Skip to main content

Erazer Beast X40 review - Een beest van een laptop

Update: Model met Intel Core 9-14900HX getest.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Erazer Beast X40 haalt alles uit de kast om indruk te maken. Buiten enkele kleine problemen slaagt het in die opzet.

De Erazer Beast X40 review van Carl vertelt je hoe deze high-end laptop een indrukwekkende beurt neerzet.

Erazer heeft een duidelijke missie: laptops afleveren waarmee high-endgaming geen probleem vormt. De Erazer Beast X40 is het ‘flagship’-model om die filosofie in de verf te zetten - met een waslijst aan features en de hoogste specs die resulteren in een kostenplaatje van 4.500 euro. Die aanpak heeft echter succes. Dit is een beest van een laptop, die ondanks enkele kleine opmerkingen zeer sterke features bevat – gemaakt met behulp van enkele toonaangevende bedrijven zoals Cherry en Nahimic.

Op deze pagina vind je:


Erazer Beast X40: Intel Core i9-14900HX update

Je kon in de oorspronkelijke Erazer Beast X40 review (zie hieronder) al lezen dat dit een dijk van een laptop is. Deze ‘refresh’ voegt als processor de nieuwste Intel Core i9 toe. Laten we er geen doekjes om winden: de Intel Core i9-14900HX is op dit moment de krachtigste processor beschikbaar voor consumentenlaptops. Wat ik de Beast X40 ook voorschotelde, de combinatie van deze processor met een Nvidia GeForce RTX 4090 kaart walste alles plat. Het is een heerlijke ervaring om een visueel pareltje als Returnal aan 1440p en een vlekkeloze 120 frames per seconde te spelen.

Het zwakste element bij het model uit 2023 was het display. Daar lijkt deze refresh niks aan te veranderen. Een resolutie van 2.560 x 1.440 en een refreshrate van 240 Hz zijn fijn, maar de contrastratio is met 853:1 redelijk middelmatig en de DCI-P3 kleurruimte wordt niet ondersteund. Een laptop met zo’n hoog prijskaartje moet simpelweg een beter scherm hebben, want nu kun je niet volop genieten van visueel indrukwekkende games en films die net hard inzetten op levendige kleuren. Wel positief is dat het vorige reviewmodel enkele plekken vertoonde die misschien op burn-in leken te wijzen. Dat was hier absoluut niet het geval, zelfs na verschillende weken intens gebruik.

Erazer Beast X40 review - Torenhoge prestaties met de Intel Core i9-14900HX onder de motorkap

Een extra opmerking voor dit nieuwe model is de ventilatie. Het gebeurde bijzonder vaak wanneer de laptop in ‘Slaap’ modus stond dat deze desondanks enorm warm werd. Onmiddellijk na het openklappen zijn het toetsenbord en het chassis zelfs zo onaangenaam heet dat ik het lastig vond om comfortabel te typen of te gamen. Het is een bizar fenomeen, vooral omdat deze laptop tijdens het gamen zelf net heel goed ventileert (zelfs zonder het gebruik van de optionele Cooling Kit).

Toch blijft het totaalplaatje van deze refresh bijzonder positief. De specificaties zijn niet alleen watertandend indrukwekkend, maar je krijgt ook fantastische premiumfeatures zoals de audio voorzien door Nahimic en het heerlijke toetsenbord in samenwerking met Cherry. Ik ga het oprecht missen om niet langer deze accurate en heerlijk klikkende toetsen onder mijn vingertoppen te voelen. Het display blijft uiteindelijk de achilleshiel van dit beest van een laptop. Als Erazer er in slaagt om ook het scherm volgende keer een grondige refresh te geven, dan staat niks die felbegeerde ‘Essentieel’ badge in de weg.

De Erazer Beast X40 met Intel Core i9-14900HX is vanaf april 2024 verkrijgbaar.

Erazer Beast X40 review - Alle pluspunten blijven vlekkeloos behouden

Erazer Beast X40 review

Deze laptop doet zijn koosnaampje ‘Beast’ eer aan. Mijn reviewmodel bevatte onder de motorkap een GeForce RTX 4090 als GPU en een Intel Core i9-13900HX als CPU. Let weliswaar op dat een RTX 4090 in een laptop eerder overeenkomt met de RTX 4080-desktopkaart. Het verbruik is immers beperkt tot 150W (met 25W ‘dynamic boost’) en het werkgeheugen is GDDR6 (en niet grote broer GDDR6x). Toch hoeft dat niet te storen. De Erazer Beast X40 slaagt erin om bijna alle recente blockbusters (waaronder de pc-versies van Returnal en Hogwarts Legacy) op een resolutie van 1440p aan meer dan 100 frames per seconde af te spelen. Genieten geblazen.

Erazer Beast X40 review - Onder de motorkap vind je beestige specs

Het display van de Erazer Beast X40 is veruit het zwakste element. Dit is een 17 inch IPS-scherm met een 16:10 aspect ratio (2.560 x 1.440) en een refreshrate van 240 Hz. De contrast ratio ligt met 853:1 echter onder wat je voor deze prijsklasse mag verwachten. Ook is er qua kleurreproductie 100% dekking van het sRGB-spectrum, maar haalt het scherm de DCI-P3 standaard niet – opnieuw opmerkelijk voor deze prijsklasse. Een grote bezorgdheid is bovendien de kwaliteit van het scherm. IPS-schermen zijn in theorie niet onderhevig aan ‘burn-in’, maar mijn reviewexemplaar had bij levering reeds duidelijke witte plekken onderaan het scherm. Productiefout? Voor deze extreme prijsklasse mag je van je laptopdisplay simpelweg beter verwachten.

