Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Maarten's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

Het afgelopen jaar was zonder meer een goed jaar voor mij en Eurogamer. Zo waren wij aanwezig op de E3, de Gamescom en FACTS. Daarnaast veroverden wij in ons eerste jaar ook het Vlaamse televisielandschap door mee te werken aan Gametown. Het belangrijkste nieuws viel echter te rapen aan het begin van deze maand. Op 1 december 2010 was de fusie met onze goede vrienden van Gamevault een feit. Al deze stappen worden niet zomaar gezet. Alle redacteurs onder ons geloven in dit project en willen dit verder uitbouwen om jullie nog beter tot dienst te zijn.

Maar nog meer dan het jaar van onze groei was 2010 een goed jaar voor gamers. Toen er mij gevraagd werd om een top vijf te maken was het vooral moeilijk om dit te beperken tot maar vijf games. Heel wat goede titels haalden net de finale ronde niet, maar verdienen wel een eervolle vermelding: God of War III, StarCraft II, Fallout: New Vegas en Football Manager 2011. Genoeg gezegd over degene die de selectie niet haalden, laat ons over gaan naar mijn top vijf.

Nummer vijf - Professor Layton en de Verloren Toekomst (DS)

Wie had er ooit gedacht dat het oplossen van puzzels en raadsels zo verslavend kon zijn. De reeks is een zeldzame parel, die de Nintendo DS toch aantrekkelijk maakt. Dit geldt zeker voor Professor Layton en de Verloren Toekomst. Naast de (meestal) uitdagende puzzels wordt er vooral een aantrekkelijk verhaal neergezet. Dat hierbij veel aandacht uitgaat naar de persoon achter de hoge hoed brengt vele fans in vervoering.

Nummer vier - Super Mario Galaxy 2 (Wii)

In een jaar dat het grootste icoon 25 kaarsjes uitblies kon een spiksplinternieuwe Mario-game niet uitblijven. Nintendo borduurde door op de succesformule van het eerste deel, maar stak toch heel wat nieuwe innovaties in de game. De planeten en power-ups waren weer even mooi als knap bedacht. Maar vooral de terugkeer van Yoshi wist menig harten te veroveren. Super Mario Galaxy 2 is gewoonweg de enige Wii-titel uit 2010 die het waard is om een top vijf te sieren.

Nummer drie - Heavy Rain (PS3)

In februari vonden de cinefielen onder ons eindelijk een game om aan al onze noden te voorzien. Quantic Dream's Heavy Rain beschikt over alle elementen van een blockbuster: drama, intrige, psychologie en actie. De verhalen van Ethan Mars, Madison Paige, Norman Jayden en Scott Shelby worden prachtig met elkaar verweven. Spijtig genoeg kwam deze game eigenlijk iets te vroeg uit. Het revolutionaire concept komt beter tot zijn recht met de Move-besturing, wat pas een goed half jaar later zou verschijnen. Niettemin laat Heavy Rain je nadenken over je eigen leven. Want hoe ver zou jij gaan om een geliefde te redden?

Nummer twee - Assassin's Creed: Brotherhood (PS3, X360)

Toen Assassin's Creed: Brotherhood voor het eerst bekend werd gemaakt had ik zo mijn bedenkingen. Ezio behouden als hoofdpersonage? Firenze gewoonweg inwisselen voor Rome? Veel gamers onder ons dachten al snel aan Assassin's Creed II,5. Ubisoft wisten ons echter te verbazen met prachtige graphics en een ijzersterk verhaal. De strijd tussen de Assassin's en de Tempeliers is allesbehalve uitgemolken. Deze titel komt dicht in de buurt van mijn nummer één, maar er is één mankement wat mijn spelplezier een beetje bederft. Het lange wachten om een multiplayermatch te starten werkt al gauw op mijn zenuwen. Dat neemt niet weg dat de multiplayer van een zeer degelijk niveau is.

Nummer een - Red Dead Redemption (PS3, X360)

Waar er in de filmzalen tegenwoordig geen goede westerns meer worden gemaakt pakt Rockstar uit met John Marston in Red Dead Redemption. Deze bekeerde outlaw nam ons mee op een avontuur van epische proporties. Zijn constante strijd met zijn geweten en de taken die voor hem liggen maken van Marston één van de meeste menselijke personages sinds lange tijd. Zelfs met de verhaallijn uitgespeeld valt er nog veel te beleven in het Wilde Westen. Nog leuker was de multiplayer waar je naast het nodige schietwerk ook kon genieten van wat poker of Liar's Dice. Naar mijn mening is Rockstar ook de koning van de DLC, met The Undead Nightmare als uitschieter.

En wat nog in 2011?

Het goede jaar 2010 is nog niet volledig achter de rug, maar 2011 staat al verleidelijk naar ons te wenken. Met de Video Game Awards achter de rug kwamen daar nog eens veel redenen bij. Zo kijk ik zeker uit naar Uncharted 3: Drake's Deception wiens avonturen mij zeker na het tweede deel nu al doen dromen. Maar laten we zeker ook niet Batman: Arkham City en Mass Effect 3 vergeten (en ook nog wat rond een derde verzet, maar regels zijn regels Maarten, vijf titels is het maximum, red).

Persoonlijk kijk ik ook uit naar de verwezenlijkingen van Nintendo waar The Legend of Zelda: Skyward Sword in de planning staat. Maar belangrijker voor de toekomst van het bedrijf wordt de release van de Nintendo 3DS! Gamers en niet-gamers over de hele wereld kijken uit naar de draagbare 3D-technologie zonder een idioot brilletje. De eerste reacties zijn alvast lovend en laten mij nu al watertanden. Het feit dat er ook heel wat third-party ondersteuning komt lijkt toch aan te duiden dat er wat beweegt binnen het Japanse bedrijf.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur

Maarten Weyters

Editor Eurogamer Benelux

Reacties