Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Madden NFL-gezicht John Madden overleden op 85-jarige leeftijd

Rust in vrede.

Hall of Fame NFL-coach, commentator en het gezicht van de Madden NFL-reeks John Madden (85) is op 28 december onverwacht overleden. Dat melden de National Football League (NFL) en uitgever Electronic Arts.

Electronic Arts kreeg in 1986 het idee om samen met John Madden een American Football-simulatiegame te maken. Madden zag de game als een coaching tool, maar was enkel akkoord met de samenwerking als de game wedstrijden bevatte waarin twee teams van elf spelers het tegen elkaar opnamen.

Omdat de technologie nog niet zo geavanceerd was, zorgde dat er toen voor dat het ontwikkelingsproces langer duurde.

John Madden wou altijd dat de game een zo'n realistisch mogelijke weergave van de sport was. "Als het niet 11 tegen 11 is, is het geen American Football. Ik zet mijn naam er niet onder als het niet realistisch is", verklaarde John Madden destijds in een interview.

John Madden Football verscheen in 1988 voor Apple 2-computers en kwam in 1990 opnieuw uit voor de Sega Genesis. In 1994 veranderde Electronic Arts de naam van de game naar Madden NFL en sindsdien brengt de uitgever elk jaar een nieuwe Madden NFL-game uit.

Momenteel telt de reeks 32 games en is de franchise sinds 2013 goed voor een omzet van 4 miljard dollar of 3,54 miljard euro en meer dan 250 miljoen verkochte exemplaren.

Read this next