Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mario Kart Live: Home Circuit hands-on - Racen door je huis

24 uur van Le Mancave.

Ik hoef je niet uit te leggen dat kinderen heel erg vatbaar zijn voor reclame. Als achtjarig menneke was ik geobsedeerd door een reclamespot van toenmalig RC-automaker Tyco. Het was een filmpje met veel lawaai, lichtflitsen en een veel te enthousiaste voice-over die telkens afsloot met: "TYCO. ZO SPEL JE RC!" En daar zat ik telkens, met mijn onderkaak tegen de grond door de overdondering. Ondanks mijn gezeur is die Tyco nooit in huis gekomen. 23 jaar later heb ik echter mijn slag thuisgehaald - letterlijk, want ik scheur nu met Luigi door mijn woonkamer in Mario Kart Live: Home Circuit.

Mario Kart Live: Home Circuit is het resultaat van een samenwerking tussen Nintendo en de Amerikaanse ontwikkelaar Velan Studios. Als herinterpretatie van het alom geliefde Mario Kart past de game perfect in het plaatje van Mario's 35ste verjaardag. Het grote verschil met eerdere Mario Kart-games is dat je niet enkel op je console racet, maar ook ernaast.

Het kloppend hart van Mario Kart Live: Home Circuit is namelijk de RC-kart die in het pakket zit. Het autootje op zich is mooi gemaakt, maar echt indrukwekkend is de technologie die onder de motorkap schuilt. De kart heeft namelijk een ingebouwde camera die het beeld rechtstreeks naar je Switch streamt. Je kijkt dus bijna letterlijk door de ogen van je racepiloot (Mario of Luigi, afhankelijk van welk pakket je hebt) terwijl je de kart met je Switch door je huis bestuurt. Vooral de illusie van snelheid is opvallend; in de game lijkt het alsof je aan onverantwoorde snelheid door je woonkamer scheurt, terwijl het karretje in werkelijkheid behoorlijk langzaam rijdt.

Naast het RC-autootje zitten ook nog vier kartonnen poorten (een overschotje van Nintendo Labo?) in het pakket. Die poorten zijn genummerd van 1 tot 4 en dienen als ankerpunten waarlangs je je parcoursen uitstippelt. Dit werkt heel erg ingenieus: je zet de vier poorten op zoals je wilt, activeert in de game de parcourscreatiemodus en rijdt in volgorde door de poorten volgens hoe jij wilt dat je parcours eruitziet. Alles is mogelijk; van een eenvoudige lus tot complexe ingeschreven cirkels. Vooral voor kinderen betekent dat enorm veel plezier met het bouwen van knotsgekke parcoursen met allerlei stukken speelgoed, maar voor een saaie volwassene zoals ik volstaat een functioneel vierkant. Voor elk wat wils dus; de opzet is heel simpel maar de technologie erachter is indrukwekkend.

Mario Kart Live: Home Circuit hands-on - Hoed u voor hoge snelheden.

Eens je je parcours hebt uitgetekend, kun je net zoals in eerdere Mario Kart-games deelnemen aan verschillende cups bestaande uit drie werelden. Het verschil tussen de individuele werelden is dan niet het parcours zelf, maar wel de verschillende effecten die op je parcours worden geplaatst. Zo zorgt de windwereld ervoor dat je met je autootje tegen de felle wind in moet sturen en plaatst de ijswereld dan ijsblokken in je weg die je kart vertragen als je ertegen rijdt. Velan Studios noemt dit een mixed reality-ervaring, en het is indrukwekkend om de virtuele gevolgen zoals wind en ijs op het echte autootje uitgewerkt te zien. Zo rijdt het bijvoorbeeld uit zichzelf naar een andere richting of vertraagt het tijdelijk.

De indrukwekkende technologie heeft toch enkele minpunten. Zo is de kwaliteit van de camera in de kart niet goed. De resolutie neigt naar 480p, waardoor spelen op een full HD of 4K-televisie door de korrelige beeldkwaliteit geen fijne ervaring is. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat het parcours zijn uitlijning kwijtspeelt en na een bliksemsnelle herkalibratie licht verschuift. Dat is zeer vervelend, want het gebeurt dan dat een stuk van je parcours plots door een stuk meubilair loopt in de plaats van erlangs. Daar trekken de computergestuurde tegenstanders zich niks van aan, wat des te oneerlijker is voor jou als speler. En Mario Kart Live: Home Circuit is zelfs op de eenvoudigste moeilijkheidsgraad al genadeloos. Schrik er dus niet van als je na een half uur racen gefrustreerd stopt.

Mario Kart Live: Home Circuit hands-on - Twee snelheidsduivels gesignaleed, gelukkig is het parket al ter plaatse.

Daarnaast had ik met de kart zelf ook problemen. Een van de voorste wieltjes was niet goed bevestigd, waardoor het autootje moeite had om recht te rijden. Ik kon het wieltje wel zelf vastklikken, maar betere kwaliteitscontrole is gewenst. En eens een wieltje vastgeklikt is, krijg je het niet meer los. Dat lijkt op het eerste gezicht een voordeel, maar als je huisdieren hebt, draaien er al snel haren vast om de assen van de wieltjes, waardoor die stroever beginnen te lopen. Het blijkt dan een onmogelijke opgave om de assen van die wieltjes schoon te maken. Ik houd mijn hart vast voor de problemen dat dit op termijn zal opleveren.

Alles in beschouwing genomen is Mario Kart Live: Home Circuit vooral ideaal voor kinderen, aangezien de storende elementen voor hen minder van belang zijn. De opzet van de game is bewonderenswaardig eenvoudig, het autootje ziet er leuk uit en met een beetje fantasie spendeer je uren aan het maken van de gekste of mooiste parcoursen. Maar zoals gezegd is de ingenieuze technologie niet zonder gebreken, en zul je veel moeten poetsen om voor een probleemloze rijervaring te zorgen. Het is dat of je huisdieren kaalscheren.

Mario Kart Live: Home Circuit is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Bert Van der Hoogerstraete avatar

Bert Van der Hoogerstraete

Redacteur

Bert is niet meer zo actief voor Eurogamer Benelux als vroeger, maar schrijft wel nog steeds graag reviews. Hij wisselt kleurrijke Nintendogames af met de duisternis van Bloodborne en wacht al tien jaar tevergeefs op een nieuwe Golden Sun.

Reacties