Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Microsoft vermindert restricties Xbox One

Check in elke 24u, blokkeren gebruikte games, en meer laten vallen.

Microsoft heeft een aantal restricties verwijderd van de Xbox One, waaronder DRM tegen tweedehands spellen en de online check-in elke 24 uur.

De ommerkeer in Microsofts standpunt is een welkome. Twee weken geleden leek de Xbox One voornamelijk de belangen van speluitgevers te behartigen door de consument tot veel rompslomp te verplichten. Afgelopen nacht kondigde Don Mattrick (president Interactive Entertainment Business van Microsoft) officieel een nieuw beleid aan voor haar Xbox One:

  • Geen verplichte internetverbinding voor offline spellen: De eerste keer dat het spel start, zoekt de Xbox One verbinding met het internet. Vervolgens kan je de disc altijd offline afspelen. De console hoeft niet meer elke 24 uur internetverbinding te maken - je kan je console overal mee naartoe nemen (dus ook gebieden zonder internet) en je spel blijven spelen.
  • Het ruilen, uitlenen, verkopen, weggeven en huren van spellen verloopt zoals vandaag de dag: Microsoft plaatst geen beperkingen op het gebruiken en uitlenen van spellen, net zoals momenteel met de xbox 360.
  • Gedownloade games zijn offline te spelen: Mocht je een digitale aankoop verkiezen boven een fysieke, dan kan je deze downloads ook offline spelen.
  • Xbox One-spellen zijn regiovrij: De Xbox One wordt Microsofts eerste console die spellen uit andere regio's afspeelt.

Mattrick maakt duidelijk dat hiermee enkele eigenschappen van de Xbox One veranderd zijn ten opzichte van voorgaande weken. "Het lenen van spellen gaat dus precies zoals nu: je deelt de disc. Gedownloade exemplaren kunnen uitgeleend noch verkocht worden. Ook is het vereist de disc in de lade te hebben indien je het spel fysiek hebt gekocht."

Deze veranderingen brengen ook een keerzijde. Het is niet meer mogelijk een spel met maximaal 10 familieleden gratis te delen. Ook heb je geen toegang meer tot je bibliotheek aan spellen ongeacht welke Xbox One je gebruikt om in te loggen.

Microsoft heeft het zwaar te verduren gehad de afgelopen week maar met deze aanpassingen toont het bedrijf te luisteren naar haar klanten. Hopelijk kan Microsoft de gedane (imago)schade tenietdoen: bestellingen van de concurrent (Sony's PlayStation 4) groeiden uit to twee maal zo talrijk als bestellingen van de Xbox One nadat Microsoft de inmiddels teruggetrokken beperkingen had bevestigd. Het is te hopen dat de toekomst een gelijk opgaande strijd brengt tussen de twee consoles.

Microsoft hoopt op een stijging van bestelde Xbox One consoles

Getagged als

Over de auteur

Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Reacties