Qua looks mag deze laptop er zeker wezen. Het chassis bestaat uit simpele, rechte lijnen. Het keyboard neemt het grootste deel van het binnenwerk in beslag, samen met de trackpad - die gigantisch is maar prettig reageert op je input. Er staan geen storende visuals op de laptop, behalve het simpele Erazer-logo achterop in smaakvol blauw en een vermelding van Cherry MX linksboven op het keyboard. De RGB-belichting onder de keycaps is duidelijk zichtbaar, maar niet overdreven. Door die simpele, stijlvolle look hoef je je niet te schamen om deze laptop in het openbaar of zelfs op kantoor te gebruiken.

Bekijk op YouTube

Het keyboard van de Erazer Beast X40 is simpelweg subliem. Het bedrijf werkt samen met Cherry, dat al jarenlang geldt als een van de marktleiders wat betreft switches voor keyboards. Die samenwerking werpt ruimschoots vruchten af. De Cherry MX Ultra-Low Profile-switch onder de toetsen heeft een totale ‘travel’ van 1,8 mm - vergelijkbaar met vele andere laptops. De reactietijd is echter minder dan een milliseconde, wat het uitmuntend voor gaming maakt. Bovendien is de tactiele en auditieve feedback uitstekend. Elke aanslag geeft een heerlijke luide klik die je ook in je vingers voelt. Dat, in combinatie met de reactietijd, zorgt ervoor dat je met een ongelofelijke precisie typt en gamet. Je kunt erop rekenen dat het elke aanslag registreert – en bovendien hoor en voel je het meteen of je de toets al dan niet hebt aangetikt. Dit is misschien wel het beste keyboard dat ik ooit op een laptop heb gebruikt.

Ook qua audio maakt de Erazer Beast X40 gebruik van de expertise van een ander bedrijf. Nahimic (een dochteronderneming van audioproducent SteelSeries) levert namelijk de speakers van de laptop. Qua sound is dit een plezier voor de oren. De speakers leveren een degelijke bas en gaan bovendien zeer luid. Enkel de midrange gaat ietwat verloren. Toch is dit meer dan puik voor laptopspeakers.

Erazer Beast X40 review - Qua audio maakt de X40 diepe indruk

Het verschil tegenover de concurrentie zit echter in enkele innovatieve opties. De app van Nahimic (die standaard geïnstalleerd staat) geeft je zeer goed uitgewerkte presets: behalve categorieën zoals muziek, film of game kun je daarin zelf ook nog eens specifieke presets kiezen (zoals ‘vocals’ voor de muzieksetting) of met de equalizer dollen. De echte eyecatcher is echter ‘Easy Surround’. Door de Erazer Beast X40 aan te sluiten met eender welke Bluetooth-speaker kun je namelijk een virtuele surroundsound-ervaring creëren. Het is een sterk staaltje ingenieurswerk, want mijn bijzonder simpele Bluetooth-speaker deed kaskraker Blade Runner 2049 zodanig bombastisch weerklinken dat ik me bijna in een bioscoop waande.

Een laatste interessante element is de optionele Erazer Cooling Kit. Dit is een extern waterkoelsysteem dat je aan de laptop koppelt om zowel je CPU als je GPU te koelen. Het levert volgens Erazer potentieel 10 tot 15 procent extra prestaties op. De Erazer Cooling Kit verbind je makkelijk via twee extra kabeltjes. Tijdens mijn tests leek het inderdaad de interne temperatuur flink wat koeler te houden en bijgevolg enkele frames extra op te leveren. Een drastisch verschil is het echter niet. Het probleem is echter dat het meezeulen van zo’n externe koeler het hele punt van een laptop wat tenietdoet.

Erazer Beast X40 review - De Erazer Cooling Kit biedt niet zoveel meerwaarde

Mobiliteit is in het algemeen een probleem voor de Erazer Beast X40. De laptop zelf ligt redelijk goed op je schoot, maar de oplader en bijbehorende adapter zijn onvoorstelbaar zwaar: ze wegen ongeveer 1,5 kilogram. Zoals eerder gezegd is de externe koeler evenmin makkelijk om mobiel te gebruiken. En tot slot is ook het keyboard een bron van bezorgdheid. Ja, de heerlijke ‘clicky’ klank is een genot voor gebruiker - maar een aanslag voor de zen van iedereen rondom je. Met deze laptop een tekst typen op het openbaar vervoer gaat je ongetwijfeld heel veel kwade blikken opleveren.

De Erazer Beast X40 haalt simpelweg alles uit de kast om indruk te maken – en slaagt daar voor het merendeel ook in. De interne componenten bedwingen zelfs de meest veeleisende game en het toetsenbord is door de samenwerking met Cherry niks minder dan subliem. Ook qua audio zorgt het gebruik van externe partner Nahimic ervoor dat je bijzonder krachtige en fijne audiofeatures tot je beschikking hebt. Het display is uiteindelijk het zwakste element, met een lage contrastratio en eventuele productieproblemen. Of de optionele externe Erazer Cooling Kit zoveel meerwaarde oplevert, valt eveneens te bezien. Desondanks is de Erazer Beast X40 een beest van een laptop.

Read this next