Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mirror's Edge Catalyst - Release date, gameplay, trailer, collector's edition

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Fans smachten al jarenlang naar een vervolg op de culthit Mirror's Edge. Acht jaar later gaat die wens in vervulling. Niet met een vervolg, maar met een reboot. De release van Mirror's Edge Catalyst stond oorspronkelijk voor februari 2016 gepland, maar die is inmiddels met een paar maanden achteruitgeschoven. Die extra maanden moeten ontwikkelaar DICE genoeg tijd geven om een in hun eigen woorden "entertainende, indrukwekkende en memorabele game" af te leveren. Hieronder vind je een overzicht van alles wat je over de game moet weten.

Setting

Mirror's Edge Catalyst is net zoals zijn voorganger een actievolle parkourgame waarin je met Faith aan de slag gaat. Deze keer speelt het verhaal zich in de City of Glass af, een klinisch vormgegeven stad met een verschrikkelijk geheim. In tegenstelling tot de lineaire stad uit de originele Mirror's Edge is de City of Glass een meer open wereld waarin je zelf je routes uitstippelt. DICE is overigens voorzichtig met de term 'open world' en spreekt zelf liever over 'free-roaming'.

Van de hoogste daken tot in de donkerste ondergrondse tunnels; de gehele omgeving verken je vanuit eerstepersoonsperspectief. Er is hard gewerkt om de City of Glass levendig te maken. Naast gewone burgers kom je ook drones, vogels en reclameborden tegen. Daarnaast kun je de stad ook 's nachts of in de regen verkennen.

Je vindt je weg in de City of Glass aan de hand van kleuren. Die zorgen voor een iconische look en helpen je om vlot van A naar B te komen. Een tip van de makers is dat je vooral verticaal moet denken. Er zijn veel routes waar je kunt klimmen en veilig kunt vallen, in plaats van er helemaal omheen te lopen. Er zijn in Mirror's Edge Catalyst ook heel wat geheime routes te ontdekken. Om je met dit alles te helpen, beschik je over een handige kaart.

Tussen het vlot voortbewegen in de stad door moet je ook geregeld je vechttechnieken uit de kast halen en verschillende opdrachten uitvoeren. Die opdrachten bestaan uit races of het hacken van billboards. Een ander voorbeeld van een opdracht is tijdens één run een bepaald aantal tegenstanders uitschakelen. Dat moet je zonder wapens doen, want je kunt geen geweren oprapen. Bovendien vereisen de verschillende vijanden ook een andere aanpak. Het is vooralsnog afwachten hoe dat gaat uitpakken.

Gameplay

Je gebruikt naast de bewegingstoetsen slechts twee knoppen om Faith te besturen. Met de ene spring je, beklim je regenpijpen en slinger je via objecten van dak naar dak. De andere knop dient dan weer voor de lage acties zoals onder obstakels door duiken en een koprol maken bij het landen.Timing is daarbij cruciaal. Als je op de juiste momenten de juiste knop gebruikt, geraak je in een flow. Daardoor maak je meer snelheid en spring je verder. Een goede timing is ook essentieel om aanvallen af te slaan en vijanden uit te schakelen.

Wanneer Faith bijna het loodje legt, krijg je gedurende een tweetal seconden een slow motion effect om haar uit die fatale situatie te halen. Het ziet er niet alleen gelikt uit, maar het is vooral handig wanneer vijanden je aanvallen of kogels op je afvliegen. Volgens lead gameplay designer Rickard Antroia geeft het plotse verschil in de spelsnelheid je ook "een mentale tik, omdat je opeens je karakter dient te besturen op een snelheid die je niet gewend bent".

Om de bewegingen er zo natuurlijk mogelijk te laten uitzien, heeft DICE veel motion capturing gebruikt. Er is daar wel nog heel wat aan gesleuteld, want de natuurlijke bewegingen zijn te langzaam om in de game te gebruiken. Een andere uitdaging is de camera view. Je bent voortdurend in beweging, waardoor misselijkheid om de hoek komt loeren. De camera wordt steeds aangepast om dat te vermijden, maar tegelijkertijd moet het er wel allemaal dynamisch uitzien.

Verhaal en comic

Faiths verhaal gaat hoofdzakelijk over haar gevecht tegen de politie en bewakingsfirma KrugerSec. Maar Mirror's Edge Catalyst is ook een zeer persoonlijk verhaal. Het komt erop neer dat Faith niet enkel de stad probeert te redden, maar ook zichzelf. In de eerste cut-scene zie je dat Faith uit een jeugdinstelling wordt vrijgelaten. Daar probeerden ze haar de voorbije twee jaar tot een gezagsgetrouwe burger te hervormen.

Faith is min of meer opgegroeid in de burgerrechtenbeweging van haar ouders Martin en Erika Connors. Zij pleitten met vreedzame protesten voor betere arbeidsomstandigheden. Tot het op een dag helemaal fout ging. Tijdens een protest braken er grote rellen uit waarbij duizenden mensen gewond raakten en er zelfs honderden doden vielen. Onder hen ook Faiths ouders. Faith zelf kon ontsnappen dankzij Noah, een vriend van Faiths ouders die zich vanaf dan over haar ontfermt.

De comic 'Exordium' is een aanrader voor wie volledig met het verhaal mee wil zijn. Exordium is gemaakt door de ontwikkelaars van Mirror's Edge Catalyst en vertelt het verhaal over hoe Faith in de jeugdinstelling is terechtgekomen. De comic is beschikbaar voor pc, Android en iOS.

Het is echter niet noodzakelijk om Exordium te lezen om het verhaal van Mirror's Edge Catalyst te begrijpen. Maar je leert wel alvast personages kennen die ook in de game aanwezig gaan zijn, zoals Dogen. Hij loopt nogal hoog op met zichzelf en hoort zichzelf graag praten. De relatie tussen Dogen en Faith is interessant. Hij geeft namelijk veel om haar, ook al wil hij dat eigenlijk niet.

Releasedatum en Collector's Edition

De releasedatum van Mirror's Edge Catalyst stond oorspronkelijk voor februari 2016 gepland, maar ligt nu op 24 mei 2016. Op die dag lanceert de game voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Naast de gewone versie is er ook een gelimiteerde Mirror's Edge Catalyst Collector's Edition verkrijgbaar. De inhoud van deze editie is als volgt:

  • Game
  • 35 centimeter groot beeldje met een jonge en volwassen Faith
  • Exclusief steelbook
  • Exclusieve lithografie
  • Set van tien stukken concept art
  • Tijdelijke logo tatoeage
  • Tijdelijke Faith arm tatoeage
  • Verzameldoos

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Mirror's Edge 2

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Kurt Brunenberg avatar

Kurt Brunenberg

Redacteur

Kurt is al vanaf de vroege jaren 90 bezig met gamen. Alles is begonnen met Super Mario Bros op de NES. Speelt sindsdien nog altijd graag platformers maar is ook vaak bezig met racegames, voetbalgames en tycoons.

Reacties