Skip to main content

Logitech G Pro X TKL Lightspeed review - Aan lichtsnelheid typen

Heerlijk toetsenbord.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De Logitech G Pro X TKL Lightspeed is een heerlijk typend en functierijk toetsenbord.

De Logitech G Pro X TKL Lightspeed review kijkt of een 2.4 GHz ‘tenkeyless’ toetsenbord hoge ogen gooit.

Logitech weet wat het doet. De Logitech G Pro X was al een uitstekend toetsenbord - en dit is in feite een upgrade, uitgerust met de draadloze ‘low-latency’ Lightspeed-technologie van het bedrijf. De opzet is dus erg rechttoe-rechtaan, maar daar is niks mis mee. Door de opgebouwde kennis te hergebruiken is dit een geweldige ‘refresh’ van een bestaand product. De Logitech G Pro X TKL Lightspeed typt heerlijk vlot en is rijk aan handige functies.

Afhankelijk van welke kleur je kiest, heeft de Logitech G Pro X TKL Lightspeed een gedurfd uiterlijk. Mijn reviewmodel was volledig wit, met enkel de zwarte draaibalk rechtsboven en het grijze Logitech G-logo linksboven als ‘kleurrijke’ toetsen. Gecombineerd met de RGB-belichting zorgt dit voor een ietwat bizar resultaat, want zowel het wit van dit model als het lettertype van de letters op elke toets roepen bijna nostalgische gevoelens op. De mix van retro en futurisme - of dat nu bedoeld is of niet - is niet helemaal geslaagd. De zwarte editie lijkt dan weer de betere allroundkeuze, al is het maar om de esthetiek van je set-up intact te te houden.

Logitech G Pro X TKL Lightspeed review - Jouw kleur van keuze heeft een grote impact

Het typgevoel van de Logitech G Pro X TKL Lightspeed is simpelweg subliem. Ik testte de versie met GX Brown Tactile-toetsen. De klik is hoorbaar maar niet oorverdovend. Je vingertoppen genieten echter wel van een hard geklater bij elke aanslag. Daardoor is er nooit twijfel of je een toets al dan niet hebt aangeslagen - wat typen heerlijk responsief maakt. Die tactiele feedback is ook handig bij games, waar je tastbaar voelt of je een input correct hebt aangegeven. De feel van dit toetsenbord behoort werkelijk tot de beste op de markt. Let daarbij wel op dat dit toetsenbord ook met ‘Red’ en ‘Blue’ switches beschikbaar is. Die hebben allebei een andere klank en feel. Die heb ik echter niet kunnen testen voor deze review.

Ook op vlak van functierijkheid presteert de Logitech G Pro X TKL Lightspeed uitstekend. Zo kun je dit toetsenbord op maar liefst drie manieren met je pc verbinden. Eerst is er de Lightspeed-verbinding uit de titel. Deze 2.4GHz ‘low-latency’ draadloze verbinding maak je met je pc dankzij een kleine USB-A-donge. Een dijk van een feature daarbij is dat je ook een Logitech-muis die Lightspeed ondersteunt met dezelfde dongel kunt verbinden. Eén enkele dongel voor meerdere apparaten komt hoe dan ook je bureauhygiëne ten goede.

Logitech G Pro X TKL Lightspeed review - Zonder polssteun is dit keyboard iets te hoog om comfortabel te typen

Ten tweede wordt er standaard in de doos van de Logitech G Pro X TKL Lightspeed een USB-C-naar-USB-A-kabel meegegeven. De USB-C-ingang van het toetsenbord zit op slimme wijze linksboven, waardoor het makkelijk is om de kabel aan een ander apparaat bij je bureau te verbinden. Ten derde kun je ook via Bluetooth verbinding maken - handig indien je apparaat geen vrije USB-A-ingangen heeft of je de batterij wil sparen en toch draadloos wil werken. Je voelt je de koning te rijk.

De ‘Pro’ uit de naam van dit toetsenbord vertaalt zich daarnaast in enkele premiumfeatures. Bij aankoop van de Logitech G Pro X TKL Lightspeed krijg je bijvoorbeeld een luxueuze ‘carry case’ voor het toetsenbord. Ideaal om naar een e-sportstoernooi mee te nemen, bijvoorbeeld. Door de afwezigheid van een numpad is dit ook een zeer mobiel product. Rechtsbovenaan vind je een multifunctioneel draaibalkje waarmee je onder meer volume aanpast en in detail video’s edit. Bovenaan vind je tot slot een rij toegewijde mediaknoppen (mute, pauzeren / hervatten / door- en terugspoelen).

Logitech G Pro X TKL Lightspeed review - Bij aankoop krijg je ook een hoogwaardige 'carry case'

Toch is er één opvallende tekortkoming die de naam ‘Pro’ niet waardig is: er wordt geen polssteun meegeleverd bij aankoop. Dit is ondertussen min of meer standaard bij een degelijk toetsenbord om de typervaring comfortabeler te maken én het is visueel een meerwaarde. Bovendien zou het ook een belangrijk praktisch probleem van dit toetsenbord oplossen: de Logitech G Pro X TKL Lightspeed is namelijk een relatief hoog toetsenbord, waardoor ik het zonder polssteun moeilijk typen vond.

De Logitech G Pro X TKL Lightspeed is als totaalpakket een fenomenaal toetsenbord. Het typgevoel van de GX Brown Tactile-switches is subliem onder je vingertoppen. Met drie verschillende soorten connectiviteit, een Lightspeed-dongel die ook een muis kan bedienen, en een kwalitatieve draagtas doet dit toetsenbord een hoop goed. Het gebrek aan polssteun is echter een groot gemis, terwijl de witte uitvoering op visueel gebied dan weer iets té aanwezig is. Zonder die laatste minpunten zou dit een van de beste producten op de markt zijn. Logitech heeft goede toetsenborden duidelijk in de vingers zitten.

Read this next