Skip to main content

Mass Effect 4: Wat we tot nu toe weten

Alle informatie over BioWare's nieuwe sciencefiction epos.

Het is inmiddels al twee jaar geleden sinds de lancering van Mass Effect 3. Ondertussen is duidelijk dat BioWare bezig is met een nieuwe Mass Effect-game, ondanks dat er nog geen officiële aankondiging is geweest. Het team van BioWare Montreal spreekt regelmatig met fans via het forum van het bedrijf, en ook via Twitter. Directeur Yanick Roy heeft eind april gezegd dat de ontwikkeling van Mass Effect 4 'ergens halverwege' is.

De ontwikkeling is ongeveer achttien maanden geleden gestart in 2012. Tel daar nog achttien maanden ontwikkelingstijd bij op en je kunt stellen dat BioWare de game eind oktober 2015 verwacht. Het is dan precies een jaar geleden dat Dragon Age: Inquisition uitgekomen is, een BioWare-game die gepland staat voor oktober 2014.

Wat is er bekend over Mass Effect 4?

Het verhaal van Mass Effect bevat een frisse held, die geen nieuwe versie is van Commander Shepard. BioWare heeft bevestigd dat de nieuwe Mass Effect-game niet een vervolg is op het verhaal uit de vorige drie delen. Hoofdschrijver Mac Walters stelt tevens dat het 'onwaarschijnlijk is' dat Shepards kameraden terugkeren.

Dit is dan ook de reden dat de nieuwe Mass Effect waarschijnlijk helemaal niet 'Mass Effect 4' heet. Naar verwachting zijn er tevens geen ingrijpende wijzigingen in het genre of in het ontwerp van de game; het vierde deel bevat dezelfde elementen als de eerste drie delen, aldus Roy. Ook heeft Roy bevestigd dat romantiek weer in de game voorkomt, en er 'geen reden is te geloven' dat homoseksuele relaties niet meer mogelijk zijn.

De ontwikkeling bereikt een hoogtepunt in september van 2013. Uitvoerend producent Casey Hudson en baas van BioWare Edmonton en Montreal Aaryn Flynn bevestigen op Twitter dat ze een speelbaar prototype van de game in handen hebben gehad.

Een foto van een screenshot

Hudson schrijft destijds: "Wat is leuker dan het vormgeven van een nieuwe fictieve wereld? Onze eerste stappen er in nemen en rondkijken!" Flynn voegt er volgens aan toe: "Geweldige tijd gehad met het spelen van de nieuwe Mass Effect in Montreal. Het is ambitieus, mooi, fris maar herkenbaar en bovenal: leuk."

Op 7 november 2013 is de jaarlijks terugkerende 'BioWare "N7 Dag' en worden de eerste illustraties en vage screenshots van Mass Effect 4 op Twitter geplaatst. De foto's tonen voornamelijk menselijke figuren en buitenaardse landschappen.

Een van de foto's bevat een illustratie van het Mako-voertuig uit de originele Mass Effect-game met het volgende onderschrift: "Inspiratie is de toekomst." Wordt het misschien weer mogelijk om op eigen houtje planeten te verkennen? Mass Effect producent Mike Gable reageert hier als volgt op: "Wat bedoel je daar precies mee?"

Misschien is de grootste vraag voor de Mass Effect-fans nog wel wanneer de game zich afspeelt. Mass Effect 3 bevat verschillende eindes, waardoor er veel materiaal is om een vervolg mee te bouwen. Tijdens BioWare's Pax East 2014 conferentie wordt er gehint dat het verhaal van Shepard een legende geworden is.

Dit staat los van de keuzes die je uiteindelijk hebt gemaakt in de vorige trilogie. Er is tijdens de conferentie door een van de aanwezigen gevraagd naar de respons van Shepard acties direct na de gebeurtenis. BioWare's antwoord: "We kunnen hier op dit moment niets over zeggen."

Het lek van Pax Prime 2013

In augustus vorig jaar vraagt producent Michael Gamble aan de fans die aanwezig zijn tijdens Pax Prime 2013 om contact met de studio op te nemen. BioWare selecteert in totaal 21 mensen die vervolgens een twee uur durende presentatie achter gesloten deuren te zien krijgen.

De inhoud van die presentatie is niet voor het publiek bedoeld, maar een week later verschijnt er alsnog een bericht van een van de aanwezigen.

