Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mario Tennis Aces review - Slaat de bal goed raak

Prima allrounder.
Eurogamer.nl - Aanrader badge
Geen unforced errors deze keer. Mario Tennis Aces serveert gebalanceerd, dynamisch en goed gevuld tennisspel. Prima allrounder.

In deze Mario Tennis Aces review onderzoekt Bruce of Nintendo na het teleurstellende vorige deel de bal opnieuw misslaat of overtuigende punten scoort.

Na het magere Mario Tennis: Ultra Smash voor de Wii U heeft Mario Tennis Aces heel wat goed te maken. Want hoewel het vorige deel uit 2015 prima ideeën had, leed de game ook aan een chronisch gebrek aan inhoud. Meteen bij het opstarten van Aces, is het duidelijk dat deze game aanzienlijk uitgebreider is.

Centraal in de singleplayer-ervaring staat nu de nieuwe Avontuurmodus. Die opent met een knotsgek verhaal zoals je dat ondertussen van Nintendo mag verwachten. Wario en Waluigi zijn in de ban van een kwaadaardig tennisracket. Om Mushroom Kingdom van de ondergang te redden, moet Mario met het tennisracket ter hand vijf krachtstenen verzamelen. Klinkklare onzin dus, maar het perfecte excuus om je een heleboel tennisminigames voor te schotelen.

En hoewel deze Avontuurmodus aanvankelijk door een gebrek aan uitdaging traag op gang komt, zorgt de grote diversiteit aan levels ervoor dat je wilt blijven spelen. Denk daarbij aan een tennismatch met unieke obstakels op het net, een rij Goomba's of Shy Guys die je tegen de tijd moet uitschakelen en zelfs heuse boss fights. Nintendo trekt het creatieve register helemaal open en blijft verbazen met de vele unieke minigames die hij aan tennis weet te koppelen. Nadat je de tweede krachtsteen hebt gevonden, schiet de moeilijkheidsgraad naar een pittig niveau en ben je helemaal verkocht.

De manier waarop het tennisspel zelf verloopt, is flink op de schop genomen. Je beschikt over de traditionele slagen zoals de topspin en de slice, maar je hebt ook een energiemeter. Die vul je op door krachtige slagen uit te voeren. Concreet doe je dat door vroeg op de juiste plaats te staan en je slag op te laden, of spectaculaire stuntslagen te demonstreren. De energiemeter gebruik je vervolgens om een Focusslag uit te voeren. Daarbij verschijnt er een vizier op je scherm en mik je de bal met fikse kracht naar een precieze plaats naar keuze. Die speciale slag houdt de rallies dynamisch en onvoorspelbaar, zonder te krachtig of onstopbaar te zijn.

(Mario Tennis Aces review) - Een van de Avontuurmodus uitdagingen in actie.

De energiemeter is namelijk je beste verdediging tegen de Focusslag, want je kunt energie ook spenderen om de tijd te vertragen. Daardoor haal je onmogelijke ballen terug en ben je beter in staat om de Focusslag van je tegenstander te blokkeren. Dat is belangrijk, want als je timing niet goed zit, verliest je racket een levenspunt. Drie missers en je racket is stuk. Als je te veel rackets breekt, heb je automatisch verloren.

De combinatie van de energiemeter, Focusslag en breekbare rackets zorgt ervoor dat rallies niet alleen flitsend zijn, maar ook tactisch worden. Ga je voor een winnende Focusslag en loop je het risico om op een counter te lopen? Spaar je energie om er zeker van te zijn dat je kunt blokkeren en je racket niet breekt, maar ben je dan niet te passief? Om in deze game een tennismatch te winnen, moet je constant agressie en voorzichtigheid balanceren. Kortom, Mario Tennis Aces levert een uitstekend en uniek soort tennis af.

(Mario Tennis Aces) - De destructieve gevolgen van een Focusslag in actie.

Minder geslaagd is de Dynamische Duelmodus. Daarbij gebruik je de afzonderlijke Joy-Con en hun motion sensors als de racket. Op die manier speelt de game bijna exact hetzelfde als het tennis uit Wii Sports. Dat was in 2006 nog vooruitstrevend, maar maakt tegenwoordig nog weinig indruk. Alles werkt goed, maar voelt naast het dynamische spelverloop van de normale modus vooral als een stapje terug. Het Dynamische duel is niet meer dan een tijdelijke afleiding.

Uiteindelijk zul je toch de meeste tijd in de multiplayer doorbrengen. De game is makkelijk met een Joy-Con te besturen, dus een potje met je vrienden voor de tv of rond de kickstand Switch is snel gepiept. De online multiplayer werkt vlot, maar mist momenteel nog de optie om toernooien te organiseren of om een leaderboard te beklimmen. Die features worden volgens Nintendo echter in de toekomst aan de game toegevoegd.

Aan het einde van de match blijkt Mario Tennis Aces dus een succesvolle tennisgame te zijn. Het solo-Avontuur is boeiend, het tennis is heerlijk tactisch en dynamisch, en de multiplayer pik je zo op. Dit is een prima allrounder die je vast en zeker een heleboel plezier serveert.

Mario Tennis Aces is vanaf 22 juni voor de Nintendo Switch verkrijgbaar. Voor deze Mario Tennis Aces review speelde Bruce op een Nintendo Switch.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur

Bruce Vandeweyer avatar

Bruce Vandeweyer

Moraalfilosoof

Begon in de kleuterschool met gamen en is sindsdien nooit gestopt. Ontwikkelde de afgelopen jaren een bijna ongezonde Dark Souls obsessie, waarvan hij vandaag probeert af te kicken door zich toe te leggen op adventure en indie games.

Reacties