Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

LucasArts sluit de deuren

Disney niet tevreden met legendarische gamestudio.

Disney heeft het einde van "interne ontwikkeling door LucasArts" aangekondigd. Hiermee komt de facto een einde aan de legendarische gamestudio. Disney spreekt van "een overstap naar het licentiemodel"; toekomstige Star Wars games zullen dus via licentie ontwikkeld worden door andere studio's.

Deze move zorgt ervoor dat de toekomst van Star Wars 1313 en Star Wars: First Assault onzeker is. In theorie zou een externe studio de titels kunnen overnemen, al zijn de plannen van Disney nog niet bekend. LucasArts kreeg legendarische status in de jaren '80 en '90, met klassiekers zoals Grim Fandango, The Secret of Monkey Island en de X-Wing-reeks. Het laatste decennium was het vet wat van de soep, zeker na de warrige annulering van Star Wars: Battlefront III.

Het einde van LucasArts komt niet onverwacht. Vlak na de koop van LucasFilm door Disney voor 4,5 miljard dollar, zei de nieuwe CEO Robert Iger al meer te zullen focussen op "mobiele en sociale games". Het is onbekend exact hoeveel mensen hun baan verliezen, maar het aantal zou substantieel zijn.

Over de auteur
Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties