Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

MLB The Show 16 review - Slaat 'm het park uit

Slaat 'm het park uit.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Met een schitterende presentatie en een constante stroom aan beloningen is MLB The Show 16 een gevarieerde en verslavende honkbalgame.

Een vervolg op een succesvolle sportgame is voorspelbaar, zo leert de ervaring. Sony kent het succes van de MLB The Show-reeks en heeft in voorgaande jaren weinig gedaan om de game extra te promoten. Maar dit jaar is het anders, met een zwik aan kersverse modi die je nieuwe mogelijkheden geven om Amerika's favoriete tijdverdrijf te spelen. Scoort Sony daarmee een homerun, of slaat het de bal mis?

Road to the Show draait dit jaar volledig rond jou in de schijnwerpers te laten staan. In die singleplayer-modus speel je de gehele carrière van jouw zelfgemaakte honkballer. Van je keuring tijdens de evaluatiedagen tot jouw entree in de Major Leagues en daar voorbij. Dit jaar train je je speler en ontgrendel je perks, die de game extra diepgang geven. Ze komen namelijk in twee vormen: sommige activeren automatisch en andere activeer je op het moment suprême. De perks laten je bijvoorbeeld op het nippertje een bal vangen of maken het makkelijker om de bal te raken. Daardoor kun je legendarische acties uit voeren, die je de held van de match maken.

Maar die heldendaden zijn duur betaald. Om de perks te activeren, heb je namelijk ShowTime nodig. Dat is een soort bullettime. De ShowTime-meter loopt rap leeg, zeker als je een aantal passieve perks mee de wedstrijd in neemt. Dat zorgt ervoor dat je goed moet nadenken over je extra krachten en dat je ze alleen gebruikt wanneer de nood hoog is. Dat resulteert in een extra tactische laag die voor spectaculaire resultaten zorgt. Road to the Show draait om jouw succes en behoudt een goede balans tussen het superheldengevoel en bekwaam spelen.

Buiten Road to the Show ben je aan de harde realiteit overgeleverd. Geen ShowTime of perks, maar puur honkbal. In Diamond Dynasty bouw je een honkbalteam met Topps-honkbalkaarten. Net als vorig jaar kun je je met dit team off- en online tegen de rest meten. De modus is dit jaar opgewaardeerd met twee nieuwe speltypes : Battle Royale en Conquest. Die voegen elk een nieuwe manier toe om met jouw Dream Team te spelen, met wisselende resultaten.

Battle Royale is een double elimination-toernooi, met matches van slechts drie innings in plaats van de traditionele negen. Je moet in-game geld betalen om aan dit multiplayer-toernooi mee te doen, maar je komt er ook gegarandeerd uit met een prijs. Door de kortere speeltijd vlieg je door de modus heen en blijft elke match fris. Conquest slaat op dat vlak een modderfiguur. De singleplayer-modus bevat ook matches van drie innings, maar tussendoor speel je een soort landje-pik door op de landkaart van Amerika je fanbase te laten groeien. Je plaatst fans in een gebied en valt andermans territoria aan. De winnaar krijgt het territorium en een zwik fans. Het is een leuk idee op papier, maar door de ongeïnspireerde presentatie en de te korte matches is de modus verwaarloosbaar.

Je blijft echter naar alle modi in de game terugkomen, door de constante stroom aan beloningen die je krijgt. Start je de game op, dan krijg je een honkbalkaart die als een speler of een stuk uitrusting in te zetten is. Negen dagen achter elkaar inloggen betekent een grotere bonus. Tijdens Road to the Show krijg je trainingspunten voor alles wat je doet en in Diamond Dynasty krijg je experience als je doet wat je teamcaptain je vraagt. Die constante toevoer aan positieve feedback maakt MLB The Show tot een verslavende game. Net als in voorgaande jaren speelt het honkballen ook intuïtief en eenvoudig weg, zodat zowel veteranen als beginners gemakkelijk aan de slag kunnen. Dat komt mede door de eenvoudige besturing en UI.

De nieuwe toevoegingen maken echter geen goede eerste indruk. Dat komt door de manier waarop ze voor het eerst aan je gepresenteerd worden. Terwijl je tijdens de installatie van de game een oefenpotje speelt, ratelt de commentator alle nieuwe modi en functies af. Door de overweldigende hoeveelheid vernieuwingen en de snelheid waarmee ze passeren, wordt de uitleg al snel niets meer dan ruis. De modi worden echter nogmaals uitgelegd als je ze voor het eerst in het hoofdmenu selecteert.

Qua presentatie is MLB The Show 16 gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De interface tijdens de wedstrijden is een stuk eleganter. Een blauwe cirkel rondom de knoppen vervangt de lange meters en balken. De renners op het veld worden op de minimap aangegeven met de snelheid van de honkballer. Daardoor kun je beter inschatten of je een sprint naar het volgende honk kunt wagen. Ook de graphics, animaties en het commentaar hebben een upgrade gekregen, waardoor de game steeds meer op een echte TV-uitzending lijkt. Alleen de zelfgemaakte spelers lijken te veel op elkaar, aangezien je maar weinig van het basismodel kunt afwijken. Er zit weinig variatie in de vormen van het gezicht en vooral door de ogen lijken ze allemaal broers van elkaar.

De online multiplayer veroorzaakt door de lag tijdens de wedstrijden wel wat stekeligheden. Vlak na een slag op de bal stopt de game een halve seconde, alsof het traject van de bal berekend moet worden. Dat valt echter nog te overzien, want het beïnvloedt jouw timing niet. Bij het pitchen gaat het wel fout. Voor een gerichte pitch moet je op timing rekenen, en bij lag weigert de game de bal te gooien. In sommige gevallen gaat de bal pas na vijf pogingen richting de slagman. Aangezien er geen serverinstellingen zijn voor het aangeven van je regio of een minimale verbindingssterkte, ben je bij elke wedstrijd aan het lot overgeleverd.

Die lag tijdens online multiplayer is frustrerend en ook de Conquest modus is een misstap. Maar toch is MLB The Show 16 het perfecte voorbeeld van hoe een sportgame kan groeien. Niet alleen door op te poetsen, maar ook door uitgedachte nieuwe ideeën te introduceren. De modi zijn toegankelijk en diepgaand, en door de constante stroom aan beloningen kun je je gemakkelijk uren in de game verliezen. MLB The Show 16 steelt de show met een indrukwekkende slag over de hekken van het stadion.

MLB The Show 16 is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 3 en de PlayStation 4.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties