Skip to main content

Logitech G435 review - Degelijke lichtgewicht

Wireless mid-range headset in de G-familie.

De duurzame G435 is zo licht als een veertje en heeft prima standaard geluid, maar daarvoor moet je wel een zwakke mic voor lief nemen.

In de Logitech G435 review van Yvo lees je in hoeverre de ultralichte wireless headset in de mid-range aan de verwachtingen voldoet.

Logitech heeft een breed scala aan muizen, toetsenborden en koptelefoons. In de laatste categorie ontbreekt het echter aan een draadloze mid-rangevariant. Tot voor kort dan, want de Logitech G435 vult als kleine broertje van de Logitech G733 dat gat op. De headset is een redelijke aanwinst voor de Logitech G-familie, maar om tot een scherpe prijs te kunnen komen zijn wel offers gemaakt.

De Logitech G435 biedt om te beginnen prima standaard geluid. Tijdens het gamen zijn de lage, medium en hoge frequenties goed vertegenwoordigd. Auditieve details zoals voetstappen, explosies en wapengekletter voldoen aan wat je van een gaming headset in de mid-range mag verwachten. Ook tijdens films kijken en muziek luisteren is de geluidskwaliteit meer dan degelijk. Een interessante toevoeging is een volumebegrenzer op 85 decibel als bescherming voor je trommelvliezen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het siert Logitech dat het op meerdere vlakken een prettige luisterervaring biedt.

Hoewel de output dik in orde is, schort het echter aan de input. De Logitech G435 heeft in tegenstelling tot menige gaming headset geen microfoonboom, maar gebruikt een tweetal ingebouwde 'beamforming' microfoons in de linker oorschelp om je stemgeluid optimaal te registreren en achtergrondgeluid zoveel mogelijk te reduceren. De kwaliteit van de mic is gezien de prijs redelijk, maar klinkt hol met een licht 'vissenkomgevoel' als resultaat. Daarnaast is ondanks de bovenstaande technologie de microfoon nogal gevoelig voor achtergrondgeluid, waardoor vooral mechanische toetsaanslagen voor de nodige ruis zorgen. Op het vlak van input moet je dus duidelijk concessies doen.

Bekijk op YouTube

Een ander heikel punt dat daar direct op aansluit, is het gebrek aan meegeleverde software. Menig Logitech-toestel in de G-serie maakt gebruik van Logitech G Hub, maar de G435 headset niet. De hardwarefabrikant biedt dus zelf geen oplossing om handmatig te kunnen sleutelen aan de gevoeligheid of ruis - wat in dit geval geen overbodige luxe is. Ook bij basale zaken als resterende batterij checken of geluidsprofielen aanmaken helpt Logitech je niet. Een ongebruiksvriendelijke keuze van de Zwitserse producent die normaliter betere service biedt.

De bovenstaande tekortkomingen worden echter gecompenseerd door het hoge draagcomfort van de koptelefoon. Met zijn 165 gram is de Logitech G435 een van de lichtste headsets op de markt. De dunne stoffen hoofdband zorgt amper voor druk op het hoofd. De stoffen oorschelpen sluiten naadloos over de oren en voelen prettig aan, maar bieden verrassend goede isolatie van achtergrondgeluiden. Met een koptelefoon zo licht als een veertje heb je amper door dat hij op je hoofd zit. De keerzijde van de medaille is dat de headset kwetsbaar aanvoelt. Dit is niet een headset die je, zij het onbewust, laat rondslingeren. Ook is de headset niet geschikt voor mensen met een bovengemiddeld groot hoofd. Wanneer je echter comfort boven robuustheid stelt, zit je met de Logitech G435 goed.

Qua afwerking is er verder gekozen voor hard plastic waardoor het zeker naar mid-rangemaatstaven ietwat goedkoop aanvoelt. Daar staat wel tegenover dat de plastic onderdelen voor 22 procent uit plastic afvalmateriaal bestaat. Daarnaast heeft zowel de headset als de verpakking (weliswaar met compensatie) geen CO2-voetafdruk. Het zet de materiaalkeuze in een ander perspectief waarbij duurzaamheid een belangrijke pijler is. De Logitech G435 is daarom een interessante optie voor wie zijn steentje aan het milieu en klimaat wil bijdragen.

Bekijk op YouTube

De headset komt in een drietal kleurcombinaties: de overwegend zwarte 'black and neon yellow', frisse 'off white and liliac' en kleurrijke 'blue and raspberry'. Smaken verschillen en daarom is de diversiteit in kleuren een mooie geste van Logitech. De headset heeft daarnaast een minimalistisch design. Naast de logo's en modelnamen zijn de knoppen subtiel weggewerkt. Ze zijn bovendien intuïtief bedienbaar. De kruldraad tussen de oorschelpen en band is speels, maar ingetogen toegepast. Samen met de matte afwerking oogt alles dus kalm. Met diverse kleurtinten en weinig poespas is de Logitech G435 een prima ogende headset.

Tot slot doet de headset op andere vlakken precies wat hij belooft. Dankzij 'plug and play' sluit je de headset moeiteloos middels bluetooth aan op je pc, console, smartphone of andere apparaat. Ook wordt een USB-dongle meegeleverd zodat je middels Logitech's Lightspeed-technologie latency tot een minimum beperkt. De fabrikant belooft daarnaast 18 uur batterijduur, wat voor een koptelefoon in deze prijsklasse meer dan voldoende is. Met de 2 meter lange USB-kabel heb je voldoende lengte om met een lege batterij toch nog te kunnen luisteren of opladen.

De Logitech G435 is een degelijke en duurzame wireless headset zonder toeters en bellen. Het draagcomfort, simplistische design en 'what you hear is what you get'-geluidskwaliteit zijn de steunpilaren. Daarentegen levert de headset op kwaliteit in als het aankomt op robuustheid en voice input. Al met al een solide instapmodel, maar van Logitech verwacht je wel net dat tikje meer.

Read this next