Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Metro Exodus kopen - 5 dingen die je moet weten

Tunnelvisie.

Het vervolg op Metro 2033 en Metro: Last Light is uit, dus het is tijd om de metrotunnels van Moskou te verlaten en de postapocalyptische wereld van Metro Exodus te verkennen. Hier lees je vijf dingen die je over de game moet weten.

Hier lees je Sander zijn Metro Exodus review.

Metro Exodus is een sequel

Metro Exodus is het vervolg op Metro 2033 en Metro: Last Light. Wederom sta je in de schoenen van 23-jarige Artyom, die de metrostelsels van Moskou verlaat en de gevaarlijke postapocalyptische wereld intrekt. Daar kom je dan ook veel mutanten en bandieten tegen die je het leven zuur maken. Overleven staat in Metro Exodus dus volledig centraal.

Voor het verhaal halen Metro Exodus en diens voorgangers inspiratie uit de gelijknamige boekenreeks van Dmitry Glukhovsky. Dankzij een nucleaire oorlog is de aarde grotendeels kapot gemaakt en de Russische flora en fauna aangetast. Het grootste gedeelte van zijn boeken richten zich dan ook op meerdere Russische gebieden, maar de gamereeks richt zich voornamelijk op de metrotunnels van hoofdstad Moskou.

Metro Exodus is een sequel op Metro 2033 en Metro: Last Light.

Metro Exodus blijft hardcore

Volgens 4A Games blijft Metro Exodus een hardcore ervaring. "We sluiten geen compromissen om zo hopelijk een groter publiek te bereiken. Metro Exodus biedt dezelfde hardcore ervaring als de rest van de serie", aldus de ontwikkelaar. Dat houdt in dat je nog altijd rekening moet houden met het schoonvegen van je masker en de kwaliteit van je wapens.

Daarnaast ben je constant bezig met het zoeken naar materialen en upgrades voor je uitrusting. In Metro Exodus moet je dan ook door middel van crafting, health kits, kogels en andere voorwerpen blijven aanvullen. Hoe je dat doet is volledig aan jou, maar een ding is zeker: de componenten zijn in de postapocalyptische wereld ontzettend schaars.

Metro Exodus blijft volgens 4A Games een hardcore ervaring.

Metro Exodus heeft geen volledige open wereld

Volgens de ontwikkelaar heeft Metro Exodus geen volledige open wereld, maar wel vier open gebieden waar je moet overleven. Die vier gebieden representeren de vier jaargetijden en bestaan uit verschillende lineaire missies, side missies en exploratie. Dat betekent dus ook dat je op een gegeven moment niet meer naar oude gebieden kunt terugkeren.

De open gebieden zijn deels ontstaan door het art design-team, dat graag miniatuur open werelden wilde creëren. "Exodus voelt aan als een Metro-game, maar dan met extra vrijheid en keuzes. De game maakt niet gebruik van de standaard openwereldconventies, maar probeert anders te zijn. Er zitten veel invloeden van S.T.A.L.K.E.R. in. Het is een hybride," aldus Huw Beynon van uitgever Deep Silver.

Metro Exodus heeft geen volledige open wereld, maar vier open gebieden.

Metro Exodus draait op de 4A engine

4A Games maakt voor Metro Exodus nog altijd gebruik van zijn de zelfgebouwde 4A engine. Dat houdt in dat dit voordelen en nadelen met zich meebrengt. "Omdat het onze technologie is kunnen we er van alles mee doen. Als iemand een bepaalde functie wil dan bouwen we dat gewoon," aldus 4A Games.

Zo heeft de ontwikkelaar ondersteuning voor Nvidia's RTX ray-tracing technologie ingebouwd om zo Metro Exodus nog mooier te maken. "Dankzij RTX hebben we de realisme en immersie die wij willen. Dat had niet met een andere engine gekund."

Metro Exodus draait op de 4A engine van 4A Games.

Metro Exodus pc-versie is exclusief

De pc-versie van de game is niet meer via Steam verkrijgbaar. In plaats daarvan komt de pc-versie van Metro Exodus naar de nieuwe Epic Games Store. Pas vanaf 15 februari 2020 komt de game naar Steam en andere digitale winkels. De overeenkomst tussen Epic Games en Deep Silver is ontstaan uit de wens van Epic Games om de concurrentie met Steam aan te gaan.

Voor Deep Silver en in zekere zin 4A Games moet de exclusiviteitsdeal uiteindelijk voor meer omzet zorgen. De digitale winkel van Epic Games pakt namelijk een minder groot marge van de verkopen, in tegenstelling tot Steam dat minstens 30 procent van de opbrengst toe-eigent.

Enkele Metro-fans zijn hier overigens niet blij mee. In de afgelopen dagen zijn er meerdere negatieve gebruikersrecensies op de Steam-pagina's van de vorige Metro games achtergelaten. Ook Valve is niet blij met de beslissing van Deep Silver om de game enkel via de Epic Game Store te verkopen. "We vinden het oneerlijk richting onze klanten. Vooral na zo'n lange verkoopperiode," aldus Valve.

Metro Exodus pc-versie is exclusief verkrijgbaar via de Epic Games Store.

Kun je niet wachten om zelf met de game aan de slag te gaan? Onder meer hier kun je Metro Exodus en de Metro Exodus Collector's Edition bestellen.

Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties