Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mirror's Edge Catalyst is bezig aan een goed parcours

Hands-on met de gesloten bèta.

Na in 2008 een goede indruk achtergelaten te hebben, maakt de pittige dame Faith binnenkort haar rentree. DICE kwam onlangs nog met het nieuws dat de releasedatum van Mirror's Edge Catalyst voor de tweede maal is uitgesteld. Nu is het dus wachten tot 9 juni alvorens je met de langverwachte reboot aan de slag kunt. De recente gesloten bèta licht echter een tipje van de sluier en onthult het nodige wat je in de definitieve game kunt verwachten.

De bèta begint met een kort filmpje waarin Faith onder strikte voorwaarden uit een gesloten kamp van KrugerSec wordt vrijgelaten. Dat bedrijf heeft in de City of Glass de macht in handen. Om je doen en laten te kunnen volgen, heeft het bedrijf je aan de gridlink gekoppeld. Eenmaal buiten word je door Icarus opgewacht. Hij is een collega-runner en koppelt je van de gridlink los, waardoor de jacht op jou meteen weer wordt geopend. Hij geeft je ook een beatlink: een soort slimme lens waardoor je allerlei informatie op het scherm ziet verschijnen.

Cover image for YouTube videoMirror's Edge Catalyst Developer Diary – Gameplay

Een van de voordelen van de beatlink is dat je kunt kiezen om een virtuele schim je de weg te wijzen. Op die manier kom je gemakkelijk op de gewenste bestemming. Je kunt het ook uitlaten en je eigen weg kiezen. Geen vooropgelegde lineaire routes meer zoals bij zijn voorganger, want in Catalyst staat vrijheid voorop. Je kunt zelf uit een aantal missies kiezen welke je eerst wilt doen. Of je kunt gewoon wat rondhangen in de open wereld en op zoek gaan naar de talrijk aanwezige collectables.

Die collectables bestaan uit gridleaks, surveillance-opnames, documenten, geheime tassen en elektronische onderdelen. Daarnaast zijn er nog zijmissies waarin je snel iets van A naar B brengt, of controle chips uit een relaiskast steelt, waardoor KrugerSec weer wat meer controle over de stad verliest. Er is nu ook een sociale toevoeging in de game. De tijden van je speedruns kun je met die van andere gamers vergelijken. Zelf timetrials maken en je vrienden daarvoor uitdagen behoort ook tot de mogelijkheden.

Een andere grote verandering is dat je skills kunt vrijspelen door punten in de game te verdienen. De skills zijn in drie categorieën onderverdeeld, namelijk movement, combat en gear. Dat betekent wel dat je in het begin nog niet zo veel mogelijkheden als in de eerste Mirror's Edge hebt. Het breken van een val met een koprol en het optrekken van de voeten moet je immers nog vrijspelen. Uiteindelijk worden de mogelijkheden groter dan in het origineel. Bij gear kun je bijvoorbeeld de beatlink verbeteren waardoor je meer dingen op de map te zien krijgt.

Nog een nieuwtje in de gameplay is de flow meter. Als je vlot door de stad loopt en springt, dan vult je flow meter zich. Als die vol is, kun je net iets sneller lopen en wat verder springen. Dat is soms essentieel om een bepaalde gap te halen. Maak je ergens een foutje of een hapering dan verbreek je de flow volledig. Timing is dan ook uiterst belangrijk. Als je een sprong tussen twee daken niet haalt, dan stort je onverbiddelijk op het asfalt neer.

Het uiterlijk van de City of Glass doet erg aan de stad uit de eerste game denken. De felgekleurde accenten die opvallen in de voor de rest grotendeels witte stad dompelen je meteen weer onder in de sfeer van de originele Mirror's Edge. Grote reclameborden met al dan niet bewegende beelden vullen de stad wat meer op. Ook de lichten die hier en daar in de gebouwen branden, geven de City of Glass een meer bewoonde indruk.

De bèta heeft je dus al even van de nieuwe mogelijkheden van Mirror's Edge Catalyst laten proeven. Vooral de open wereld moet een toegevoegde waarde opleveren. In vergelijking met de eerste Mirror's Edge-game verlopen de parcourbewegingen van Faith een stuk vloeiender en het is uitkijken naar welke skills je nog allemaal kunt vrijspelen. Er is ook gesleuteld aan het vechten, maar door de eenvoudige vijanden in de bèta word je nog niet echt op proef gesteld. Het is vooralsnog afwachten hoe dat in de volledige game allemaal gaat uitpakken, maar er zijn alvast voldoende nieuwe elementen die je naar de komende release doen uitkijken.

Mirror's Edge Catalyst is vanaf 9 juni verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Mirror's Edge 2

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Kurt Brunenberg avatar

Kurt Brunenberg

Redacteur

Kurt is al vanaf de vroege jaren 90 bezig met gamen. Alles is begonnen met Super Mario Bros op de NES. Speelt sindsdien nog altijd graag platformers maar is ook vaak bezig met racegames, voetbalgames en tycoons.

Reacties