Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Miitomo leert je je vrienden beter kennen

Hands-on met Nintendo's eerste app.

Sinds de lancering van de Wii in 2006 zijn er wereldwijd al meer dan 200 miljoen Mii's gemaakt. De cartooneske avatars zijn onlosmakelijk verbonden met Nintendo's consoles en handhelds. Het spreekt dus voor zich dat de ontwikkelaar de Mii's ook op zijn smartphone- en tablet-avontuur meeneemt. Nintendo's eerste smartphone-app Miitomo lanceert op 17 maart in Japan.

In de striktste zin van het woord kun je Miitomo een social media platform noemen. Maar Nintendo gaat niet de strijd aan met Facebook of Twitter. Waar de bestaande platforms de nadruk leggen op wat je kat doet of wat je aan het eten bent, wil Miitomo de band met je vrienden verdiepen. Dat doe je door vragen over jezelf te beantwoorden.

Dat zijn standaardvragen zoals "Wat is je favoriete gerecht?" of "Wat heb je afgelopen weekend gedaan?", maar ook persoonlijkere vragen als "Kun je leven met een lange-afstandsrelatie?" of "Wat zijn jouw ideale omstandigheden voor een eerste zoen?". Alleen je vrienden kunnen je antwoorden lezen en er op reageren. Weet je even geen antwoord, dan sla je de vraag over om die later alsnog te beantwoorden.

Overigens hoef je niet alleen je eigen Mii op de foto te zetten. Je kunt ook de Mii's van je vrienden toevoegen en plaatsen zoals je wilt. De schaal, positie en rotatie van de Mii's bepaal je zelf. Vervolgens kies je een achtergrond en objecten zoals tekstballonnen of vuurballen, en sla je de foto op. Die plaats je dan als reactie op een post in Miitomo. Daarnaast kun je de foto ook naar een van je andere social media-kanalen exporteren.

De gehele sociale interactie gaat via je Mii, die je in de app kunt ontwerpen. Net als in Tomodachi Life, het vorige project van het Miitomo-team, geef je je Mii een stem. Je Mii spreekt je berichten uit en reageert ook op speciale woorden. Zo verandert het woord 'hond' je Mii in een hond en regent het munten als je over geld spreekt. Over munten gesproken, door vragen te beantwoorden en je vrienden te bezoeken, verdien je virtuele munten. Die kun je overigens ook via microtransacties aanschaffen. Met die munten koop je outfits voor je Mii, van een net pak tot een hotdogkostuum.

De outfits worden constant gerouleerd in de winkel, waardoor je dagelijks een nieuw aanbod aan kleding vindt. Je moet er dus snel bij zijn als je iets wilt hebben, maar er zijn ook eenvoudigere manieren om aan die gewilde virtuele stukken stof te komen. Je kunt je Mii namelijk in een foto laten poseren en die vervolgens als reactie plaatsen. Je vrienden kunnen dan de outfit kopen die je Mii in die foto aanheeft, ook al is die op dat moment niet beschikbaar in de winkel.

Wie echt wil uitblinken, kan unieke outfits kopen met platina My Nintendo-munten. Die verdien je door dagelijkse missies te voltooien. Daarvoor moet je de app wel verbinden met je account op de nieuwe My Nintendo-dienst. In de minigame Mii Drop kun je voor 500 normale munten per beurt proberen om een exclusieve outfit te winnen.

Het is duidelijk dat Nintendo met zijn eerste smartphone-app origineel uit de hoek komt. Het is verfrissend om te zien dat de ontwikkelaar ook hier zijn eigen ding wil doen, in plaats van na te apen wat er al bestaat. Miitomo is eenvoudig in het gebruik en bovendien erg verslavend, want je wilt weten welke ludieke antwoorden je vrienden op de meest uiteenlopende vragen geven. Je ziet je vrienden eens in een ander daglicht en de app lokt gesprekken uit die je anders nooit zou hebben. Als Miitomo de maatstaf wordt voor Nintendo's intrede in de smartphone-markt, ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Getagged als

Over de auteur

Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties