Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Mafia 3 - Release date, trailers, gameplay

Zwart schaap.

De Mafia-reeks staat al bijna twee decennia garant voor epische verhalen binnen de wereld van de georganiseerde misdaad. Daarbij lag de nadruk steeds op de klassieke Italo-Amerikaanse onderwereld. Maar Mafia 3 pakt het anders aan, met een heel andere setting en hoofdpersonage. Wij zetten alle informatie over de game voor je op een rijtje.

Cover image for YouTube videoMafia 3 - 5 dingen die je moet weten

Setting

Mafia 3 laat de oostkust van de Verenigde Staten achterwege en verhuist naar het diepe Zuiden. Daar verken je namelijk de open wereld van Mafia 3's New Bordeaux, een stad gemodelleerd naar het New Orleans van de jaren '60. De Vietnamoorlog woedt nog steeds en de tegencultuur bereikt zowel op vlak van muziek als drugs een kookpunt. Ook raciale spanningen lopen op dat moment hoog op.

Het is in die broeierige setting dat je in de huid kruipt van Lincoln Clay, een zwarte Vietnam-veteraan. Zijn vrienden van de zogenaamde Black Mob worden afgeslacht door de Italiaanse maffia, die in de stad de touwtjes stevig in handen heeft. Clay maakt criminele connecties en bouwt een rijk uit om wraak te nemen op de moordenaars, met name op maffiabaas Saul Marcano.

New Bordeaux is volgens uitgever 2K geen exacte kopie van New Orleans, maar eerder een "herinterpretatie". Wel zijn auto's, kledij en muziek getrouw weergegeven. Vergeleken met de puur stedelijke omgevingen uit de eerste twee games, lijkt het erop dat je in het derde deel ook de moerassen rond New Bordeaux kunt verkennen.

De wereld van Mafia 2 was uiteindelijk semi-open. Hoewel je kon gaan en staan waar je wilde, was er altijd een duidelijk pad om te volgen en bood de open wereld weinig activiteiten aan. Mafia 3 gaat hier verandering in brengen, door onder andere allerlei illegale handeltjes aan te bieden die jij kunt overnemen.

Gameplay

De Mafia-games leggen van oudsher de nadruk op trage, realistische gameplay. Dat verandert voor een groot stuk. De Mafia 3 gameplay is een pak sneller en zet meer in op actie. Al rijdend ram je andere wagens om ze spectaculair over de kop te doen gaan. Of je neemt de andere voertuigen gewoonweg vanuit je stoel onder vuur.

Cover image for YouTube videoMafia 3 Gameplay - eerste 30 minuten

Te voet staat Lincoln zijn mannetje in keiharde mêlee-gevechten. Je gebruikt zowel je blote vuisten als wapens zoals messen en honkbalknuppels. Vuurwapens ontbreken natuurlijk niet in je arsenaal. Met allerlei wapens die in de tijdsgeest passen maak je de Italiaanse maffia letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner.

Niet dat je altijd moet schieten. Hoewel de game een third-person shooter is, kun je ook vijandige plekken binnensluipen. Ontwikkelaar Hangar 13 belooft een sandbox, waarbij je dezelfde situatie op heel wat verschillende manieren kunt aanpakken.

Tijdens het spelen roep je ook de hulp in van lieutenants. De brutale Ier Thomas Burke, killer queen Cassandra en Mafia 2-hoofdpersonage Vito Scaletta maken alle drie hun opwachting. Je geeft hun de verantwoordelijkheid over de handeltjes die je overneemt en moet erover waken dat ze allemaal een min of meer gelijk deel van de opbrengsten krijgen. Hun onderlinge relaties en standpunten tegenover jou kunnen namelijk veranderen. Dat heeft op zijn beurt een invloed op het verhaal.

Hier vind je nog 5 dingen over Mafia 3 die je moet weten. En uiteraard is er een Mafia 3 demo te zien.

Cover image for YouTube video

Releasedatum en speciale edities

De Mafia 3 releasedatum is al een tijdje bekend. De game komt op 7 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Er zijn drie verschillende Mafia 3 speciale edities te koop, alsook Mafia 3 pre-order bonussen.

Standard Edition

 • Game
 • Family Kick-Back pre-order bonus: drie exclusieve voertuigen en wapens

Deluxe Edition

 • Game
 • Family Kick-Back pre-order bonus: drie exclusieve voertuigen en drie wapens
 • Season Pass voor toekomstige DLC

Collector's Edition

 • Game
 • Family Kick-Back pre-order bonus: drie exclusieve voertuigen en drie wapens
 • Season Pass voor toekomstige DLC
 • Drie Lincoln Clay replica dog tags
 • Faux Leather Establishment Drink Coasters
 • Vinyl plaat met de soundtrack van Jim Bonney en Jesse Harlin
 • Art book

Plaats je een pre-order voor de game, dan krijg je toegang tot de 'Family Kick-Back'. Daardoor krijg je drie unieke wapens (de Gator Shotgun, Camo Sniper en de Trench 938 Submachine Gun) en drie unieke auto's (de Lassiter Leopard, Smith Moray MX 100 en Berkley Stallion).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Mafia III

Video Game

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties