Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Logitech G502X Plus review – Een dikke plus

Bijna niks dan pluspunten.

Eurogamer.nl - Essentieel badge
De Logitech G502X Plus is ergonomisch, rijk aan features, heeft uitstekende switches en is uitermate aanpasbaar. Een sublieme gaming muis.

De Logitech G502X Plus review van Carl kijkt of het redesign van de G502-lijn geslaagd is.

De Logitech G502-lijn aan gaming muizen is een van de meest populaire én herkenbare modellen op de markt. De typerend asymmetrische muis heeft doorheen de jaren heel wat lof geoogst, maar producent Logitech G gelooft dat het model nog verbeterd kan worden. De G502X-lijn is bijgevolg een update van de geliefde muis, met de Logitech G502X Plus als het meest geavanceerde model. Het blijkt een meer dan geslaagde update.

De Logitech G502-lijn heeft altijd al een bijzonder uiterlijk gehad en de X-herwerking houdt die in stand. De muis is asymmetrisch, met links een flap die uitsteekt en rechts een lichte ronding. Toch voegt de X-lijn zijn eigen visie toe. Zo zit het scrollwiel nu mooi in het chassis van de muis genesteld, wat het een stijlvoller uiterlijk geeft. Onderaan loopt er bovendien een soort ‘barst’ doorheen de muis, waar je een strook RGB-verlichting vindt. Het is opvallend futuristisch en uniek design, dat een balans tussen de typerende ‘gamer’-esthetiek en elegantie vindt.

De Logitech G502X Plus beschikt naast de linker- en rechterknop over maar liefst zeven knoppen. Knoppen G4 en G5 liggen net boven je duim en zijn ideale kandidaten om functies als ‘herladen’ of ‘quicksave’ aan toe te wijzen. Knoppen G7 en G8 staan dan weer vlak naast de linkermuisknop en laten je je DPI-waarde onmiddellijk aanpassen. Het is ontzettend handig voor shooters om in het heetst van de strijd je muis net dat beetje sneller of trager te doen bewegen (al gebeurt dat door de plaatsing van de knoppen en het feit dat deze licht uitsteken af en toe per ongeluk). Knop G9 laat je ten slotte tussen maximum vijf ‘profielen’ wisselen. Het zijn een hele resem functies, maar daar eindigt het verhaal niet.

Knop G6 verdient namelijk een extra woordje uitleg. Deze ‘G-Shift’-knop ligt vlak onder je duim en geeft bestaande knoppen andere functies. Hoewel de knop vergelijkbaar is met de HyperShift van concurrent Razer, maakt Logitech dankzij interessante productiviteitsfuncties het verschil. Zo kun je door G-Shift in te houden en te scrollen het volume van je pc wijzigen, of tussen tabs van je browser bladeren. Je kunt er ook voor kiezen om de knop fysiek te verwijderen en te vervangen door een niet-actieve knop die wordt meegeleverd in de doos - handig wanneer je merkt dat je G6 vooral per ongeluk aanraakt. Gebruiksgemak voorop dus.

De Logitech G502X Plus gaming muis
Logitech G502X Plus review - Meer dan genoeg knoppen om je controleschema helemaal te personaliseren

De zevende en laatste knop is een bijzonder luide mechanische schakelaar in het midden van de muis die het scrollwiel tussen twee modi doet wisselen. Bij de eerste modus gaat scrollen stapsgewijs en geeft elke scrollbeweging een licht gevoel van feedback. Dit is handig om bijvoorbeeld in shooters tussen wapens te kunnen scrollen. De tweede modus schakelt net alle feedback uit en geeft je een constante, vloeiende scroll, wat eerder handig is om door lange documenten of webpagina’s te scrollen. Logitech doet er alles aan om jou de G502X Plus volledig naar wens te laten gebruiken.

Heb je toch nog nood aan extra aanpassingen, dan biedt de Logitech G Hub als gratis software soelaas. Het bedrijf heeft de software doorheen de jaren indrukwekkend verbeterd waardoor het nu een van de beste interfaces op de markt is. Bovendien geeft Logitech je meer controle over je hardware dan zowat alle andere producenten, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelfs programma’s als Discord of OBS te openen via de muisknoppen. Ook qua presentatie maakt de G Hub indruk: wanneer je de Logitech G502X Plus voor het eerst aansluit, krijg je zelfs een stijlvolle intro die alle features overloopt en je in de juiste richting wijst om zaken zoals de DPI en de RGB-belichting aan te passen.

Net als andere moderne muizen gebruikt de Logitech G502X Plus switches onder de knoppen. Dit vormt het debuut van de nieuwe inhouse Lightforce hybrid switches, die volgens Logitech een hybride tussen optische en mechanische switches vormen. Het eindresultaat is indrukwekkend. Niet enkel voelen de switches bijzonder accuraat aan, maar ze geven ook een aangenaam gevoel van feedback - zowel qua klank als qua klik onder je vinger. Bovendien heeft zo goed als elke knop op de muis een andere feel en klank, waardoor je na een tijdje instinctief weet of je al dan niet de juiste knop in het heetst van de strijd hebt ingedrukt. De heerlijke auditieve en tactiele feedback maakt het een waar plezier om deze muis te gebruiken.

Ook de batterijduur van de Logitech G502X Plus is een sterk punt. Logitech belooft 120 uur indien de batterij volledig opgeladen is (al daalt dat tot 37 uur met de RGB-belichting ingeschakeld), terwijl de goedkopere versie van de muis zelfs 140 uur haalt. Indien je toch met draad moet spelen om de muis op te laden, valt de oplaadkabel echter in de negatieve zin van het woord op. Aan de ene kant is het een stap vooruit dat Logitech nu gaat voor een normale USB-C-kabel in plaats van eigen verbindingen (zoals bij de Logitech G Pro X Superlight). Aan de andere kant is het materiaal van de kabel doorsnee plastic dat makkelijk krult en wrijving met je bureau veroorzaakt. De concurrentie pakt het met onder meer gevlochten kabels voorlopig beter aan.

De Logitech G502X Plus gaming muis
Logitech G502X Plus review - Zowel de witte als zwarte uitvoering hebben een unieke look

Daarnaast verdient een ander element van de Logitech G502X Plus kritiek. De muis heeft onderaan een opbergcompartiment, zodat je de draadloze dongel met gemak kunt wegsteken. De opbergruimte is echter te groot voor de dongel, waardoor je deze in de binnenkant van de muis hoort rondtikken wanneer je de muis bijvoorbeeld bedraad gebruikt. Een bizarre designkeuze, zeker als je weet dat Logitechs recente Pro X Superlight een magnetisch compartiment had dat de dongel uitstekend verborg.

Het is echter diep graven om maar iets beduidend negatiefs over de Logitech G502X Plus te zeggen. Het is een kwestie van smaak wat je van het uiterlijk denkt, maar over de prestaties valt niks af te dingen. De negen knoppen hebben allemaal unieke, bruikbare functies en voelen bovendien uitstekend aan dankzij de hoogwaardige Lightforce hybrid switches. De enorme aanpasbaarheid via de Logitech G Hub software en de ruime batterijduur maken het plaatje af. De Logitech G502X Plus is een van de beste gaming muizen op de markt.

Interesse gekregen? Je kunt de Logitech G502X Plus kopen op Bol.com

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties