Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Minecraft: Story Mode - Episode 4: A Block and a Hard Place review

Moeilijk navigeren.

De vierde episode leunt vooral op de zwakste elementen van de reeks, waardoor het geheel steeds verder in de middenmoot wegzakt.

Waar The Last Place You Look nog hoogte- en dieptepunten had, stort Telltale zich voor Minecraft: Story Mode - Episode 4: A Block and a Hard Place resoluut op de dieptepunten. Alleen het verhaal springt er met kop en schouder bovenuit. The Order of the Stone is eindelijk compleet. Onze helden slaan de handen ineen om een nieuw plan te bedenken waarmee de Wither Storm definitief te verslaan is. Je voelt dat het verhaal zo naar een climax opbouwt. Elk ander element van deze episode stelt echter teleur.

Inmiddels heb je met alle personages kennisgemaakt. Daardoor leef je met de ontwikkelingen mee die hier plaats vinden. Je voelt je nog meer in vorige episodes betrokken bij het verdere verloop. Telltale durft ook risico's te nemen door dramatische gebeurtenissen toe te voegen. Een groot maar uiteindelijk geslaagd risico in een game die voornamelijk op kinderen gericht is. Door de goede uitwerking van het verhaal weet Minecraft: Story Mode hier af en toe een heus gevoel van angst op te roepen. Komt alles wel goed met je favoriete personage?

De gebrekkige besturing doet echter die goede prestatie van het verhaal bijna helemaal teniet. Je bent namelijk de gehele episode bezig met rondlopen en puzzelen. Dat is veruit het zwakste element van de game, omdat de besturing zo slecht is uitgewerkt. Dat was een groot struikelblok in de vorige episode, en steekt ook nu weer de kop op. Zo verspringt de camera constant, waardoor elementen uit het decor vaak je zicht belemmeren. Door ongelukkig gekozen hoeken heb je soms de grootste moeite om een voorwerp aan te klikken.

Daarbij komt kijken dat de puzzelstukken zelf eenvoudig zijn. Op zich is dat gezien de doelgroep logisch, maar het neemt iedere vorm van uitdaging weg. Er zit dus meer uitdaging in het rondlopen door de gebrekkige besturing dan in het puzzelen zelf. Daarnaast zitten er een aantal lange puzzelstukken in de game die het tempo breken. Zo is er een groot doolhof waar je, je raadt het al, een weg doorheen moet zoeken. Een gebrek aan uitdaging gecombineerd met de lengte van die opdracht maakt dit een saaie aangelegenheid.

Ook het gebrek aan variatie zorgt dat het geheel al snel repetitief wordt. In de vorige episodes waren er verschillende soorten gameplay om je aandacht te blijven prikkelen, maar hier domineren puzzelen en navigeren veruit. Het enige wat de sleur uiteindelijk een beetje doorbreekt, is de extra aandacht voor het craften. Zo ben je regelmatig bezig met het maken van voorwerpen, zoals wapens of schakelaars, wat die typische Minecraft-sfeer oproept.

In vorige episodes had humor een prominente rol om het geheel luchtig en vermakelijk te houden. Maar in deze episode is het meer naar de achtergrond gedrukt. Een enkel vermakelijk stukje in de bibliotheek doet je beseffen dat de game op z'n best is met wat humor. Jesse komt het boek "Zombies and Pigs: An Intimate Story" tegen. Wijselijk zet hij het boek terug met de opmerking: "Volgens mij zit ik in het verkeerde gedeelte van de bibliotheek." De humor is juist één van de sterkste punten van Minecraft: Story Mode en wordt in deze episode heel hard gemist.

Het einde komt dan weer als een complete verrassing. Niet door de gebeurtenissen, maar wel door de goede uitwerking. Het vormt het hoogtepunt van Minecraft: Story Mode tot nu toe en staat in schril contract met de lage kwaliteit van wat er in deze episode voorafging. Actie, spanning en drama zijn zo goed in elkaar verweven dat je op het puntje van je stoel zit. Het is een geweldig slotstuk dat je zinderend naar meer stukken van dit niveau doet verlangen.

Minecraft: Story Mode heeft veel potentieel, maar Telltale weet dat niet steeds te verwezenlijken. Net zoals episode 3 roept episode 4 gemengde gevoelens op. Een geweldig einde en een veelbelovende ontwikkeling van het verhaal kunnen de ronduit zwakke puzzels en besturing niet goedmaken. De gehele serie zakt dan ook steeds verder in de middenmoot weg. Episode 5 zal bepalen of Minecraft: Story Mode zich weet te herpakken of niet.

Minecraft: Story Mode - Episode 4: A Block and a Hard Place is nu beschikbaar op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Wii U, Mac, Android-apparaten en iOS-apparaten.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Minecraft: Story Mode

Android, iOS, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii U, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.

Reacties