Mass Effect 4 maakt gebruik van de Frostbite 3 engine, die ook is gebruikt voor Battlefield 4 en Dragon Age: Inquisition. Een Wii U-versie is dan ook uitgesloten, ondanks dat het derde deel er wel op uit is gekomen.

Het bericht is geschreven op een obscuur Mass Effect-forum en de post blijft onopgemerkt tot november vorig jaar, tot het moment dat een gereproduceerde versie op Reddit en NeoGaf verschijnt. Details zoals het wie, wat en waar van Mass Effect 4 zijn beschreven in dit bericht. Tevens bevat het bericht ook nieuwe informatie rondom twee nieuwe buitenaardse rassen.

Onze Britse collega's van Eurogamer.net hebben destijds het bericht gezien, maar bronnen die de geruchten bevestigen zijn er niet. Een paar dagen later wordt het bericht en de discussie zonder reden verwijderd, ondanks dat het eerder al maanden online heeft gestaan.

De schrijver van het bericht claimt dat de twee nieuwe buitenaardse types bestaan uit een 'arrogant' skeletachtig ras en een 'antiek, geavanceerd bewaker'-ras met een sciencefiction golem-acht uiterlijk. Mako-achtige landvoertuigen met verschillende modellen voor verschillende landschappen zijn kennelijk ook getoond.

BioWare vraagt de fans destijds over wat de 'N7' naam eigenlijk voor hen betekent en of ze graag een proloog of een vervolg willen; de meeste kiezen voor een vervolg. De genodigde fan schrijft dat hij graag een vervolg wil, omdat het dan wel waarschijnlijk is dat er nieuwe rassen worden geïntroduceerd.

Op de San Diego Comic-Con heeft BioWare enkele concept beelden getoond van Mass Effect 4. Hierop valt de bepantsering van het hoofdpersonage te zien, waaruit blijkt dat spelers weer kunnen kiezen om als man of vrouw te spelen. Verder maakte BioWare ook bekend dat de Mako terugkomt. Dit voertuig was voordien enkel te besturen in de eerste Mass Effect.

Verder suggereerde BioWare nog dat de coöperatieve modus van Mass Effect 3 terugkomt.

Bekijk op YouTube

Wanneer horen we meer?

Voormalig BioWare community manager Chris Priesly bespreekt onlangs Mass Effects marketingschema en eventuele releasegegevens op het officiële forum van BioWare. Hij geeft aan dat hij slechts speculeert en dat hij niets weet over het huidige schema van de game. Wel geeft hij aan dat hij bekend is met een aantal details, voordat hij het bedrijf verlaat in juli 2013.

Conceptart voor de Citadel

"Ik denk dat BioWare zich in 2014 wil richten op Dragon Age: Inquisition" schrijft Priesly. "Dragon Age 2 was niet geliefd bij iedereen *kuch*, maar het is een belangrijke stap geweest tussen Origins en Inquisition. Ik verwacht dan ook dat de derde Dragon Age dit jaar tijdens de E3-beurs flink in het spotlicht staat. BioWare gaat minder of geen aandacht schenken aan een nieuwe Mass Effect, omdat dat de aandacht zou stelen van Dragon Age."

"Ik hoop wel dat Aaryn of Casey een paar hints geven ten aanzien van Mass Effect, maar ik verwacht niet dat er teasers, trailers, interviews of ander nieuws wordt vrijgegeven. Sommige fans hebben een negatief beeld over het laatste deel van de Mass Effect-trilogie. Ik denk dat BioWare een spectaculaire aankondiging wil maken, zodat de aandacht van de fans meteen op de nieuwe titel wordt gevestigd. Wat hints hier en daar terwijl Dragon Age alle aandacht krijgt past niet in die strategie," aldus Priesly.

Priesly concludeert dat BioWare zich in 2015 helemaal op de nieuwe Mass Effect richt. Het is hoogst waarschijnlijk dat er radiostilte blijft tot dat Dragon Age: Inquisition in oktober gelanceerd is.

Na oktober zijn er in 2014 nog twee grote evenementen waar misschien wel wat nieuws naar buiten komt. Gezien de onthullingen op de N7-dag in 2013 is het niet ondenkbaar dat er rond diezelfde datum in 2014 meer bekend wordt. Tot slot is er in december VGX Awards-show. Hier is in 2011 de eerste trailer van Mass Effect 3 getoond.

Read this next