Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ModNation Racers

LittleFunRacer.

Recentelijk nog konden jullie trouwe fans verorberen hoe we een gloednieuwe Trackmania op het spoor waren gekomen. ModNation Racers wordt Sony’s volgende poging om een graantje mee te pikken van de UCC (User Created Content) trend.

In ModNation Racers ben je de stoere bestuurder van je eigen kart. Je snelt door de bochten, scheurt over snelheidsboosts, rijdt over de wapenkistjes en vliegt over de vele hellingen. Dit is geen makke game, er zit vaart achter en de actie is alomtegenwoordig.

United Front Games speelde duidelijk leentjebuur bij haar Britse collega’s in Guildford van Media Molecule. De game hanteert duidelijk dezelfde elementen die van LittleBigPlanet zo’n succes hebben gemaakt. Mooi zo dat de makers zoveel vertrouwen en steun plaatsen in de community, rekenen op UCC is nog steeds een risico dat afhangt van de inherente kwaliteit van het product. Wij allen zijn dus de rechters die gaan oordelen over het succes van deze titel.

Al van bij de lancering zijn er haast evenveel design- en modelementen te vinden dan de Griekse staat schulden telt. Je racer ontwerpen, je kart kiezen, designen, bestickeren, kleurtjes gebruiken, de juiste accesoires toevoegen…het leven van een designer is hard. Daarnaast kan je ook volledig je eigen parcours gaan samenstellen, maar goed…laat ons eerst naar de races zelf gaan.

Je speelt dus met acht personen die elk wel de eerste plaats betrachten. De competitie is hard en je rijdt haast constant tussen andere karts. Dankzij het betere bochtenwerk zal je plaatsen kunnen winnen, maar ga je even duidelijk veelvuldig de muur omhelzen. De snelheid waarmee de karts optrekken is hoog en remmen blijft voor sissies, wij proberen liever tegenstanders te gebruiken om af te remmen… Naast de snelle gameplay kan je ook regelmatig buiten het parcours vallen als je niet oplet. Een sprong of een bocht verkeerd nemen, een tegenstander die je komt hinderen of een raket die plots in je achtersteven ramt, het zorgt allemaal voor benarde situaties. Ook je concurrenten zijn hieraan onderhevig en dit leidt tot lekker snelle races met veel actie.

Doorheen de parcours vind je allerlei hulpmiddelen terug die je leven makkelijker kunnen maken, gaande van snelheidsboosts en complexe of zelfs bewegende binnenwegen tot wapenkratten en extra items. De races zijn redelijk dynamisch maar missen hier en daar nog een epische touch. Het verschil met de tracks uit Mario Kart bijvoorbeeld is dat deze elks een heel eigen stijl uitademden, de ghost valley, rainbow road, Bowser’s castle en Koopa Beach. In ModNation Racers lijken ze allemaal nog iets te veel op elkaar. Uiteraard kan je wel je eigen stijl gaan meegeven, maar de variatie in gameplay- of rijstijl is tot dusver beperkter gebleven.

De online community dan, ongetwijfeld het belangrijkste element van het spel, bestaat uit een gevarieerd aantal spelers, al dan niet creatief. Als speler kan je bijzonder snel interageren met hen en je kan in een oogopslag de meest populaire circuits, karts, racers zien en je wagen aan een ritje tegen hen.

De trailer voor ModNation Racers.

In de previewversie zaten er nog enkele twijfelachtige mindere eigenschappen zoals de lange laadtijden en de gigantische impact van wapens waardoor je in geen tijd meerdere plaatsen kan verliezen. Dit is helaas niet meer verbeterd. De lange laadtijden voor het starten van een race verstoren het pick up and play gehalte dat we kenden van Trackmania. Ook de wapens hebben nog steeds een gigantische impact, meer dan je zelf wenst. Het is mogelijk om wapens te blokken door je nitro boost om te zetten in een schild, maar dit is niet steeds evident. Traag maar zeker leer je hoe lang het duurt vooraleer bepaalde wapens hun doel raken.

ModNation Racers is een goede game, eentje waaraan je fun kan beleven. Je moet echter ook goed beseffen wat deze niet is. De race-ervaring is net iets te basic…je kan wel verbeteren, maar er zijn geen hopen trucs om echt te beheersen. Het modding-gehalte is zeker in orde en bijzonder flexibel, met slechts één grote bemerking. Al die kleine details merk je echt niet als je op je kart voorbij je gemodde concurrenten zoeft. Ten laatste moet je ook goed beseffen dat ondanks de wapens en de arcade feel dit geen Mario Kart is. Ben je echter op zoek naar een leuk alternatief voor Trackmania met minder precisie en druk op de klok, maar wel meer coole karts en wapens dan is deze titel voor jou bedoeld. De huidige community maakt er alvast een leuke boel van.

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als
Over de auteur
Michaël Desloover avatar

Michaël Desloover

Senior Editor

Reacties