Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Minecraft Dungeons Runes: waar je Rune locaties vindt en wat de Runes vrijspelen

Zo los je het laatste mysterie op.

Minecraft Dungeons Runes zijn misschien wel de grootste mysterie die je in de game tegenkomt.

Beschikbaar als optionele post-game quest, waarbij je op zoek moet gaan naar de locaties van de Runes om zo een laatste geheim te ontsluiten.

Deze pagina legt uit waar je de Rune locaties vindt en wat Runes in Minecraft Dungeons vrijspelen.

Op deze pagina:

Op zoek naar meer advies? Onze Minecraft Dungeons gids met tips kan helpen!

Runes in Minecraft Dungeons uitgelegd

Zodra je Minecraft Dungeons op Default difficulty hebt uitgespeeld - na het verslaan van de Arch-Illager - kom je terug in de Camp area.

Daar kun je nu een nieuw gebied bezoeken. Als je naar het noordwestelijke deel van je kamp gaat, krijg je de mogelijkheid om de nieuwe veerkussen in het zuidoosten te gebruiken. Ga nu naar het zuiden en vervolgens naar het westen - in de richting van het kamp. Nu sta je aan de andere kant van de hangbrug, een locatie die je mogelijk de hele game lang al in de gaten hield.

Gooi de schakelaar om, om zo de brug te laten zakken. Dan kun je er in de toekomst gewoon te voet overheen. Daar zijn we hier natuurlijk niet echt voor, want naast de schakelaar is hier ook de ingang naar de kapel.

Binnen is een grote gang met aan het eind een portaal met de prompt 'Place Runes'. Hierdoor zal een van de panelen aan de muur oplichten.

Tijdens je eerste bezoek, zal maar een Rune oplichten. Zodoende weet je dat je een Rune in bezit hebt. Die krijg je automatisch als je het verhaal voltooid hebt en de kapel bereikt.

Om de rest van de Runes te vinden, moet je in de acht hoofdlevels een geheim gebied vinden. Die Runes komen alleen tevoorschijn als je de Arch-Illager verslagen hebt, dus kijk er niet raar van op dat je ze niet eerder tegenkomt.

Hoewel de locaties van de Runes goed verborgen zijn, zijn er enkele handige dingen die je moet weten om ze makkelijker te vinden:

  • Ieder level is procedureel gegenereerd - iedere keer is de route dus anders - maar grote brokken van het level zal iedere keer hetzelfde zijn, waardoor je de locaties van de Runes in het level makkelijker kunt vinden. Waaronder de algemene oriëntatie en tot wanneer ze tussen de andere doelen verschijnen.
  • Iedere locatie vereist dat je een verborgen schakelaar vindt om over te halen, waardoor een deuropening naar de Rune wordt onthuld.
  • Zodra je het spel uitgespeeld hebt, verschijnen er Runes op iedere moeilijkheidsgraad - zelfs de Default difficulty die je zojuist hebt voltooid. Dat betekent dat als je er de voorkeur aan geeft om ieder level op de makkelijkste moeilijkheidsgraad te doorlopen om naar de Runes te gaan, dat dat gewoon kan. (We raden je aan om voor 0,7x moeilijkheidsgraad te gaan, wat makkelijk genoeg is, maar dat je toch nog wat XP krijgt.)
  • Nadat je de Rune hebt gevonden, kun je het level verlaten door te pauzeren en terug te gaan naar het kamp. Het is namelijk niet verplicht om verder te gaan en het level af te maken. Dat is vooral handig omdat sommige locaties van Runes dicht bij het beginpunt zijn.
  • Iedere Rune-vorm is toegewezen aan een specifiek level, zodat je zelf kunt achterhalen of je er een of twee mist.

Met de uitleg uit de weg, hier zijn alle locaties van de Runes in Minecraft Dungeons in de volgorde waarin ze in de kapel verschijnen, van links naar rechts, bovenste rij en dan onderaan:

Creeper Woods Rune locatie in Minecraft Dungeons

Als je aan het eind van het level alle dorpelingen hebt gered, ga je naar het zuidwesten van dat dorp om een gebruikelijke steenformatie in de grond te vinden.

Er is net naar het noorden een schakelaar, die je kunt activeren om zo de formatie te openen.

Reis door dat ondergrondse hol om de locatie van de Rune te vinden.

Pumpkin Pastures Rune locatie in Minecraft Dungeons

De locatie van de Rune is makkelijk te missen. In het eerste bebouwde dorpachtige gebied dat je tegenkomt, moet je het noordwesten verkennen tot je een verhoogde doorgang vindt die nergens heengaat. Halverwege vind je een stapel kratten.

Afhankelijk van hoe het level gegenereerd is, kan dat op een klif zijn weggestopt. Dus kijk op de kaart om de doorgang naar het noordoosten te vinden.

Als je het gevonden hebt, moet je de kratten inspecteren om zo de schakelaar te vinden.

