Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mass Effect: Andromeda - 5 dingen die je moet weten

Shepard mag ik overvaren?

Mass Effect: Andromeda is nu verkrijgbaar. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na een astronomisch lange wachttijd kun je weer vanouds knallen, planeten verkennen en ondertussen ook nog eens de mensheid redden. Dat ontwikkelaar BioWare heel wat in zijn mars heeft, valt te niet betwisten, maar wat kun je van de nieuwe Mass Effect verwachten? Hier lees je vijf dingen die je over Mass Effect: Andromeda moet weten.

Open werelden

In Mass Effect: Andromeda verken je weer planeten zoals in de eerste Mass Effect. Elke planeet die je bezoekt, is een kleine open wereld waarin je gaat en staat waar je wilt. Lange afstanden overbrug je met de Nomad, een zwaar opgevoerde versie van de Mako-ruimtejeep. Je kunt ook te voet gaan, waarbij je een pak meer mobiliteit geniet dan in de oorspronkelijke trilogie. Je ruimtepak heeft een ingebouwde jetpack, waarmee je hoge sprongen maakt en over de grond een eindje vooruitschiet. Dat is niet alleen handig bij het verkennen, maar komt ook tijdens de gevechten goed van pas.

Keuzevrijheid staat centraal

Mass Effect: Andromeda biedt je meer keuzevrijheid dan zijn voorgangers. Dat komt vooral aan bod in de manier waarop je je Pathfinder uitbouwt. Je bent niet langer aan één klasse gebonden, maar combineert combat-, biotic- en tech-vaardigheden om een personage te bouwen waar je je goed bij voelt. Bovendien ben je vrij om je vaardigheden aan te passen. Als je het beu bent om met een technologische geavanceerde sluipschutter te spelen, kun je zonder veel poespas naar een potige biotic overschakelen. Als je trouw blijft aan een van de 'traditionele' Mass Effect-klassen zoals Adept of Engineer, speel je profielen vrij die je relevantie vaardigheden versterken.

Nieuw verhaal zonder Commander Shepard

Mass Effect: Andromeda laat de oude Mass Effect-games achter zich. Letterlijk dan, want de game speelt zich 600 jaar na de gebeurtenissen van Mass Effect 2 af. Als Pathfinder Scott of Sarah Ryder neem je de fakkel van Commander Shepard over. Je bent een leider-verkenner die voor de mensheid nieuwe, bewoonbare werelden zoekt in het Andromedastelsel. Maar dat loopt niet van een leien dakje: het beloofde land is niet bepaald wat je ervan verwacht en al gauw zit je tot over je oren in de problemen.

Multiplayer

De multiplayermodus die BioWare in Mass Effect 3 introduceerde, keert terug in Mass Effect: Andromeda. Met een team van vier spelers moet je zien te overleven tegen steeds sterker wordende golven van vijanden. De 25 beschikbare personages lopen zowel qua klasse als ras uiteen: je hebt brute krogan, sluwe salarians en ga zo maar door. Bij de lancering zijn er vijf maps beschikbaar: Firebase Sandstorm, Firebase Zero, Firebase Lava, Firebase Icebreaker en Firebase Derelict. BioWare heeft aangegeven dat toekomstige toevoegingen aan de multiplayer gratis zijn. Over DLC is nog niks bekend, buiten het feit dat de game geen season pass krijgt.

Temptation Ryder

Naar goede BioWare-gewoonte kun je weer met je teamgenoten aanpappen. De ontwikkelaar belooft dat de relaties dit keer 'realistischer' zijn, omdat je meer opties hebt. Sommige personages duiken meteen met je in bed, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om open te bloeien. Leuk weetje: er is een achievement voorzien voor als je drie verschillende personages alle sterren aan het firmament laat zien. Zoals het een echte Ryder betaamt.

Mass Effect: Andromeda is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je nog meer over de game weten? Lees dan ons overzicht van alle Mass Effect: Andromeda info.

Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.

Reacties