collectie bij het vuil en ze twijfelt aan je keuze om bij dieren te gaan wonen. Maar ze helpt je ook herinneren dat je een doorzetter bent, zoals die ene keer dat je onderuit ging op het ijs en niet huilde. En ze laat je met liefde weten dat ze van die bevalling van 46 uur geen spijt heeft. Bedankt, mam. Teveel info.

Read this next