Daardoor komt er aan het eind een deur tevoorschijn, die naar de locatie van de Pumpkin Pastures Rune gaat.

Soggy Swamp Rune locatie in Minecraft Dungeons

Nadat je de Cauldron-baas verslagen hebt en de poort naar het eind van het level geopend hebt, moet je naar het noordwesten van dat kleine gebied gaan en een steunpilaar vinden.

De schakelaar zit op de grond en zal een deur tevoorschijn halen, waardoor je toegang tot de locatie van de Rune krijgt.

Redstone Mines Rune locatie in Minecraft Dungeons

In dat level moet je een aantal bewoners bevrijden. Tijdens de tweede set (waarbij je in totaal zes bewoners moet vinden), moet je in het westen van het gebied zoeken. Daar zit een mijnkarrenbaan richting de noordelijke muur.

Er zit een schakelaar naast de muur verstopt.

Activeer de schakelaar en ga door de doorgang naar de locatie van de Rune.

Fiery Forge Rune locatie in Minecraft Dungeons

De locatie van de Rune is vrij dichtbij het beginpunt. Reis door het begingebied totdat je een deuropening vindt, wat uiteindelijk de enige weg is. Die brengt je naar een reeks trappen met een vernietigende Redstone Golem aan de linkerkant.

Ga naar de noordwestelijke hoek. Daar vind je de schakelaar.

Haal de schakelaar om en ga door de deur naar de locatie van de Rune.

Cacti Canyon Rune locatie in Minecraft Dungeons

Op ongeveer twee derde van het level is een omheind gebied aan de zuidwestkant waar je een hinderlaag van de Arch-Illager moet overleven en vervolgens de sleutel moet pakken van achter de poort die opengaat.

Aan de linkerkant, buiten de poort is een verborgen schakelaar, die verschijnt als je eroverheen loopt.

Door de schakelaar te activeren, opent een deur waar de sleutel is. Zodoende openbaart zich de locatie van de Rune.

Meer Minecraft Dungeons tips
Ben je op zoek naar meer informatie over Minecraft Dungeons? Lees dan onze Minecraft Dungeons gids en tips. Daarin vind je meer algemene informatie over cross-platform en de achievements. Ook vind je daar strategieën voor Enderman en The Nameless One. Succes met je avontuur in Minecraft Dungeons!

Desert Temple Rune locatie in Minecraft Dungeons

Speel het level totdat je de opdracht krijgt om een gouden sleutel te vinden. Die brengt je naar een aantal kamers in het zuidoosten.

Ga naar het noorden van de kamer waar de sleutel is, daar vind je een schakelaar tegen de achterste muur.

Haal de schakelaar over en ga door de deur die de locatie van de volgende Rune toont.

Highblock Halls Rune locatie in Minecraft Dungeons

Op ongeveer een derde van het level kom je een dorp tegen, die je de keuze geeft om twee routes naar het kasteel te nemen om zo het banket te verstoren - de weg in het noordwesten en een verstopte put, die je naar het noordoosten brengt.

Vanaf die put moet je een aantal tredes van de noordelijke rand beklimmen en naar de bovenhoek gaan. Daar vind je een schakelaar die je kunt activeren.

Hierdoor komt een deur tevoorschijn die naar de locatie van de Highblock Walls Rune gaat.

Obsidian Pinnacle Rune locatie in Minecraft Dungeons

Ongeveer op een derde van de weg door het level ga je bij het kasteel naar binnen. Ga door totdat er een banketzaal is die zich uitstrekt naar het noordwesten.

Aan het eind van die hal is een boekenkast, die een verstopte schakelaar bevat.

Haal die over om het geheime gebied tevoorschijn te halen.

In tegenstelling tot de locaties van andere Runes, bevindt deze Rune zich binnen hetzelfde level - en ook twee kisten die je kunt openen voor waardevolle loot.

Wat spelen Runes vrij in Minecraft Dungeons?

Hier lees je wat de Runes in Minecraft Dungeons vrijspelen. Houd rekening met spoilers als je het liever zelf wil ontdekken.

Zodra je iedere Rune in de levels hebt gevonden, moet je weer terug naar de kapel in het kamp gaan en de Runes bij het portaal plaatsen. Daar komt dan een nieuwe doorgang tevoorschijn.

Hierbinnen vind je een rol met een 'nieuwe locatie', evenals twee kisten met loot.

De nieuwe locatie in kwestie heet ??? en komt in de linkerbovenhoek van de map tevoorschijn, net boven Creepy Woods en Creepy Crypt.

Het ??? level is een level met een koeienthema. Daar vind je Mooshrooms, een unieke vijand die je ook in de originele Minecraft tegenkomt. Het is een homage aan Diablo 2 en diens geheime koeienlevel. Iets dat later ook aan Diablo 3 werd toegevoegd.

Er is zelfs een speciale eindbaas genaamd Mooshroom Monstrosity. Voor de rest krijg je geen speciale beloning voor het voltooien van het level - dus je moet het vooral als een leuke Easter Egg zien.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties