Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

De wereld redden door te vechten!

Binnen een kleine maand wordt het vijfde deel van Marvel vs. Capcom op de fans losgelaten. Het is ondertussen al de achtste keer dat beide bedrijven met elkaar samenwerken. Het was echter sinds Marvel vs. Capcom 2 in 2010 geleden dat de personages uit hun respectievelijke wereld weg werden gerukt om het in teams tijdens flitsende gevechten tegen elkaar op te nemen. En hiermee hebben we al het leeuwendeel van wat Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds zal brengen, uitgelegd. Maar, er is natuurlijk nog meer.

Wat er zeker al mag gezegd worden, is dat ze het promotioneel goed hebben aangepakt. Eind april 2010 - tien jaar na de release van het tweede deel - verschenen de eerste trailer en screenshots waarvan de grafische stijl door Capcom zelf omschreven werden als 'moving comics'. Op de beelden stonden de pixels met gebruik van een fleurig kleurenpalet in alles behalve spreekwoordelijke lichterlaaie. De speciale moves en diens impact deden daar nog een extra schermverlichtende lichtshow bovenop. Vanaf dan werd maandelijks wel een nieuwe trailer of nieuwe screenshot op de fans losgelaten. Tot zelfs de laatste paar maanden, toen er met de regelmaat van de klok nieuwe personages werden bekendgemaakt.

Uiteindelijk zal het spel bij de officiële lancering een goeie 36 speelbare karakters kennen, die netjes en gelijk verdeeld zijn tussen de twee bedrijven. In de loop van de komende week zullen daar zelfs nog een paar nieuwe personages aan toegevoegd worden. Capcom liet ook al weten dat het daar niet zal bij blijven en dat er ook aan nog een aantal te downloaden spelers gewerkt wordt. Zo staan voor Marvel 'Shuma-Gorath' en voor Capcom 'Jill' angstvallig te wachten om door hun fans bestuurd te worden. Shuma-Gorath is vooral bekend als tegenstander van Doctor Strange in de Marvel Premiere reeks, maar maakte ook zijn opwachting bij onder andere The Fantastic Four, The Avengers en Conan the Barbarian. Jill - achternaam Valentine - kennen we dan weer als gamekarakter uit de Resident Evil reeks waarin ze lid was van het STARS Alpha team.

Je merkt al aan de twee downloadbare karakters dat het deze keer voor Capcom en Marvel iets dieper gaat dan het gebruik van hun overbekende en populaire personages. Vroeger kwamen de vechtersbazen voornamelijk uit Marvel hun X-men- en Avengers-reeks, en voor Capcom haast uitsluitend uit de Street Fighter-serie. Deze keer werd voor de speelbare karakters gekozen uit een waaier van bekendere en minder bekendere comics en games. Zo vinden we voor Capcom nog steeds enkele Street Fighter personages, maar vinden ook Dante en Trish uit Devil May Cry, Mike Haggar uit Final Fight, de wolf Amaterasu uit Okami en zelfs Viewtiful Joe en Arthur uit Ghosts'n Goblins hun weg naar het spelersveld. Voor Marvel werd uit de X-Men-reeks eindelijk Deadpool een speelbaar karakter. En daarnaast wordt er nog gevist uit de comics van Doctor Strange, The Fantastic Four en natuurlijk The Avengers. Daarover echter later meer, wanneer we in detail de personages aan elke kant zullen bespreken in twee speciale artikels.

In het verhaal dat verder voor de fans van weinig belang zal zijn, trommelde Doctor Doom de grootste schurken van het Marvel Universum op om samen met Albert Wesker (Resident Evil) een plan te smeden om beide werelden te veroveren. Hun plannen zorgen er echter voor dat beide werelden vernietigd zullen worden. Behalve natuurlijk als de helden uit beide universa samenwerken om de plannen te dwarsbomen voor het te laat is.

En dan is het tijd om eindelijk op de Start-toets te duwen en te genieten van dat grafische geweld. Qua concept is er weinig veranderd ten opzichte van zijn tien jaar en oudere voorgangers. Met de eerder opgesomde personages trek je telkens in een team van drie ten strijde. Je stelt zelf het team samen en met één druk op de knop kun je tijdens de gevechten wisselen van personage. Ook de speciale aanvallen zijn niet van de moeilijkste. Een beetje gedrum op de knoppen en de typische speciale aanvalscombinaties zullen je al een heel eind verder brengen. Je hoeft dus zeker geen uitgebalanceerd vechtspel als Street Fighter te verwachten waar elke frame geteld moet worden. Maar daarom heb je niet noodzakelijk geen strategie nodig om te kunnen winnen. De uitdaging zit hier veel meer in het gebruik van je gekozen teamleden. De tactiek zit er hier in om op de goeie momenten van personage te wisselen of Assists en Team Combo's uit te voeren. Heb je een volle Supermeter en roep je beide teamgenoten op, dan word je getrakteerd op een overthetopsupercombo waarbij jouw team de vijand met oogverblindende schoonheid sterren laat zien. Heb je geen zin om de special moves uit te voeren, dan bestaat er ook de Simple mode, waarbij één druk op de knop voldoende is om een volledige combo-reeks op de vijand af te vuren.

Er is natuurlijk ook een online luik voorzien. Hier kun je jhet, zoals het hoort, opnemen tegen de spelers van over de ganse wereld. Via de ingebouwde License Card wordt bijgehouden welke battles je gevochten hebt en hoe de afloop was . Zo weet je vooraf altijd welk vlees je in de kuip hebt. Ook nieuw is de oplossing die Capcom gevonden heeft om Rage Quitters te straffen. Rage Quitters zijn de eikels die wanneer je hen online aan het inmaken bent, plots de verbinding verbreken om hun score en gezicht te redden. Capcom zal deze spelers straffen door die data bij te houden. De Rage Quitters zullen dan nog wel steeds online kunnen spelen, maar het systeem zal hen automatisch aan elkaar beginnen linken. En terecht denken wij zo.

Wat verwachten we dan van Marvel vs Capcom 3? Opnieuw een fantastische fighter die het beste haalt uit het zijwaartse 3D-scroller principe. Veel grafisch geweld met klassenflitsen en moves waarvan zelfs de meest doorwinterde gamer instant koppijn krijgt. Een uitgebreide reeks aan speelbare personage uit bekende en minder bekende games en comics. Een game dat open en toegankelijk is, zonder toch teveel aan uitdaging en tactische inbreng te moeten inboeten. En vooral een spel waar het speelplezier vanaf druipt, zonder gefrustreerd te worden omdat je net een millimeter te ver in beeld bent, of een iets te korte halve draai aan de joystick gaf tijdens het willen uitvoeren van een speciale aanval. Kortom: we verwachten één brok breinloos vertier.

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds is vanaf 18 februari in de winkelrekken te vinden, en dat voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Reacties